|

PRANGALAR KIRILACAK

Türkiye’nin kaderinin belirleneceği referanduma artık günler kala yüzlerce STK ve kanaat önderleri ‘evet’ diyeceklerini açıkladı. Türkiye’nin ayağındaki prangaları kıracağını söyleyen STK yöneticileri “Ezilen milletlerle beraber olduğumuzu göstermemizin yegane yolu bu. O yüzden 16 Nisan’da yapılacak referandumda kararımız evet olacak” diyor.

Yeni Şafak ve
17:23 - 14/04/2017 Cuma
Güncelleme: 17:36 - 14/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
Yüzlerce Stk Erdoğan'ın yanında
Yüzlerce Stk Erdoğan'ın yanında

Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi ve Anayasa’daki 18 maddenin değişmesiyle ilgili yapılacak 16 Nisan halkoylaması öncesi Türkiye’nin önde gelen STK’ları ve kanaat önderleri ‘evet’ diyeceklerini açıkladı.


HERKES BÜYÜK

FOTOĞRAFA BAKMALI

■Deniz Feneri Derneği Genel Müdürü Ali Karayılan: “Türkiye bir sıçramanın eşiğinde, 15 yıllık süreç içerisinde sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğiyle birlikte getirdiği noktada yeniden sıçrayışa geçeceğimizi düşünüyoruz. Ezilen milletlerle beraber olduğumuzu göstermemizin belki de yegane yolu bu. O yüzden 16 Nisan’da yapılacak referandumda evet diyeceğiz. Bu noktada oy kullanacak herkese sesleniyoruz; büyük fotoğrafa bakmalıyız. Gönül coğrafyamız şu anda bizim ayağa kalkmamızı bekliyor. Biz insani yardım kuruluşuyuz. Doğu-batı herkes ülkenin tam anlamıyla ayağa kalkmasını bekliyor. Ümid ediyoruz ki bu referandum Türkiye’ye vurulmuş bütün prangaların kırılması ve inşallah milletimizin şahlanışı olacak. Bu nedenle evet diyeceğiz.”

DEMOKRASİYE İNANIYORSAK EVET DEMELİYİZ

■Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Mehmet Sarı: “Türkiye’nin çok önemli bir kırılma noktasında olduğunu söyleyebiliriz. Gerek iç, gerekse dış tehditlerle karşı karşıyayız. Bu çerçevede yapılan referandum DAEŞ, PKK, FETÖ gibi uluslararası destekli terörü önlemek adına güçlü bir hükümet sistemi getirecek. Süreç aslında ülkenin geleceğe emin adımlarla yürümesinin önünü açacak. FETÖ’nün oluşturduğu kaos ortamından kurtulmak için referandum büyük bir şans olacak. Yargı, askeri ve emiyetteki bu terör örgütü mensupları temizlenecek. Eğer millete inanıyorsak seçilmişlerin iktidarına inanmak, ittifak etmek ve güvenmek zorundayız. Bu nedenle

evet demenin gerekliliğine inanıyoruz.”

HALK DAHA GÜÇLÜ

TEMSİL EDİLECEK

■Süreyya Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vildan Bayraktar: “Eskiden biz birilerini seçiyorduk ama cumhurbaşkanı kendi istediği kişileri görevlendiriyordu. Meclis cumhurbaşkanını seçiyordu. Karşılıklı bir oyun vardı. Aslında halk tam anlamıyla temsil edilemiyordu. Çok düşük yüzdelerle insanlar başbakan oldu bu ülkede. O yüzden referandumda ‘evet’ diyeceğiz. Bunun da aslında Erdoğan için değil Erdoğan sonrası için önem arzettiğini düşünüyorum. Çün-

kü karşımıza her zaman böyle güçlü liderler çıkmayabilir.

O zaman halk daha güçlü temsil edilecek.”

HAYIR DEMEK

NANKÖRLÜK OLUR

■Ahıskalılar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Oğuz: “1944 yılında bir gece yarısı Rusya bizi Sibirya’ya sürdü. 60 sene içerisinde 3 defa sürgün yemiş bir milletiz. Hala vatanımıza kavuşamadık. Biz vatansızlığı, çileyi ve sürgünü biliyoruz. O bakımından Türkiye’nin kıymeti bilinmeli. Ben Almanya’da üniversite okudum. O açıdan Avrupa’yı iyi bilirim. Avrupa hiçbir zaman Türkiye’nin yanında yer almadı. Onlar hayır diyorsa demek ki bu bizim için iyi bir

şey ifade ediyor. Ülkenin birliği için, bütünlüğü için, kalkınma için evet dememiz gerekiyor. Eski dönemleri görüp, hayır demek nankörlük olur.”

