|

Kaanat önderleri de Evet diyor

Kanaat önderleri de Türkiye’ye yeni bir soluk getirecek halk oylamasında ‘evet’ diyeceklerini bildirdi. Yeni Şafak’a konuşan Sur Camii İmamı Hafız Ali Mülayim, “Evet demek koalisyona, krizlere, darbelere hayır demektir” derken, Tillolu Şeyh Bedrettin ise sevenlerine ‘evet’ demelerini telkin etti. İskender Paşa’nın tercihini açıklayan Nureddin Coşan’ın görüşü de aynı.

Yeni Şafak
17:42 - 14/04/2017 Cuma
Güncelleme: 18:01 - 14/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
Kaanat Önderleride Evet Diyor
Kaanat Önderleride Evet Diyor

Hafız Ali Mülayim

Sur Ulu Camii İmamı

İnsaf sahibi

Evet der

“Ben bu yaşıma kadar nice darbeler ekonomik krizler koalisyonlar gördüm. Biliyorum ki siyasette istikrar varsa ülkede huzur var. Reisi Cumhurumuzun iktidarda olduğu sürece İslam’a hizmet ettiğini her insaf sahibi Müslüman kabul eder. Hal böyle iken Reisi Cumhurbaşkanlık sistemini öneriyorsa biz de şüphe etmeyiz. FETÖ gibi ihanet çetelerine karşı devletimizin daha güçlü olması için evet diyeceğiz. Hayırsızlara karşı evet diyeceğiz. Sürece desteğim evvela dua. Etrafımdaki Müslümanlara, bizi sevenlere geçmiş dönemlerdeki acıları, devletle millet arasındaki kopukluğu, milletin maneviyatına saldırılarıanlatıp yeni dönemin inşallah iyi olacağını anlatıyorum. Ve evet demelerini telkin ediyorum.”


Şeyh Bedrettin Aydın

Tillolu kanaat önderi

Ümmetin duası bizimle
Güneydoğu’nun saygın kanaat önderleri arasında yer alan Tillolu Şeyh Bedrettin Aydın’ın oğlu Hayrettin Aydın babasının herkese referandumla ilgili ‘evet’ demesini tavsiye ettiğini söyledi. Hayrettin Aydın şunları anlattı? “İslami hassasiyetleri sebebiyle İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanmış sürgüne gönderilmiş bir aileyiz. Bu referandumun kıymetini biliyoruz. Bize bağlı olan tüm kişi ve kuruluşların evet demesi gerektiğini bildirdik. Babam Şeyh Bedrettin Efendi’nin çok ciddi ve azimle çalıştığını gördüm. Şu an Mekke’de. Oradaki sohbette bu referandumun sadece Türkiye’yi değil tüm İslam alemini ilgilendirdiğini ifade etmiş. Herkesin bu konuda hizmet etmesi ve olumlu

bakmasını tavsiye etmiş.”


M. Nureddin Coşan

İskenderpaşa Cemaati

“Küreselleşme rüzgarının özgürlük, adalet ve hukukun üzerindeki tozlu, kireçlenmiş, kaskatı, adeta perçinlenmiş cürûfunu söküp, altındaki cevheri göstermeye başladığı için evet. Hariçten ısmarlama dikilmiş, dikte edilmiş kıyafetlere artık sığamadığımız için Kahramanmaraş’ta dokunmuş kıyafete evet. Ağacımıza aşılanmış GDO’lu doktrinler, toprağımıza zerk edilmiş suni kimyasal terkipler meyvemizin tadını kaçırmasın, özümüzdeki lezzeti geri kazanalım diye evet. Yozlaşmış, yıpranmış ve bîçâre toplum mühendisleriyle gerçek huzurun formül ve şifrelerini insaniyet adına paylaşalım diye evet. NASA’ya sonsuzluğun keşfinin uzayın dip köşelerinde değil, gönüllerimizin engin deryasında olduğunu haykırmak için evet.”


