|

Irkçılara tokat

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için yurt dışında oy kullanan Türk vatandaşlarının tercihi 'evet'ten yana oldu. Yurt dışındaki seçmenin yaklaşık yüzde 59'u evet oyu kullanırken yüzde 41'i hayır dedi.Referandum öncesinde hayır için çalışan Almanya ve Hollanda'ya en iyi cevabı Türk seçmenler verdi. Almanya'da seçmenin yüzde 63'ü evet derken Hollanda'da yüzde 71 evet oyu kullanıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2017 Pazartesi
Güncelleme: 06:51 - 17/04/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Irkçılara tokat​​
Irkçılara tokat​​

Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için yurt dışında oy kullanan 1 milyon 326 bin 70 seçmenin tercihi güçlü Türkiye’den yana oldu. Gurbetçi seçmenin yaklaşık yüzde 59’u ‘evet’ oyu verdi. Evet kampanyasına izin vermeyen her platformda ‘Hayır’cılara, FETÖ'cülere ve PKK’lılara sahip çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deyimiyle terör yuvası haline gelen Almanya ve Hollanda’daki seçmen ırkçılara tokat gibi cevap verdi.

1 MİLYON 326 BİN KİŞİ OY KULLANDI

Halk oylaması kapsamında 57 ülkedeki 120 temsilcilikte 1 milyon 326 bin 70 seçmen oy kullandı. Yurt dışındaki 2 milyon 972 bin 671 seçmen için 57 ülke ve 120 temsilcilikte oluşturulan sandıklarda kullanılan oylar, 903 sandıkta toplandı. Ankara Ticaret Odası Congresium Fuar ve Kongre Merkezinde ülkelere göre istiflenen sandıklara göre, Almanya’nın Essen şehrinde 75 bin 925, Stuttgart şehrinde 75 bin 2, Düsseldorf şehrinde 72 bin 51, Belçika’nın Anvers şehrinde 41 bin 746, Fransa’nın başkenti Paris’te 52 bin 484, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde 49 bin 425 vatandaş oy kullandı.

YÜZDE 55 EVET DEDİ

Her sandık için bir başkan, bir kamu görevlisi, AK Parti, CHP ve MHP temsilcilerinden oluşan 5 kişinin sayım yaptığı kongre merkezinde, 7 bine yakın görevli bulundu. Görevliler ve basın mensupları, kongre merkezine güvenlik kontrolünden geçirilerek alındı. Sandıklar, saat 17.00’de oy verme işleminin sona ermesinin ardından açılmaya başlandı. Gurbetçilerin yaklaşık yüzde 59’u evet, yüzde 41’i hayır dedi.

FETÖCÜLER HAYIR DEDİ

Her platformda ‘Hayır’cılara destek veren, ırkçı tavırlar sergileyen Almanya ve Hollanda’daki seçmen ırkçılara tokat gibi cevap verdi. Hollanda’da seçmenin yüzde 71'i evet dedi. Almanya’da da gurbetçi seçmenin yüzde 63’ü evet diyerek ırkçılara hak ettiği cevabı verdi. Avusturya’da seçmenin yüzde 73’ü evet dedi. FETÖ elebaşı ve elemanlarının bulunduğu Amerika, Kanada, Yunanistan, Arnavutluk, Kazakistan gibi ülkelerde hayır birinci oldu. ABD’de yüzde 84 oranında hayır oyu çıktı.

Lüksemburg evet dedi
Yüksek Seçim Kurulu’nun, referandum için yurt dışı seçmenin dilediği ülkede oy kullanabilmesinin yolunu açmasının ardından Lüksemburg’da oy patlaması yaşandı. Lüksemburg’da kayıtlı seçmen sayısı 571 iken, bu ülkede sandıklara atılan oy sayısı ise 9 bin 729 oldu.

Komşu ülkeler Fransa ve Almanya’da kayıtlı seçmenler kendilerine daha yakın olduğu gerekçesiyle oylarını Lüksemburg’da kullanmayı tercih etti. Lüksemburg’ta yüzde 63 evet, yüzde 37 hayır oyu çıktı.
Faşizme tepki

Hollanda, Rotterdam’da Türk vatandaşlarıyla bir araya gelerek konuşma yapmayı planlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal etmişti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Türk konsolosluğuna girişine izin verilmemişti. Kaya’ya destek olmak için toplanan Türk vatandaşlarına da polis, köpeklerle müdahale etmişti.

#FETÖ
#Avrupa
#Anayasa referandumu
#ABD
7 yıl önce