|

Bütün mahalle ‘evet’ diyor

16 Nisan’da yapılacak Anayasa değişikliği referandumuna sayılı günler kaldı. ‘Evet’ ve ‘hayır’ı destekleyen siyasetçiler, halka yeni yönetim sisteminin ayrıntılarını anlatarak destek arıyorlar. Halkın nabzını en iyi bilense hiç kuşkusuz muhtarlar. Gerçek Hayat olarak biz de “sokakların nabzı nasıl, mahalle sakini ne düşünüyor, referandum sürecinde son durum ne” gibi soruların cevabını almak üzere muhtarların kapısını çaldık.

Yeni Şafak
12:23 - 15/04/2017 Cumartesi
Güncelleme: 12:35 - 15/04/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Bütün mahalle 'evet' diyor
Bütün mahalle 'evet' diyor
Evet’in kalesi Bulgurlu
İrfan Güner (Üsküdar - Bulgurlu Mahallesi Muhtarı):
Mahallemizde az da olsa hâlâ kararsızlar var ancak gözlemlediğim kadarıyla oylar yüzde 80-85 ‘evet’ yönünde. 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin bunda etken olduğunu düşünüyorum. Çünkü Bulgurlu sakini darbe girişimini bizzat yaşadı. Mahalle sakini, bu referandumu çok ciddiye alıyor. Vatandaş gayet bilinçli. Öyle ki bizden bilgi almaları gerekirken muhtarın tarafsız olup olmadığına bakmaksızın akıl vermeye çalışanlar bile var. Vatandaşlarla görüşmelerimde gördüğüm kadarıyla Batı dünyasının Erdoğan üzerinden Türkiye’yi karalama çalışmaları da ‘evet’ oyunu tetikliyor. Ayrıca koalisyon dönemlerini gören vatandaşlar da sırf bu paketle koalisyonların ortadan kalkacağını düşündüğü için ‘evet’ diyor. “Hangi siyasi parti olursa olsun, tek başına iktidar olsun” istiyorlar.

Mitingler halkı etkiliyor
Selim Abidin İzzet (Fatih - Yavuz Selim Mahalle Muhtarı):
Yavuz Selim’de ‘evet’ oylarının önde olduğunu söyleyebilirim. Ancak kararsızlar da yok değil. Paketin içeriğini bilmeyen, “Evet dersem ne olur, hayır dersem ne olur?” düşüncesinde olan insanlar da var. Kararını net olarak verenler de sevdikleri liderler üzerinden karar veriyorlar. Kimi Erdoğan’a güveniyor, kimi Bahçeli’ye, kimiyse Kılıçdaroğlu’na. Destekledikleri siyasilerin mitinglerdeki söylemleri üzerinden hareket ediyorlar. Paketin içeriği hususunda bize danışanlar da oluyor ama bizim paketle alakalı yorum yapmamız söz konusu değil. Çünkü biz tarafsız olmak zorundayız.
Değişikliğe değil

Erdoğan’a bakıyorlar
Hüseyin Öztürk (Fatih - Yavuz Sinan Mahallesi Muhtarı):
Mahallemizde referandum süreci dolayısıyla hareketlilik var. Siyasi parti temsilcileri, meydanlarda Anayasa paketi hakkında gerekli bilgileri broşürler vasıtasıyla halka anlatmaya çalışıyor. Buradaki vatandaşların birçoğu bilinçli. Kendilerine göre “neden evet ya da hayır oy vermeli” biliyorlar. Pakete olumsuz bakanlar, içeriğe bakmadan önyargılı karar verenler az da olsa var. Erdoğan’a kişisel husumeti olan, yani “Erdoğan karşıtı” pozisyon alıp ‘hayır’ oyu verecek olan kesimden bahsediyoruz. Öte yandan yine paketin içeriğine bakmadan Erdoğan sevgisi yüzünden ‘evet’ oyu verecek kesim de var.
Mahalle sakini

