|

Kadıköy'de zirve ateşi

Ligde ilk iki sırayı paylaşan Fenerbahçe ile Beşiktaş arasındaki mücadele şampiyonluk yarışında büyük önem taşıyor. Fenerbahçe, taraftar desteğiyle oynayacağı derbiyi kazanarak liderliği rakibinden devralma, taraftarından yoksun Beşiktaş ise Kadıköy'den galibiyetle dönerek şampiyonluk yarışındaki rakibine karşı puan farkını açma amacında.

Yeni Şafak ve
14:14 - 29/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Şampiyonluk yarışında rakipleriyle arayı açan Fenerbahçe ile Beşiktaş, Kadıköy'de bugün ligin en kritik mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Zirve yarışında büyük önem taşıyan derbi öncesi Beşiktaş bir maç eksiğiyle 51 puanla lider, ikinci sıradaki Fenerbahçe'nin 50 puanı bulunuyor. Ligin en az gol yiyen (19) takımı Fenerbahçe, taraftar desteğiyle oynayacağı derbiyi kazanarak liderliği rakibinden devralmak, taraftarından yoksun, sezonun en golcü (49) ekibi Beşiktaş ise Kadıköy'den galibiyetle dönerek, şampiyonluk yarışındaki rakibine karşı puan farkını açmak amacında. Bir maçı eksik Beşiktaş'a kaybetmesi durumunda 4 puan geriye düşecek sarı-lacivertliler, zirve yarışında yara alacak. Bu yüzden sahaya galibiyet parolasıyla çıkacak Fenerbahçe, rakibini mağlup edip, bir hafta aradan sonra tekrar liderliğe yükselmeyi hedefliyor.



F.BAHÇE'DE 3, BEŞİKTAŞ'TA TEK EKSİK

Bu sezon lig maçlarında Fenerbahçe evinde, Beşiktaş ise deplasmanda mağlup olmadı. Fenerbahçe, Kadıköy'deki 11 lig maçından 9'unu kazandı, 2'sinde berabere kaldı. Beşiktaş ise 9 deplasman maçından 7'sini kazandı, 2'sinde eşitliği bozamadı. Fenerbahçe, Kadıköy'deki lig maçlarında Beşiktaş'a karşı son yenilgisini 17 Nisan 2005 tarihinde aldı. Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde sezonun ilk yarısında evinde oynadığı iki derbide de galip gelen lider Beşiktaş, uzun süren deplasmanda derbi kazanamama hasretine de Kadıköy'de son vermeye çalışacak. Derbiyi, son yıllardaki uygulama gereği konuk Beşiktaş'ın taraftarı statta izleyemeyecek.



  1. Fenerbahçe'de sakatlıkları devam eden Ba, Meireles ve Markovic, derbide forma giymeyecek.
  2. Beşiktaş'ta ise derbi öncesi sakatlığı sebebiyle sezonu kapatan Rhodolfo dışında eksik bulunmuyor.

Şenol Güneş'in derbi planı

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, derbi planını hazırladı. Fenerbahçe'yi Kadıköy'de kanatlardan vurmak isteyen siyah-beyazlılarda tecrübeli teknik adam orta sahadan savunmaya daha çok yardım etmesini istedi. Orta alanı kalabalık tutacak deneyimli çalıştırıcı, ön liberoda görev vereceği Atiba ve Oğuzhan'dan oyunun daha çok defansif yönünü düşünmelerini isterken, bu ikiliden, stoperde görev yapacak Marcelo ve Alexis Delgado'ya daha fazla yardım etmelerini istedi.





Deneyimli teknik adam, kalabalık tutacağı orta saha ile topa daha fazla sahip olmaya çalışacak. Derbi öncesi yaptığı idmanlarda kanat çalışmalarına önem veren Beşiktaş Teknik Direktörü, Fenerbahçe karşısında da hücum akınlarını bu bölgelerden yapacak. Bu manada Quaresma ve Olcay'a derbide çok iş düşüyor. Şenol Güneş'in Olcay ve Quaresma'dan kanat bekleri İsmail ve Beck'e yardım etmelerini istediği, İsmail ve Beck'ten de hücumlarda Olcay ve Quaresma'yı desteklemeleri yönünde direktif verdiği öğrenildi. Güneş, Fenerbahçe'nin iki beki Alves ve Kjaer'in geride tutulması yönünde uyarılarda bulundu.



