|

Adıyaman yüzde 70 ‘Evet’

Yeni Şafak muhabirlerinin Güneydoğu’daki durağı Adıyaman, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne tam destek veriyor. Bölgedeki anketlerde yüzde 70’in üzerinde ‘Evet’ çıkarken, konuştuğumuz vatandaşlar da bunu doğruluyor. Emekli Bekir Aslan, “Yıllardan bu yana bu hükümetten daha iyisini görmedim. Kararım sonuna kadar evet. Başka alternatif de yok” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/03/2017 Salı
Güncelleme: 05:34 - 21/03/2017 Salı
Yeni Şafak
Şehirde ilk defa oy kullanacak gençlerin heyecanı yüzlerine yansımış durumda.
Şehirde ilk defa oy kullanacak gençlerin heyecanı yüzlerine yansımış durumda.

Güneydoğu'nun huzur kentlerinden tarihi dokusuyla meşhur Adıyaman'da halkın büyük çoğunluğunun gündemi yaklaşan 16 Nisan referandumu. Bölgede yapılan anketlerde yüzde 70'in üzerinde 'evet' çıkarken, görüşlerini sorduğumuz vatandaşlar da bunu kanıtlar nitelikte. Cumhurbaşkanlığı sistemine tam destek veren Adıyamanlılar, 16 Nisan'da sandıkları patlatacaklarına güveniyor. Daha yaşanabilir bir ülke için vatandaşların büyük çoğunluğu 'evet' oyu kullanacağını söylüyor.







SORUMLU BİR İRADE GELECEK


Mehmet Dağtekin:

Referandum Türkiye'nin bugüne kadarki kuruluşundan bu yana yapması gereken bir hamleydi. Ama nasip bu dönemeymiş. ABD'ye baktığımız zaman bir birleşik devletler kurulduktan sona kanunu, yasası geliyor. Sistemi oturuyor. Allah'ın izniyle bunun için evet diyoruz. Mücadelemizi de ona göre veriyoruz. Adıyaman'da yüzde 70'in üzerinden evet çıkacağını düşünüyorum.







BAŞKA ALTERNATİF YOK


Bekir Aslan:

Referandumun ülke için iyi olacağını düşünüyorum. Biz AK Parti'ye güveniyoruz. İyi adımlar atacağına inanıyorum. Eski hükümetleri de gördüm. Yıllardan bu yana bu hükümetten daha iyisini göremedim. Kararım sonuna kadar evet. Başka alternatif de yok.







AVRUPA'YA İNAT 'EVET'


Abdullah Yalçın:

18 maddeyi tek tek inceledik. Ülkemizin geleceği için daha hayırlı olacağına inandığımız için evet diyoruz. Çift başlılığı bir defa ortadan kaldırmamız lazım. AB ve ABD'de başkanlık sistemi var. Bu sistem oturduktan sonra çok iyi şeyler olacak. Zaten her şeyi halk seçecek. Eğer Avrupa, Hollanda, Almanya, İngiltere kuduruyorsa, bugün YPG'yi PYD'yi, PKK'yı, FETÖ'yü destekliyorlarsa demek ki biz 'evet' demekte doğru yoldayız.







16 Nisan'da kazanacağız


60 yaşındaki tesbih ustası emekli Mehmet Güler:

Halk oylamasında evet diyorum. Çünkü bundan daha güzel bir şey olamaz. Bizim tercihimiz 'evet'ten yana. Devletimden hükümetimden memnunum. Onlara da güveniyorum. Bence Türkiye genelinde yüzde 70 evet çıkacak. Bu referandumu kazanacağız. Darbeleri, koalisyonları, ekonomik krizleri de gördük, şimdi yapılan sınırsız hizmetleri de. Bundan iyisi can sağlığı. Allah Erdoğan'dan razı olsun. O olmasa kim bilir şimdi ya ABD ya Rusya yada İsrail buradaydı. Onlara fırsat vermeyeceğiz. Durmak yok yola devam.