rengini belli etmiyor
Hüseyin Topçu- (Avcılar - Mustafapaşa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı):
Mahallede referandum süreci sessiz ilerliyor. Anayasa paketi için bizden bilgi alan yok. Seçim kâğıdını alıp gidiyorlar. Gerçi biz de muhtar olarak anayasa paketiyle alakalı vatandaşa bilgi vermekten kaçınıyoruz. Çünkü tarafsızlığımız zedelenebilir. Buradaki vatandaşlar rengini belli etmiyor ya da belli etmek istemiyor. Mahallede ‘evet’ mi çıkar ya da ‘hayır’ mı çıkar? Tahmin etmek güç. Geçtiğimiz seçimlerde de hava aynıydı. Burada bir hareketlilik söz konusu değil.
16 Nisan’ı bekliyoruz
Kadir Delibalta (Ümraniye - Necip Fazıl Mahallesi Muhtarı):
Buradaki vatandaşlar kararını vermiş, kararsızlar yok denecek kadar az. Bizim bölgemizde ‘evet’ oyu ağırlıklı. Nedeniyse Recep Tayyip Erdoğan. Çünkü Dudullu, belediye başkanlığı döneminden beri Erdoğan’ın her zaman yanında yer aldı. Ancak diğer bölgelerde durum biraz daha farklı. Siyasi partiler propaganda çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Seçim heyecanı burada gün geçtikçe artıyor. Halk, 16 Nisan’ı sabırsızlıkla bekliyor. Bu referandumun ülkemize, milletimize, coğrafyamıza uğurlu olmasını diliyoruz. Türkiye’nin güçlenmesi noktasında faydası olur inşallah.
Kararsızlar sandıkta ‘evet’ diyecek
Gönül Uzun (Üsküdar - Sultantepe Mahallesi Muhtarı)
: Elbette herkesin gönlünde yatan bir aslan var. Kimi MHP’yi, kimisi AK Parti’yi, kimisi CHP’yi destekliyor. Ben şunu gözlemliyorum: AK Parti’nin içinde kafası karışık olanlar da var ama sandığa gittiklerinde muhtemelen partilerini destekleyecekler. CHP’lilerin burada oyları net, hayır diyecekler. Seçim sürecinde bizden gelip oy pusulalarını alıyorlar, kimisi görüşünü de beyan ediyor ama biz bu konular girmiyoruz.
Ferah Mahallesi Erdoğan’a güveniyor
Şefik Gülten (Üsküdar - Ferah Mahallesi Muhtarı):
Bizim mahallemizde yüzde 50’nin üzerinde ‘evet’ yönünde oy çıkacağını tahmin ediyoruz. Daha önceki seçimlerde de AK Parti yüzde 60-65 oy oranı çıkmıştı. Kafası karışık olanlar da var. Ayrıca ‘Evet’ oyu verenlerin çoğunluğu Erdoğan’a olan güvendiklerinden ‘evet’ diyor. Kimisi de televizyonlarda partilerin seçim propagandalarından etkilenerek oy verecek. Vatandaşlar bilinçli. Kararsız olanlar da bize geldiklerinde fikir alışverişinde bulunmak istiyorlar. Ancak biz fikrimizi beyan etmiyoruz. Artıların eksilerin ne olduğunu tartışmaları için parti başkanlığına yönlendiriyoruz.
Propaganda süreci hızlandı
Erdem Kavalcı (Üsküdar - Yavuztürk Mahallesi Muhtarı):
Siyasi partiler, seçim propagandalarını gün geçtikçe daha da hızlı sürdürüyor. Elbette referandum tarihi yaklaştıkça vatandaşlarda heyecan daha da artıyor. Benim mahallemde yüzde olarak ‘evet’ oyu fazla görünüyor. Bazı mahalleler bulundukları konum itibariyle biraz farklılaşıyor. Ancak kesin sonuç elbette 16 Nisan akşamı belli olacak.

AK Parti dışında heyecanlanan yok
Nadiye Polat (Zeytinburnu - Yeşiltepe Mahallesi Muhtarı):
Yeşiltepe’de gözlemlediğim kadarıyla burada çoğunluk ‘evet’ diyecek gibi. Mahallemin en büyük özelliği Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan sevgisi. Öte yandan sokaklarda AK Parti haricinde çalışmalarını sürdüren pek fazla siyasi parti yok. Propaganda çalışmalarını bu partiden başka herhangi bir partide görmeniz söz konusu değil. Broşürler bile dağıtılmıyor. Mahallemde sadece AK Parti’de seçim heyecanını görebiliyoruz.
Batı’nın Erdoğan