Şampiyonluk maçına çıkıyoruz

Beşiktaş karşısında sahada ne istediğini bilen sağlam bir takım görüntüsü görmek istediğini oyuncularına aktaran F.Bahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, derbide oyunu domine etmeleri gerektiğine vurgu yaptı.





F.Bahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, oyuncularıyla yaptığı toplantıda Beşiktaş derbisinin önemine dikkat çekerek, “Şampiyonluk maçına çıkıyoruz. Oynadığımız futbolla Türkiye'nin en iyi takımı olduğumuzu ispatlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. Üzerlerindeki şampiyonluk baskısının takıma olumlu yansıdığını kaydeden Portekizli hoca, "Sahada ne istediğini bilen sağlam bir takım görüntüsü görmek istiyorum. Takımımızın kimlik kartında 'oyunu domine eder, rakip yarı alanda oynar' diye yazar. Beşiktaş karşısında oyunu domine edeceğiz, rakip yarı alanda oynayacağız, oyunu rakip alana yığacağız" diye konuştu.



VOLKAN: ZOR BİR SINAV

Beşiktaş derbisini sabırsızlıkla beklediklerini söyleyen kaleci Volkan Demirel, “Biz, taraftarından güç alan bir takımız. Bizi zor bir sınav bekliyor. Ama ne yapacağımızı çok iyi biliyoruz" dedi.



Caner: Bir adım daha yaklaşacağız

F.Bahçe'nin yıldızı Caner Erkin, Beşiktaş maçı için "6 puan değerindeki derbiyi kazanarak şampiyonluğa bir adım daha yaklaşmak istiyoruz" yorumunu yaptı. Caner, taraftardan da son düdüğe kadar destek beklediklerini dile getirdi.




  1. -F.Bahçe'de forvette Fernandao ile birlikte değişmeli olarak forma giyen Robin van Persie, UEFA Avrupa Ligi'ndeki L.Moskova maçında 90 dakika sahada kaldı. Bu sezon toplam 34 maça çıkan Hollandalı yıldız, 21 karşılaşmada ilk 11'de yer aldı; bu maçların sadece 7'sinde oyundan alınmadı.
  2. -Ligde 21 maçta attığı 16 golle krallıkta ilk sırada olan Gomez, bu sezon Avrupa, lig ve Türkiye Kupası'nda 28 maça çıktı. Alman yıldız, bu maçların 25'ine ilk 11'de başladı; sadece 3 maçta sonradan oyuna girdi. Gomez, 14 maçta 90 dakika sahada kaldı.

İki yönetim kesenin ağzını açtı

Beşiktaş yönetimi, Fenerbahçe derbisi öncesi kesenin ağzını açtı. Şampiyonluğa oynayan iki takımın Kadıköy'deki kritik mücadelesinde oyuncularından galibiyet bekleyen Beşiktaş yönetimi, derbinin kazanılması halinde futbolcularına 40'ar bin TL prim dağıtacak. Bu sezon hiçbir maçta prim sistemini devreye sokmayan Fenerbahçe yönetimi ise, Beşiktaş maçının kazanılması halinde takıma toplam 2 milyon Dolar prim verecek.




FB-BJK'nin değeri 885 milyon TL

F.Bahçe-Beşiktaş derbisi, Türk futbol tarihinin en pahalı maçlarından biri olacak. F.Bahçe'nin güncel değeri 158, Beşiktaş'ınsa 118 milyon Euro. Yani derbinin toplam değeri tam 885 milyon TL. Derbide sahanın en yüksek piyasa değerine sahip oyuncusu 16.5 milyon Euro ile Luis Nani olacak.



