|

Topkapı Sarayı’nda gece gezisi

Topkapı Sarayı, müze olduğu 1924 yılından bu yana ilk kez önceki gün “gece ziyaretlerine” açıldı. Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, “Herkes buradaki hayatın geceleri nasıl olduğu merak ediyordu. O merakı gidermek istedik” dedi. Gece ziyaretleri cumartesi günleri 21.00-23.00 saatleri arasında olacak.

04:00 - 1/07/2024 Pazartesi
Güncelleme: 01:13 - 1/07/2024 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Topkapı Sarayı, müze olarak faaliyet göstermeye başladığı 1924'ten bu yana ilk kez gece saatlerinde ziyarete açıldı. Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, gece turuyla Topkapı Sarayı'nda tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Yaz döneminde cumartesi akşamları Topkapı Sarayı'nın gece ziyaretçilerine açık olacağını belirten Kocaman, “Topkapı Sarayı tarihinde ilk defa böyle bir proje gerçekleştiriyor. Müzemizin tamamını gezmelerini sağlamak amacıyla bugün itibarıyla gece gezilerini başlatmış oluyoruz” dedi. Kocaman, Topkapı Sarayı'nın 400 yılı aşkın süre Osmanlı Devleti'ne ev sahipliği yaptığını ifade ederek, “Gerek harem gerekse selamlık bölümü olsun, herkes tarafından özellikle buradaki hayatın gecede nasıl olduğu merak ediliyordu. O merakı gidermek amacıyla projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.

HER CUMARTESİ AKŞAMI YAPILACAK

Sarayın her cumartesi 21.00-23.00 saatlerinde gezilebileceğini dile getiren Kocaman, iki saatlik süreçte tüm bölümlerinin açık tutulacağını söyledi. İlhan Kocaman, güvenlik nedeniyle belirli bölümlerde elektrik olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Bizim hedefimiz özellikle grup halinde gezdirebilmek. Elektriksiz bölümlerde gezilerin bireysel anlamda zor olacağını düşündüğümüz için Babüsselam Kapısı'nda grup oluşturup gezdireceğiz. Fatih Köşkü, Mukaddes Emanetler olsun, aslında burada gece de hayat devam ediyor. Çünkü Mukaddes Emanetler'de, Yavuz Sultan Selim'den günümüze kadar 24 saat Kur'an-ı Kerim okunması devam ediyor. Bunu gece ziyaretçilerimiz görecek.”

EVİMİZDEYMİŞ GİBİ

Ziyaretçilerden Serap Özmete, gece turlarını sosyal medyada gördüklerini anlatarak, “Keyfini çıkarıyoruz biz de. Çok güzel, İstanbul manzarası ayrı güzel, içerideki değerli eşyalar ayrı güzel. Çok beğendik. Çalışanlar için de çok güzel bir alternatif. İstanbul'u gezmek isteyenler ve gündüz vakti olmayanlar için gece gezmek daha güzel bir seçenek” dedi. Bora Tayfun Özmete ise gündüz Topkapı Sarayı'nın çok kalabalık olduğunu belirterek, "Şu an kimse yok. İstediğimiz gibi dolaşıyoruz. Kendi evinizdeymiş gibi. O yüzden bu saatte ailecek gezmek daha güzel" ifadelerini kullandı.



#Topkapı Sarayı
#Aktüel
#Müze
2 gün önce