|

Kadir Gecesi ne zaman? 2016 Kadir Gecesi bugün mü?

Kadir Gecesi ne zaman ve hangi gün? Mübarek Ramazan ayının sonlarına doğru gelirken Kadir Gecesi’ni de idrak edeceğiz. Bin aydan daha hayırlı olan ve Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen Kadir Gecesi bugün mü? Bu özel geceyi ibadet ederek geçirecek olan vatandaşlar Kadir Gecesi’nin ne zaman ve hangi gün olduğunu merak ediyor. Peki Kadir Gecesi ne zaman?

Yeni Şafak
08:59 - 30/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:13 - 30/06/2016 Perşembe
Diğer
Kadir Gecesi

ne zaman ve hangi gün idrak edilecek? Tarihini tam olarak bilmeyen vatandaşlar bu özel gecenin tam olarak

ne zaman

olacağını merak ediyor. Bin aydan daha hayırlı olan bu özel geceyi

ibadetler

ederek geçirmek isteyenler Kadir Gecesi'nin bugün olup olmadığını merak ediyordu. Sizler için 2016 dini takvimi araştırdık. İşte merak edilen Kadir Gecesi'nin tarihi…



Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilen Kadir Gecesi bu sene 1 Temmuz 2016 Cuma gününe denk gelmektedir.



Kur'an'da Kadir Gecesinden Kadir Suresi'nde bahsedilmiştir:



1. Şüphesiz ki biz Kur'ân'ı kadir gecesinde indirdik.



2. Kadir gecesi nedir, nereden bileceksin?



3. Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.



4. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için inerler de inerler.



5. O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.



Kur'an'ın Nüzûlü


Kur'ân-ı Kerîm, Allah Teâlâ'dan Hz. Peygamber'e Cebrâil aracılığıyla ve vahiy yoluyla indirilmiştir. Kolayca ezberlenebilmesi, kısa zamanda etrafa yayılması, mânasının kolaylıkla anlaşılması, zihinlerde ve akıllarda derece derece bir gelişme ve alıştırma sağlaması, inançların ve değer yargılarının yavaş yavaş güçlenip kökleşmesi vb. sebeplerle, o bir defada toptan indirilmemiş, yaklaşık 23 senede, bölümler halinde indirilmiştir. Yüce Allah Kur'an'ın bir defada toptan indirilmeyişinin sebebini şöyle açıklamaktadır: "İnkâr edenler: Kur'an ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi? dediler. Biz onu senin kalbine iyice yerleştirmek için böyle yaptık ve onu tane tane okuduk" (el-Furkan 25/32). Âyetler doğrudan doğruya indiği gibi, çoğunlukla meydana gelen bir olayın hemen sonrasında olayı çözümlemek ve sorulan soruları cevaplamak için inerdi ki, âyetin inmesine sebep olan olay veya soruya “sebeb-i nüzûl" (iniş sebebi) denilir. Kur'ân-ı Kerîm kendisinin, bir âyette ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde de Kadir gecesinde inmeye başladığını haber vermektedir (bk. el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/1-3; el-Kadr 97/1). Kadir gecesinin ramazan ayında mübarek bir gece olduğu göz önünde tutulursa, âyetler arasında bir çelişkinin de bulunmadığı anlaşılacaktır.




Kadir gecesi önemi ve duası! Kadir gecesinde okunacak dualar! Kadir gecesi önemi nedir? Kadir gecesinde yapılacak dualar nelerdir? Kadir gecesinin alametleri nelerdir? Kadir gecesi ile ilgili hadisler ve ayetler nelerdir? sorularının yanıtlarını haberimizde sizlerle paylaştık. Kadir gecesini de Ramazanın son on gününde yani 21, 23, 25, 27 ve 29. günlerinde aranması gerekiyor. Mübarek sayılan diğer gecelerde de olduğu gibi, bu mübarek geceyle ilgili özel nâfile namaz yoktur. Fakat bu geceleri vesile ederek nâfile namaz kılmak, Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde dü- şünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran Âişe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, “Da'avât", 84).







KADİR SÛRESİ OKUNUŞU


Bismillâhirrahmânirrâhîm.


İnnâ enzelnâhü fî leyletilkadr.


Ve mâ edrâke mâ leyletülkadr.


Leyletülkadri hayrün min elfişehr.


Tenezzelülmelâiketü verrûhu


fîhâ bi-izni Rabb'ihim, min külli emr.


Selâmün, hiye hattâ matle'il fecr.



KADİR SÛRESİ ANLAMI


Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla.