Derbinin anahtarı ilk gol

  1. -F.Bahçe ile Beşiktaş arasındaki son 20 maçta ilk golü atan takım sadece 2 kez mağlup oldu; 14 kez kazandı, 4 kez berabere kaldı. Son 20 maçın 13'ünde F.Bahçe, 7'sinde Beşiktaş ilk golü attı.
  2. -F.Bahçe öne geçtikleri maçların 10'unu kazanıp, 1'inde yenilirken, siyah-beyazlılar ise öne geçtikleri derbilerin 4'ünü kazandı, 2'sinde eşitliği bozamadı. Beşiktaş, ligde ise ilk golü attığı 14 maçın tümünde sahadan galibiyetle ayrıldı.
  3. -F.Bahçe, Süper Lig'de Kadıköy'de Beşiktaş, G.Saray ve Trabzonspor karşısında 35 maçtır yenilmiyor. (En son 2005'te Beşiktaş'a yenildi)
  4. -F.Bahçe, iç sahada maç kaybetmeyen tek takım. (11 maçta, 9 galibiyet, 2 beraberlik)
  5. -Beşiktaş, Süper Lig'de yaptığı son 5 maçın 4'ünde gol yemedi.
  6. -F.Bahçe, bu sezon Süper Lig'de 10 kez rakiplerine gol attırmadan maçı tamamladı.
  7. -Beşiktaş, 133 gol pozisyonunda 49, F.Bahçe ise 146 gol şansında 37 gol kaydetti. F.Bahçe verdiği 51 pozisyonda 19; Beşiktaş ise 71 gol pozisyonunda 20 golü kalesinde gördü.

466-429 F.Bahçe üstün

Fenerbahçe ile Beşiktaş, bugün yapacakları Spor Toto Süper Lig maçıyla 340. kez karşı karşıya gelecek. 92 yıllık rekabette sarı-lacivertlilerin galibiyet ve gol sayısında üstünlüğü bulunuyor. Geride kalan 339 maçta Fenerbahçe 128, Beşiktaş 123 galibiyet aldı, 88 karşılaşmada ise taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadı. Rekabette Fenerbahçe'nin 466 golüne, Beşiktaş 429 golle karşılık verdi.




Forvette Robin van Persie

F.Bahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, defansı Gökhan-Kjaer-Alves-Caner Erkin'den oluşturacak. Orta saha üçlüsünü Mehmet Topal, Josef ve Diego'dan kuracak Portekizli teknik adam, kanatlarda Nani-Volkan Şen ikilisi görev verecek. Sakatlığı geçen Markovic ise riske edilmeyecek. Forvette ise van Persie'yi tercih edecek Pereira, Brezilyalı golcü Fernandao'yu yedek soyunduracak.



Gökhan: Derbileri sevmişizdir

F.Bahçe'nin tecrübeli oyuncusu Gökhan Gönül, zorlukları her zaman sevdiklerini ve derbilerden galibiyetle ayrılmayı bildiklerini belirterek Beşiktaş maçı için de iddialı konuştu. “Olmazsa olmaz bir derbi maçımız var, mutlak galip gelmemiz gereken bir maç" diyen yıldız futbolcu, "İnşallah derbiden de güzel bir skorla ayrılıp bu zor dönemi en iyi şekilde atlatacağız" ifadesini kullandı.



Özel bandajla sahaya çıkacak

Kasımpaşa maçından bu yana kaburgası kırık olan, L.Moskova maçında kaburgasına aldığı darbeyle maçı bitiremeyen Gökhan Gönül, bugün özel bandajla oynayacak.



Sabırsızlıkla bekliyorum

Beşiktaş'ın derbideki en büyük kozu Mario Gomez, Alman basınına bugünkü derbiyi değerlendirdi. İlk kez Kadıköy'de oynayacağı için sabırsız olduğunu dile getiren Alman yıldız, "Bu benim için yeni bir deneyim olacak. Sezon sonunda şampiyon olmak istiyoruz. Bunu yapabilecek kapasiteye sahibiz" dedi. Gomez, 2016 Avrupa Şampiyonası'nda yer almanın en büyük hayali olduğunu da kaydetti.



Golcüsü iyi olan kazanır!

F.Bahçe-Beşiktaş derbisinde gözler her iki takımın forvet oyuncularında olacak. F.Bahçe'nin golcüleri Fernandao ve van Persie, sarı-lacivertli formayla 33 gol kaydetti. Brezilyalı golcü 38 maçta 19, van Persie de 34 mücadelede 14 gol attı. Beşiktaş'ın golcüleri Mario Gomez ile Cenk Tosun da 33 kez fileleri havalandırdı. Alman golcü Gomez 28 müsabakada 18, Cenk Tosun ise 32 karşılaşmada 15 kez gol sevinci yaşadı.



#fenerbahçe
#beşiktaş
#derbi
9 yıl önce