düşmanlığına karşı ‘evet’
Yıldırım Yazıcıoğlu (Üsküdar - Güzeltepe Mahallesi Muhtarı):
Burada seçim süreci hareketli geçiyor. Her parti sokak sokak, pazar pazar dolaşıp halka ulaşmaya çalışıyor. Kimi siyasi parti ev ziyaretleri yapıyor, kimi esnaflara broşürler dağıtıyor. Mahallemde her seçim sürecinde yaşadığımız heyecan bu referandum öncesinde de devam ediyor. Evet diyenler olduğu gibi hayır diyenler de var. Kararsız olanlar sınırlı sayıda. Ama gözlemlediğim kadarıyla ‘evet’ oyu önde diyebilirim. Vatandaşlarla görüştüğümde ‘neden evet?’ sorusuna genel itibariyle son dönemlerde Batı’nın Türkiye’ye ve Erdoğan’a karşı tutumu olarak cevap veriyor. Tahminim odur ki bu referandumda mahallemden yüzde 60’ın üzerinde ‘evet’ oyu çıkacak.
CHP’liler ‘evet’ demeyecek
Sebahattin Kefelioğlu (Güngören - Gençosman Mahallesi Muhtarı):
Mahallemde AK Parti’nin dışında saha çalışması yapan başka bir parti göremiyoruz. Hayır, cephesinde blok oylar var, onlar net. CHP içerisinde evet’e oy verecek yok denecek kadar az. Ayrıca AK Parti ve MHP’de yüzde 20 civarında kararsızlar var. Ama ‘evet’ oyunun seçmenin sandığa gittiğinde ‘evet’e oy vereceklerini tahmin ediyoruz. Çünkü kararsızlar ‘hayır’ da demiyor. Sandığa gittikleri takdirde mahallemde yüzde 60-70 civarında ‘evet’ çıkacağını tahmin ediyorum.
Farklı bir seçim olacağının farkındayız
Nuray Aydın (Güngören - Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı):
Halkın referanduma olan yönelimi gayet güzel. Daha önceki seçim süreçlerine nazaran bu referandum çok heyecanlı geçiyor. Katılımın çok fazla olacağını tahmin ediyorum. Halk bu seçimi çok önemsiyor. Parti seçimi olarak görmüyorlar. AK Parti’nin MHP’nin hatta CHP’nin içinde bile kararsızlar var. Ama bölge daha çok muhafazakâr kesim. Mahalle sakini Erdoğan’ı ve söylemlerini seviyor. Kararsızlar sandığa gittiğinde oyunun rengini belli edecek. Mahallemde yüzde 60-65 ‘evet’ çıkar diye düşünüyorum.
Bekleyip göreceğiz
Hasan Toprak (Beyoğlu - Yenişehir Mahallesi Muhtarı):
“Mahallemizde ne sonuç çıkacak?” öngöremiyoruz. Her seçim döneminde olduğu gibi bize gelenler seçmen pusulalarını alıp gidiyor. Teknik olarak da herhangi bir aksaklık söz konusu değil. Seçim heyecanı pek fazla belli olmuyor burada. Her şey olağan, 16 Nisan’da bekleyip göreceğiz.
Herkes desteklediği

partiyi takip ediyor
Recep Alkan (Sarıyer - İstinye Mahallesi Muhtarı):
Burada herkes desteklediği partilerin oyunu kullanacak. Burada bir CHP’linin ‘evet’ ya da bir AK Partilinin ‘hayır’ oyu vermesi çok düşük bir ihtimal. Partilerin seçim çalışmaları hız kazanmış olsa da vatandaşlar olağan seyrinde hayatına devam ediyorlar. Paketle alakalı soran da yok. Olsa da biz görüşümüzü bildiremeyiz. Tarafsız olmak zorundayız. Vatandaşlar muhtarlığımızdan seçmen pusulalarını alıp gidiyorlar. Olağandışı bir hareketlilik yok.
Paketi anlatıyor,

kararı vatandaşa bırakıyoruz
Erkan Kalkan (Üsküdar - Kısıklı Mahallesi Muhtarı):
Kısıklı’da seçim heyecanı gün geçtikçe artıyor. Her seçim yaşanan heyecanı bu referandumda görüyoruz. Yüzde 80-85 civarında ‘evet’ oyu çıkacağını tahmin ediyoruz. Elbette Recep Tayyip Erdoğan olan sevgi bu bölgede en büyük etken. Net kararını vermiş bir halk var mahallemizde. Az da olsa kararsız olan var. Anayasa paketi için bizden bilgi almak isteyenler de oluyor. Bizde dilimiz döndüğünce bir şeyler anlatıp vatandaşın iradesine bırakıyoruz. Buradan ‘hayır’ın yüksek bir oranda çıkacağını zannetmiyoruz.
Taraftarlık duygusu da etkili
Kenan Birinci (Çengelköy - Kuleli Mahallesi Muhtarı):
Burada vatandaşların çoğu kararını vermiş. Kararsızlar az da olsa var. Halkın kafasına yatmayan maddeler varsa bile tuttuğu parti ‘evet’ diyorsa ‘evet’ diyor. ‘Hayır’ diyorsa ‘hayır’ diyor. Mesela hayır cephesinde maddelerle alakalı soru işareti yok ama muhalif olduğu, partisi ‘hayır’ dediği için ‘hayır’ diyen var. Öteki tarafta da aynı durumun olduğunu söylemek mümkün. Bu mahallede yüzde 55-60 bandında ‘evet’ çıkacağını tahmin ediyoruz. Halk referandum sürecinin Türkiye’nin önünü açacağını düşünüyor. Paketin içeriğini anlamayıp bize sorup danışanlar da oluyor. Gerçi soranlar da zaten kararını verenler. Sadece detaylı öğrenmek için geliyorlar. Son hafta insanların kafasındaki soru işaretleri şekillenecek.














#MAHALLE
#MUHTAR
#EVET
7 yıl önce