Şüphesiz Biz, (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail), Rabb'i'nin izni ile her iş için (semâ'dan yere) o gece inerler. O gece tan yeri ağarana kadar esenliktir.



KADİR GECESİNDE NASIL İBADET EDİLMELİDİR?


Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.



Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.



Süfyan-i Sevrî: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demistir.



Aişe demiştir ki; Hz. Muhammed (s.a.v) 'e:



"- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):



"- Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).



Kandil Geceleri Peygamber'in ( a.s.m ) uygulamasında yoktur. Ancak 3. asırdan itibaren mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmış ve bu geceler Osmanlılar döneminde Padişah II. Selim zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır.



Kur'ân'da mübarek gecelerden şu şekilde bahsedilmektedir:



"Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız." (Duhan 3)



"Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır." (Kadir 3)



Kandil geceleri namazların kılındığı, Kur'ân-ı Kerim'in okunduğu, duaların yapıldığı ve salavat-ı şerifelerin bolca getirildiği gecelerdir.



Kadir Gecesi'nde 10 Bin Kişilik İftar Sofrası Kurulacak


Edirne Belediyesi'nin her Ramazan ayı Kadir Gecesi'nde gerçekleştirdiği 'Edirne Sofrası' 1 Temmuz Cuma Akşamı Saraçlar Caddesi'nde kurulacak.


Edirne halkıyla iftar sofrasında buluşacak olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Ramazan ayının birlik ve beraberlik ayı olduğuna dikkat çekerek, "Ramazan ayının en güzel gecesini, aynı sofrada ekmeğimizi paylaşarak yaşayalım" dedi.


Ramazan ayının bereketini tüm Edirneliler ile paylaşmak isteyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kadir Gecesi'nde, Saraçlar Caddesi'nde Edirne Sofrası'nda vatandaşlarla bir araya gelecek.


Ramazan ayının en güzel yanının birlik beraberlik içinde geçirilen bir iftar sofrası olduğunu belirten Gürkan, 1 Temmuz Cuma akşamı iftar saatinde Saraçlar Caddesi'nde kurulacak olan Edirne Sofrası'na tüm Edirne halkını davet etti.


Ramazan ayının en özel gecesi olan Kadir Gecesi'nde Edirne Sofrası'nda Edirne halkıyla bir araya gelerek Ramazan'ın güzelliğini paylaşacaklarını ifade eden Gürkan, "Barışın, hoşgörünün, huzurun ve güvenin başkenti Edirne'de; Edirne'nin güzel insanlarıyla ekmeğimizi, inancımızı, birliğimizi ve beraberliğimizi paylaşmak için aynı sofrada buluşuyoruz" dedi.




Kadir Gecesi İçin Özel Program


Malatya'da da Kültür A.Ş. tarafından Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilen Kadir Gecesi 1 Temmuz Cuma gecesi ihya edilerek, özel program düzenlenecek.


Kadir Gecesi programı ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın, bu yılda Ramazan ayını birlik ve beraberlik içerisinde, Ramazan ayının ruhuna uygun bir şekilde bitirmek üzere olduklarını söyledi.


Ramazan ayını dolu dolu geçirdiklerini kaydeden Akın, “Ben yaptığımız bu etkinliklere katkı sağlayan gerek sivil toplum kuruluşlarımıza gerek programlarımıza katılan ve renk katan değerli sanatçılarımıza gerekse de yaptığımız çalışmalarda bizleri yalnız bırakmayan çok değerli Malatyalı hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum. Gerçekten umduğumuz ilgiden daha çok ilgi gösterdiler" şeklinde konuştu.


Ramazan ayının bereket, rahmet, birlik, beraberlik ve kardeşlik ayı olduğunu vurgulayan Akın, “Bu aya ciddi anlamda değer katan ise bu ayda bulunanKadir Gecesi'dir. Bilindiği gibi Kadir Gecesi Kur'an'ın nazil olduğu gece. İnşallah biz Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ. olarak bu gecede bu gecenin ruhuna ve anlamına uygun bir etkinlik gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.


Kadir Gecesi'nde Malatyalılara Kur-an Kerim programı sunacaklarını ifade eden Akın, “Programımıza Dünya en güzel Kur-an okuma yarışmasında birinci olan hafızlarımızı hemşehrilerimizle buluşturacağız. Bu kapsamda Irak'tan Remzi Er, Mısır'dan Muhammet Eyyup Asif, hafızlarımızdan İsmail Kaya ve çocuk hafızlarından Abdurrezzak Eşraf bu gecede Kur'an Ziyafeti Programımıza katılacaklar" dedi.