Osman Nuri Topbaş

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı

Dirliğimize Evet
Osman Nuri Topbaş Hocaefendi’nin manevi önderliğini yaptığı Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı da bir açıklamayla Milli mutabakata Evet diyeceklerini açıkladı. Açıklamada şöyle denildi: “Aziz milletimizin geleceği adına çok önemli bir kararın arefesindeyiz. Milletin temsilcilerinin verdiği karara, halkımızın da millî mütabakat şuuru içinde büyük bir hüsn-i kabul ile yaklaşacağından eminiz. Birliğimize, dirliğimize ve geleceğimize yönelik, son günlerde artan düşmanca ve haince girişimler karşısında, millî mutabakat içinde yer almanın bir vecibe olduğuna inanıyoruz.Tarih şahittir ki asırlar boyunca bu aziz millet, hakkın, adâletin, merhametin ve insafın bayraktarlığını yapmış, mazlumların, çaresizlerin ve kimsesizlerin emin bir sığınağı olmuştur. Dün olduğu gibi bugün de, devlet ve millet olarak, bu asil geçmişimize yaraşır bir asâletle, yeniden bir dirilişin eşiğinde olduğumuzun farkındayız. Bu asil milletin bugünkü fertleri olarak diyoruz ki: Bütün farklılıklarımızla birlikte biz tek bir milletiz. Vatanımız hür, bayrağımız hür, vicdanımız hürdür. İlmimiz, irfanımız, idrakimiz ve tecrübemizle zengin bir medeniyetin

torunlarıyız. Milletimizin

yeniden tarih sahnesinde

layık olduğu mevkiye yükselişi için Rabbimizin yardımını niyaz ediyor ve bu inançla Anadolu irfanının yansıması olan millî mutabakata

16 Nisan’da EVET diyoruz”
Adalet

için Evet
Bülent Yıldırım

İHH BAŞKANI

Osmanlıdan günümüze üzerinde yaşadığımız kadim Anadolu toprakları sürekli emperyal güçlerin planları ve saldırılarına hedef olmuştur. Çok badireler atlattık, içinde yaşadığımız süreç tarihten ders almamızı gerektiriyor. Bağımsız özgür ve barış içinde kardeşçe yaşayabileceğimiz bir Türkiye’ye çok acil ihtiyacımız var. Bunu ortak inanç ve akıl perspektifinde gerçekleştirmemiz artık kaçınılmaz bir hal almıştır. Her türlü Askeri ve Sivil bürokrasinin vesayetine son vermek, Farklı görüş ve Fikirlere rağmen Adalet ve Güven içinde bir arada kardeşçe yaşamın temellerini atmak için EVET diyoruz.

Sanat ve medya dünyasından destek
Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’nin de yer aldığı 18 Maddelik yeni Anayasa paketini medya ve sanat camiasının ünlü isimleri
Yeni Şafak
’a değerlendirdi

Türkiye, 16 Nisan’da yapılacak referandumla daha güçlü bir geleceğin temellerini atmaya hazırlanırken medya ve sanat dünyasından da destek gelmeye devam ediyor. Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Hakan Ural, Ali Şentürk, Arif Nazım, Tuluyhan Uğurlu hazırlanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin de yer aldığı 18 maddelik yeni Anayasa paketini Yeni Şafak’a değerlendirdi.

Bu elbise

bize çok

yakışacak

AHMET YENİLMEZ

Oyuncu

Değişen dünya içerisinde bir arayışın içerisindeyiz. İngiltere gibi devletler kendi örfüne ve fikrine uygun değişimler yaptı. Fakat biz tarihi sürecte kendi hür irademizle kaderimizi çizebilme iradesine sahip olamadık. Ülkemizin jeopolitik konumu göz önüne alındığında, vatan toprağını adeta yangın yerinden kurtardık. 300 yıl çok büyük bedeller ödedik. Sonunda Türkiye kuruldu ve bugünlere gelindi. Ancak bugüne kadar bize kendimiz değil, hep başkaları elbise dikti. Kumaşı başka, elbisesi başka, stili başka... Tabiri caizse ucube bir hal aladık. Dünyada sınırlar artık yeniden çiziliyor. Rusya’da Putin, ABD’de Trump dirayetli liderler. Bunlar arasında İngiltere ve Almanya da var. Bizim de dev ülkelerle yarışmak için güçlü bir şart. Onun nedenle de kendi kumaşımızla, kendi terzimizle dikilmiş bir elbise giymeliyiz. Ben, 15 Temmuz, bombalanan meclis ve şehitlerimiz için evet diyorum. İlk kez kendi kumaşımızla yapılan

