|
Demokratik Bütünleşme Projesi

Selimiye, Mimar Sinan''ın ustalık dönemi eseriydi.

Başbakan Erdoğan da üçüncü dönemini, "Ustalık dönemi" olarak nitelendirmişti.

Ustalık dönemi denilince herkes daha çok yol, daha çok hizmet yapılması olarak düşündü.

Ama Başbakan''ın ustalık döneminden kastı, bu değildi.

İnsanın ve siyasetin tanzimiydi, ustalık dönemi.

"Dindar nesil" bu talebin bir sonucuydu.

İmam hatiplerin orta kısmının açılması, okullara Kur''an-ı Kerim ve siyer derslerinin konulması, 28 Şubat''ın 8 yıllık kesintisiz eğitiminin tasfiye edilip, 4+ 4+4''ün getirilmesi bunun bir parçasıydı.

Yani uğruna bir ömür harcadığımız ve ağzımızda bıraktığı tat, ebediyete kadar devam edecek olan, "Önce davam" dediğimiz günlerin, bugüne aktarılmasıydı.

Şimdi bu sürecin siyasi ayağı devrede.

Başbakan Erdoğan''ın HAS Parti Genel başkanı Numan Kurtulmuş''a yaptığı davet, bu büyük projenin bir parçası.

Numan Kurtulmuş, puzzle''in içindeki önemli parçalardan biri. Ancak puzzle''in diğer parçaları da birleştirildiğinde gerçek resim ortaya çıkacak.

O nedenle bu süreci Numan Kurtulmuş ve Has Parti üzerinden okumak, eksik olabilir. Doğrusu Başbakan Erdoğan ve onun kafasındaki, büyük fotoğraf üzerinden bakabilmek.

Numan Bey''le görüşmenin ardından AK Parti yöneticileri ile konuştum.

İçeride çok olumlu bir görüşmenin gerçekleştiğini söylediler. Aynı hava HAS Parti cenahında da vardı.

Edindiğim izlenim, bu görüşmenin bir sonuç olduğu, daha önce şartların olgunlaştığı bir dizi temasın yapıldığı yönündeydi.

Bunlar kritik süreçler. AK Parti içinde, "Biz 3 dönemdir buradayız. Numan Kurtulmuş nereden çıktı" diye düşünebilen isimler olabilir. Deneyimli bir politikacıya göre, AK Parti içinde 5 ayrı cepheden Numan Bey''in gelmesine karşı çıkanlar mevcut. Ancak Başbakan Erdoğan''ın bu konudaki iradesinin kesin olduğu söyleniyor.

Çünkü bu HAS Parti''nin AK Parti''ye iltihakı değil. Numan Kurtulmuş''un AK Parti''ye katılması olarak da görülmemeli.

Bu ilk adımı Numan Kurtulmuş''la atılan büyük bir buluşma.

Demokrat güçlerin AK Parti çatısı altında ve Erdoğan''ın liderliğinde bir araya getirilme projesi.

DP eski Genel başkanı Süleyman Soylu da davet edilecek isimler arasında.

Fatih Erbakan''ın da davet edilecek isimler arasında olduğu söyleniyor. Her ne kadar siyaseten aynı kulvarda olmasalar da Başbakan Erdoğan, Erbakan''ın çocukları üzerinde bir emanet gibi titredi.

Erbakan misyonu evladı olması hasebiyle Fatih Erbakan''ın omuzları üzerinde duruyor. Onun da AK Parti''ye katılımı ile manevi ağırlığı devam eden bu misyon da kazanılmış olacak.

Fikri birikimi ve ahlaki duruşuyla, yeni sürece katkı yapabilecek, toplumda karşılığı olan isimleri, bir ideal etrafında bir araya getirme projesi bu.

Toplumda yüzde 1 ya da 0.5 karşılığı da olsa, siyasette temiz bir iz bırakan isimler, tek tek AK Parti''ye davet edilecek.

Geçiş dönemleri sancılı dönemlerdir.

Uludere olayından düşürülen uçağımıza, yemin krizinden MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasına kadar tüm yaşananlar, bu süreci kimin şekillendireceği kavganın sonuçları.

Erdoğan''ın cumhurbaşkanı olup olamayacağı, AK Parti''nin başına kimin geçeceği ve üçüncü dönem şartının uygulanıp uygulanmayacağı da, bu sürecin en kritik halkasını oluşturuyor.

Özal geçiş dönemini yönetemediği için partisi de, misyonu da tasfiye edildi. Şimdi yapılmak istenen geçiş sürecini AK Parti ve Erdoğan''ın şekillendirmemesi.

Kavganın adı bu.

Başbakan''ı bunun için hedef alıyorlar.

Ancak Başbakan güçlü bir liderlik olduğu için, "Bu süreci yönetme yetkisini millet bana verdi. Bu süreci ben yöneteceğim" diyor ve yumruğunu vuruyor. Olması gereken bu.

Türkiye 2014 yılında ilk kez Cumhurbaşkanlığı için sandık başına gidecek. Biz de Çankaya her zaman bir sembol olarak görüldü.

Cumhurbaşkanlığına asker bir cumhurbaşkanı çıkarma uğruna ihtilaller yapıldı bu ülkede. Sivil Cumhurbaşkanı seçileceği zaman, "Alnı secdeye değen" Cumhurbaşkanı arandı. Tayyip Bey, Çankaya''ya bir misyonu taşımanın peşinde.

Oraya sadece Erdoğan olarak çıkmayacağı kesin. "Asım''ın neslini" aynı çatı altında toplayan bir lider olarak Çankaya''ya çıkmayı hedefliyor.

Geçen döneme Kürt sorunu ve Alevi açılımı başta olmak üzere, "Demokratik Açılım Süreci" damgasını vurmuştu.

Numan Kurtulmuş''la uygulamaya konulan, yeni projenin adı ise, "Demokratik Bütünleşme Süreci."

12 yıl önce
Demokratik Bütünleşme Projesi
MassIve Attack’ın Desteği
Bu ne zaman geçecek?
Yıldız Sarayı nasıl kumarhane yapıldı?
Netanyahu’yu küçülterek alkışladılar!
“Gaziantep pasaportu”nu alacağım! Az kaldı…