Kur'anı Kerim Tilavetinin yanı sıra ilahiler ve dualarla Kadir Gecesinin idrak edileceğini kaydeden Akın, “Bu etkinliğin bu yıl ikincisi olacak ve geleneksel olarak her yıl devam edecek. Kadir Gecesi özel programımıza vatandaşlarımızın ilgi göstereceğini tahmin ediyorum. Bütün Malatyalı hemşehrilerimizi Teravih Namazı için seccadelerini alıp etkinliğimizi yapacağımız meydana bekliyorum" diye konuştu.




Çamlıca Camisi'nde Kadir Gecesi'nde teravih namazı kılınacak

YAPIMINA 33 ay önce başlanan Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi, Çamlıca Camisi inşaatında 72 metre yüksekliğindeki dev kubbenin ve 6 minaresinin yapımı tamamlandı. Kubbede iskele sökme işlemi başlarken daha sonra süslemelere geçilecek.



Yapımına başlandığında bu yılın Kadir gecesinde ibadete açılması planlanan caminin açılışıyla ilgili olarak konuşan İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, bazı bölümlerde inşaat çaışmalarının devam ettiğini söyledi. Külünk, "Çamlıca tepesinde yapmakta olduğumuz Çamlıca camii inşaatımızın ana kubbe betonunu geçen hafta tamamlayıp bayrağımızı diktik. Ana kubbemizin yanında 4 tane dilimli kubbemiz var. Onlar da tamamlandı. 6 minaremizi tamamladık. Külahlarını alemlerini yerine koyduk. Camimizin avulusunda revaklı kubbelerimizin süsleme çalışmalarına başladık. Camii avlumuzun mermer dömesini tamamlanmaya gayret ediyoruz. Kadir gecesinde camimiz avlusunda teravih namazı kılacağız" dedi.



DEV KUBBENİN BETON DÖKME İŞLEMİ BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın başbakanlığı döneminde 6 Ağustos 2013 tarihinde temelleri atılan ve yapımı büyük hızla devam eden Çamlıca Camisi inşaatında sona yaklaşılıyor. Yaklaşık 125 bin metrekare alanda devam eden inşaatın önemli bir adımı olan dev kubbenin yapımı tamamlandı. Üzerine Türk bayrağı çekilen 72 metre yüksekliği ve 35 metrelik çapı bulunan dev kubbenin dışında camide irili ufaklı 70 kubbe daha bulunuyor. Şu anda kubbede iskele sökme çalışmaları sürüyor. Bu işlem bittiğinde kubbenin süslemelerine geçileceği belirtildi.



MİNARELERİNİN TOPLAM UZUNLUĞU 608 METRE

Öte yandan çamlıca camiinin 6 minaresi de tamamlandı. Külahları yerine yerleştiren minarelerde taş kaplama ve boyama işlemlerinde son rötuşlar yapıldığı belirtildi. 4'ü 107.1 metre 2si ise 90ar metre olan camii minarelerinin toplam uzunluğu 608 metreyi geçiyor. Boyama ve kaplama işlemlerinin bitmesinin ardından yanlarındaki kule vinçlerin söküleceği belirtildi.



BİR AFET ANINDA 100 BİN KİŞİYE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK


Bittiğinde 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği büyüklükte olan Çamlıca Camisi'nin bir başka özelliği ile de ön plana çıktığını söyleyen anlatan İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, Bu projenin ayrı bir özelliği daha var. Bizim kapalı alanlarımızda ihtiyaç halinde yaklaşık 100 bin insanı sivil savunma anlamında barındırabilecek büyüklükte. Yani herhangi bir deprem ya da başka bir sıkıntılı durumda bu proje 100 bin insanı barındırabiliyor. Bu da sivil savunma anlamında ciddi bir hizmet vereceği manasına geliyor dedi.



Kadir Gecesi ne zaman ve hangi gün? Mübarek Ramazan ayının sonlarına doğru gelirken Kadir Gecesi'ni de idrak edeceğiz. Bin aydan daha hayırlı olan ve Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen Kadir Gecesi bugün mü? Bu özel geceyi ibadet ederek geçirecek olan vatandaşlar Kadir Gecesi'nin ne zaman ve hangi gün olduğunu merak ediyor. Peki Kadir Gecesi ne zaman?



#Kadir Gecesi
#Kadir Gecesi ne zaman
#Kadir Gecesi tarihi
8 yıl önce