bir elbise giyeceğiz. Bu elbisenin bize yakışacağını ve çok yakışıklı olaca-

ğımızı düşünüyorum.”
Maddeleri iyi

okuyan kararını verdi

Ülkemizde gerek kültür olarak gerekse yaşayış biçimi olarak çok uluslu bir devlet anlayışına sahibiz. Bu nedenle ülkemizde Evet diyen de olacaktır Hayır diyen de Ancak, hepimiz bilmeliyiz ki bu ülkeyi, bu güzel toprakları seven, vatanı için daha iyisini talep edenler sandık başında yapması gerekeni biliyor. Şu anda kafası karışık olanların hazırlanan yeni Anayasa paketini bir kez daha okumasını istiyorum.


HÜLYA KOÇYİĞİT

Sanatçı

Sandıktan

evet çıkacak

Yeni düzenleme yerinde ve doğru bir biçimde hazırlanmış. Milletimiz her şeyin doğrusunu ve iyi olanını zaten kendisi de bilmektedir. Yapılacak referandum seçimlerinde oyunu da ağırlıklı olarak bu yönde kullanacaktır. Uygulanacak yeni sistem sonrasında ülkemizin gelişimi ve kalkınmasında büyük katkı sağlandığını hep birlikte göreceğiz.”


HAKAN URAL

Sanatçı


ORHAN GENCEBAY

Sanatçı

Milletimiz yakışanı

yapar

Yaklaşan referandum süreci halkımızın tercihi doğrultusunda şekillenecektir. Ancak biz biliyoruz ki Türk halkı kendine yakışanı ve olması gerekeni görerek oyunu kullanacaktır. Türk halkının bu bilinci sayesinde ülkemiz ilerleyen yıllarda daha güçlü bir şekilde kalkınmasını sürdürecektir. Biz binlerce yıldan beri bu topraklarda yaşam mücadelesi vermekteyiz.



ALİ ŞENTÜRK

Afrikalı Ali- Radyocu

En doğru

yönetim

başkanlık
Avrupa’nın Türk bakanlarına ve Türk halkına yapmış olduğu müdahaleleri görünce ben ne maddeye bakarım ne de başka bir konuya. Tasarlanan sistem ne kadar etkili ki Avrupa da o kadar tepki gösteriyor. Bu da benim için bir evet nedenidir. Yeni sistemin ülkemiz için en doğrusu olduğunu düşünüyo-

rum. Bunu Türkiye’nin istikrarı için istiyorum.

ARİF NAZIM

Sanatçı

Sistemle sorunlar azalacak

“Başkanlık sisteminin Türkiye için gerekli olduğunu düşünüyorum. Bana göre her şey ülkeyi yöneten insanların niyetine ve kabiliyetine bağlıdır. Uygulanacak sistem hem ekonomik hem demokratik açıdan ülkemize önemli katkılar sağlayacak. İlerleyen yıllarda sistemin de oturmasıyla birlikte problemlerin de birer birer azaldığını göreceğiz.”


TULUYHAN UĞURLU

Piyanist

Tam bizim ruhumuza göre

Anadolu tarihine baktığımız zaman bir başkan ve başkanın iradesinde toplanan ruh bulunmaktadır. Ben halkın içinde yaşayan bir sanatçıyım. Vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu evet diyeceğini söylüyor. Bunu sadece bir kesim konuşmuyor bunu toplumun geneli konuşuyor. Toplumumuz var olan düzenli istikrar ve büyümeyi kaybetmek istemiyor.

#EVET
7 yıl önce