İlk oyumuz evet olacak


Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için yapılacak halk oylamasına sayılı günler kala y seçim ekipleri Gümüşhane'de nabız yokladı. Kentte ilk defa oy kullanacak gençlerin heyecanı gözlerine yansımış. Avrupa'nın ve PKK'nın oynadığı oyunun farkında olan Gümüşhaneliler, en iyi cevabı sandıkta vereceklerini söylüyor.



Gümüşhane 16 Nisan için Türkiye birincisi olacağını söylerken özellikle gençlerden yeni sisteme tam destek geldi. Gençler, “Bir milletin en önemli silahı gençlerdir” diye mesaj gönderdi. Özellikle ilk defa oy kullanacak gençlerin heyecanı ise görülmeye değer. Kente, kadını, emeklisi halk oylamasını bekliyor. Avrupa'nın ve PKK'nın oynadığı oyunun farkında olan Gümüşhaneliler, onlara en iyi cevabı sandıkta vereceklerini söylüyor. Gümüşhane'nin caddeleri ve sokakları 'Kararımız Evet' pankartları ile süslenmiş.



16 NİSAN HEYECANI


Cihan Işık

, “Vatanımızın arkasındayız, tüm dünya 'Hayır' diyor ama biz 'Evet' diyeceğiz” dedi. Türkiye genelinde 'Evet' oylarının yüzde 50'yi geçeceğini belirten Işık, milletvekilliği yaşının 18'e indirilmesiyle ilgili ise, “Genç nesillere ihtiyacımız var. Bunun yabancı ülkelerde de örneklerini görebiliriz” ifadelerini kullandı. Referandumda 'Evet' diyeceğini belirten İshak Yerleş, “Heyecanlıyım. Türkiye için daha iyi olacağını düşünüyorum” dedi. 18 yaşındaki milletvekillerinin vatana faydalı olacağını belirten Yerleş, “Güzel olacak” diye konuştu.



CHP HAYIR DEDİĞİ İÇİN EVET DİYECEĞİZ


Halil İbrahim Soydaş

, “Yönetim daha iyi olacak. Yetkilerin tek elde toplanmasını faydalı buluyorum” ifadelerini kullandı. Milletvekilliği yaşının düzenlenmesiyle ilgili de değerlendirme yapan Soydaş, “Fatih Sultan Mehmet de İstanbul'u fethetmişti. Kafası çalışan kişiyi vekil seçerler zaten” dedi. Vekillik yaşının düzenlenmesini desteklediğini belirten Soydaş'ın arkadaşı ise, “Ama buna göre eğitim verilmesi gerektiğine inanıyorum. Yenilikler yapılırsa güzel bir şey. Ama o potansiyelin verilmesi gerek” diye konuştu.



15 YILLIK BAŞARININ DEVAMI GELECEK


Referandumdan 'Evet' sonucu çıkacağını belirten

Yiğit Faydalı

, “Tek adam diyorlar ama öyle bir şey olacağını sanmıyorum” dedi. Türkiye için daha iyi olacağını belirten Faydalı, AK Parti'nin 15 yıllık iktidarındaki başarılarını hatırlatarak, “Bu başarıların devam edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde önemli olanın kişi değil yönetim olduğunun altını çizen Faydalı, istikrarın süreceğini belirtti.



DESTEKLEMEYE DEVAM


16 Nisan'da 'Evet' diyeceğini belirten

Ayşe Pektaş

, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve AK Parti'ye güvendiğini söyledi. Türkiye'nin daha iyi yerlere geleceğini kaydeden Pektaş, “Biz de bunun için desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.



Gençlerimiz Meclis'te olmalı


Umut Emre Yılmaz

, referanduma olumlu baktığını söyledi. HDP'nin belediye başkanlığı yaptığı ilçelerde yaşanan hendek kazma ve belediye tarafından teröre destek verildiğini hatırlatan Yılmaz, 'diktatörlük' söylemlerine karşın ise, “Ben birinci sınıftaydım bu hükümet iktidara geldi. Bu iktidar kimi diktatör yaptı? Herkes görüşünü açıkça söylüyor” düşüncesini dile getirdi. 18 yaş düzenlemesinin doğru olduğunu belirten Yılmaz, “Bir milletin en önemli silahı gencidir” ifadelerini kullandı.