■Gençleri Evlendirme Mehir Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Özdemir: “21 yıldır gençleri evlendiriyor, yardıma muhtaçlara el uzatıyoruz. Bu açıdan hepsiyle iç içeyiz. Onlar ilk kez çok mutlular. İlk defa devletin yönetiminde söz sahibi olacaklar. Evet diyerek Cumhurbaşkanlığı Sistemi ve anayasa maddelerini destekliyorlar. Anadolu ilk defa Türkiye’nin her yerinde temsil edilecek ve sesi duyulacak. Belli kesimlerin elinde değil, devletimiz artık milletin olacak. Halkımız bunu biliyor. Güçlü bir Türkiye huzur içinde yaşamamızın en büyük teminatı olacak. Yeni anayasanın yüksek bir oyla geçeceğine inanıyoruz.”

KOALİSYONLARIN SON BULMASI

İÇİN EVET

■İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Hamza Akbulut: “Türkiye’de istikrar için, liyakat için, işlerin hızlı yürütülmesi için evet diyoruz. Koalisyonların ülkeye ne sıkıntılar çektirdiğini biliyoruz. Tüm bunların son bulması için evet diyoruz. Birlikte çalıştığımız 140 STK da evet diyor. Güçlü bir hükümet istiyoruz. Meclis kendi işini yapacak, hükümeti cumhurbaşkanı idare edecek. Bu sayede güçlü bir hükümet ortaya çıkacak. Yapılacak işler süratle halledilecek. Çift başlılık ortadan

kalkacak. Bundan

dolayı evet diyoruz.”

DARBELER

ESNAFI DA VURDU

■Yeniden İnşa Derneği (YENİDER) Eşref Küçükateş: 28 Şubat’ı gördük.1980 darbesinde 3 sene ihtilalden dolayı inşaatların durduğu iş yapamadığımız ticaretin durduğu bir dönem yaşadık. Metal ve demir işleri ile ilgili bütün malzemeleri almama rağmen darbeden dolayı hiçbir iş yapılamadığından benim makinalarım malzemelerim çürüdü. İhtilal bitti elimde kalan sağlam malzemeleri de satmak zorunda kaldım. Gelecekte benim gibi insanların emeği çöpe gitmesin diye ihtilale son vereceğini düşündüğüm için evet diyeceğim.”

MAĞDURİYETLER

YAŞANMASIN DİYE

■Yardım Eli Derneği yöneticisi Bahri Bulut: “16 Nisanda kesinlikle evet diyeceğiz. Bizim açımızdan istikrar demek güven demek mağduriyeti ve mazlumiyeti aza indirmek demek."

■Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Av. Yusuf Demir: “Biz ülkemizde kaos istemiyoruz. Güçlü bir iktidar istiyoruz. Etafımız ateş çemberi. Kriz, kaos savaşı tetikliyor ve savaşlar da engelliliği artırıyor. Kimyasal silah kullanılarak yüzlerce çocuğumuz İdlip’te katledildi, çoğu da engelli kaldı. Dolayısıyla biz savaşların olmaması, engelliliğin artmaması için evet diyoruz. Evet güçlü iktidar doğuracak,

güçlü iktidarlar da

beklenen toplumsal refahı sağlayacak.”

ARTIK MİLLİ İRADE

HAKİM OLACAK

■Adaleti Savunanlar Derneği Genel Sekreteri Reşat Fidan: “Gençlerimizin, ülkemizin ve ümmetin geleceği için evet diyoruz. Tekrar darbeler olmasın diye evet diyoruz, milli iradenin hakim olması için evet diyoruz. Çünkü bu zamana kadar birçok konuda ülke tıkandı ve bu durumdan tüm millet etkilendi.”

HALK YANLIŞI SEÇMEZ

■Bağımsız Yaşam Derneği üyesi Şerafettin Ekici: “Türkiye’nin yakın tarihini hatırlayan insanlar neden evet denilmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Koalisyonlardan çok çekmiş bir ülkeyiz, ekmek bulamıyorduk bu koalisyon dönemlerinde. 1980 İhtilali’nde ben lise öğrencisiydim. Bir kuşağın sebepsiz yere birbirine nasıl düşman edildiğini gördüm. Batının bize hazırladığı tezgahın farkında olmak lazım. Bu halk hiçbir zaman kendi iradesiyle yanlış adamı seçmez.”
SİVİL TOPLUM,MİLLETİN KARARINA AYNI TUTUYOR


Bu vatan

çok çile çekti


Bölge halkından 78 yaşındaki Ahmet Akbaş referandumla ilgili şunları söyledi; “Bu vatan çok çile çekti. Çok badirelerden geçti. Menderesler gibi yiğit adamlar asıldı. Vücudunda sigara izmaritleri söndürüldü. Ben onları gördüm. O zaman askerdim. Bana diyorlardı ki ‘Menderes vatanı sattı, 12 uçak dolusu altını kaçırıyor’ peki o altınlar ne oldu o zaman? Hepsi yalan. 17-25 Aralık dönemindekilerin hepsi de birer algı oyunuydu. 28 Şubat döneminde de pek çok senaryo oynadılar. Bunlar hep yalan dolandı. Bu memleket düşmanlarından çok çektik. Biz vatanımız, milletimiz, bayrağımız ve en önemlisi bir daha o günlerin gelmemesi için evet diyoruz. Bir daha vesayet altında kalmamak için evet diyeceğiz. Ben bir milletvekili ya da siyasetçi değilim. Sadece bu vatan benim olduğu için, ben buranın ekmeğini suyunu yediğim için ‘evet’ diyorum.”


BU BAYRAK ALTINDA ÇOK MUTLUYUZ

63 yaşındaki Mahmut Kılıç, “Türkiyemiz iyi olsun. Başarılı olsun. Elhamdulillah Türk bayrağı altında huzurlu bir şekilde yaşıyoruz. Istiyoruz ki vatanımız için en güzeli hangisiyse o olsun. En güzelini de ‘evet’ demenin getireceğine inanıyorum. Erdoğan’a güveniyoruz. Türkiye’miz çok şükür iyi. Herkes kendi dilinde, dininde özgürce yaşıyoruz. Şimdi çok şükür mutluyuz, özgürüz.

Biz bu bayrak altında yaşamaktan çok mutluyuz.

Devamını istiyoruz ve bu

nedenle evet diyeceğiz.”

SEÇTİĞİMİZ BAŞBAKANLARA GÖREV VERİLMEMESİNİ

UNUTMADIK

Şanlıurfa Sebze Hali Başkan Yardımcısı Faruk Akbaş, “Keşke daha iyi bir paket olsaydı ana muhalefetin katılımıyla daha kapsayıcı daha özgürlükçü daha geniş bir paket olsaydı iyi olurdu. Ancak hali hazırdaki paketi de biz çok anlamlı ve çok değerli buluyoruz. Bu pakete kesinlikle evet oyu kullanacağız. Niçin evet oyu kullanacağız? Bir daha ülkemiz koalisyonla yönetilmesin diye evet diyoruz. Milletin seçtiği başbakan iktidar olur muktedir olamazdı. Biz bunları unutmadık ve unutmayacağız. Bir savcının bir iktidar partisine kapatması davası açması gibi şeyleri görmemek için. Bürokratların millete meydan okumaması için evet diyoruz.”

Daha iyisini hiç

kimse yapamadı

■Mardin Sosyal Dayanışma Eğitim Vakfı Başkanı Av. Remzi Yedikardeş; “Türkiye’nin geleceği için, çocuklarımızın, gençlerimizin geleceği için evet demek mecburiyetindeyiz. 120 yıldır bir şablon çizilmiş ve bize giydirilmiş. 16 Nisan’da bu prangaları kıracağız. Yeni sistem alınacak kararların hızlı bir şekilde uygulamaya geçmesini sağlıyor. Gönül isterdi ki parlementodaki siyasi partilerin ittifakı ile tamamen sivil bir Anayasa yapılabilseydi.”

20 yıldır bunu bekliyoruz

■Hayrat Vakfı ve İslam Dünyası STK’lar Birliği üyesi Adil Yarangümeli; “Başkanlık sistemi ile ilgili çok öncelerden hazırlık yaptık. Bizce tek elden yönetilmesi tek hükümet olması ile ilgili görüşlerimizi yaklaşık 20 yıldır bildiriyoruz. Bu ‘evet’ bizim yitik malımız. Bizim siyasetçilerden daha çok çabalamamız lazım. Biz yıllardır bunu hayal ediyorduk. Bürokrasideki engellerin kalkması için koalisyona son vermek ve istikrar için evet diyoruz. Halkımızdan yüzde 60’a yakın evet çıkacağına inanıyorum. Diktatörlük gelecek gibi sözlerin hepsi safsata. ABD’de başkanlık var. Babadan oğula mı geçiyor? 250 yıldan bu yana böyle bir şey oldu mu? Hayır. 18 madde yeterli değil ama bir başlangıç.”

#Prangalar
#kırılacak
7 yıl önce