MECLİS'TE OLMALIYIZ


16 Nisan'da ülkenin geleceği için 'Evet' diyeceğini belirten

Osman Kılıç

, 18 yaş düzenlemesiyle ilgili olarak ise, “Gençlerimiz Meclis'te olmalı” dedi. Muhammet Vanlı ise, “Avrupa'da PKK'nın propaganda yapmasına izin verilirken, bakanlarımızın uçakları indirilmiyor” diye konuştu. 18 yaş düzenlemesini desteklediğini dile getiren Vanlı, “O gençler, 15 Temmuz'da tankın altına yatan gençler olmalı” dedi.



İleri gideceğiz


Yeniliğin her zaman iyi olduğunu savunan

Tuncay Baş

da, “Koalisyonlar, darbeler tarihe karışacak. Artık hep ileri gideceğiz. Dünyada daha fazla söz sahibi olacağız. Bundan güzel başka ne olabilir. Ülkemizin geleceği ve kalkınması bu sisteme bağlı” dedi. MHP'li olduğunu söyleyen Furkan Cebiş de, “Dünyanın önde gelen ülkeleri başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Azerbaycan başkanlık sistemi ile yönetiliyor. Biz 80 milyon olduk neden yönetilmeyelim” diyor.



İdam istiyoruz


Ordu'da vatandaşlar, yeni sistemle birlikte ülkenin ihtiyacı olan reforma kavuşacağını düşünüyor.

CHP, HDP ve Avrupa'nın kol kola girerek “hayır” propagandası yürüttüğünü söyleyen Ordulular, FETÖ'cüler için idam getirilmesini talep ediyor.


Yeni Şafak ve TVNET ekibi olarak, Ordululara 16 Nisan'ın Türkiye için ne anlam ifade ettiğini sorduk. Ordu'da evet'in önde gittiği neticeyi ise ilçelerin belirleyeceği konuşuluyor. Yerel seçimlerde tulum çıkaran Ordu'da gündem referandum ve Avrupa'da yaşanan gelişmeler. Bir grup kararsızın paket hakkında yeteri kadar bilgilendirilmediklerini belirterek çekimser kaldıkları gözlemdi. Evet diyen kesim ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sonuna kadar güvendiklerini dile getiriyor. CHP, HDP ve Avrupa'nın kol kola girdiğini aktaran Ordulular, FETÖ'ye yönelik ise kesinlikle idam istediklerini belirtiyor. 1 Kasım seçimlerinde Ordu'dan AK Parti'ye yüzde 63.3, MHP'ye yüzde 9.4 oy çıkmıştı.







YENİ REFORMA İHTİYACIMIZ VAR


18 maddeyi incelediğini belirten Ali Kemal Duman, “İnsanları Cumhuriyet ile aldattılar. Bu ülkeyi 100 senedir yediler. Bu ülkenin reforma ihtiyacı var” dedi.







HAÇLI VE HİLAL'İN SAVAŞI


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Haçlı ile Hilal'in savaşı” söylemini doğru bulduğunu vurgulayan Celalettin Serdar, “Amel defterini sağ elinden alanlarla sol elinden alanların mücadelesi bu. Biz her zaman sağın yanında olacağız” diye konuştu. Serdar'ın seçim tahmini ise Türkiye genelinde en az yüzde 60 'Evet'.



REKOR OY GELİR


Behlül Akçay, Ordu'da yüzde 60'dan daha yüksek bir oranla 'Evet' oyunun çıkacağını kaydetti. AK Parti yönetiminden memnun olduğunu belirten Akçay, “Ülkenin geleceği için destek vereceğiz” diye konuştu.






#Cumhurbaşkanlığı Sistemi
#FETÖ
#16 Nisan 2017
7 yıl önce