|

Hacılar ‘Nurlu Şehir’de: Medine'ye ulaşmaya başladılar

Hac farizasını tamamlayan hacılar, Hicret'te Hazreti Muhammed'e kucak açan ‘Nurlu Şehir’ Medine'ye ulaştı. Hacılar burada ‘Peygamber'in mescidi’ Mescid-i Nebevi, sahabe mezarlarının yer aldığı Cennetül Baki, Hz. Hamza'nın kabrinin bulunduğu Uhud Şehitliği’ni ziyaret edecek. Hacılar, Uhud Savaşı sırasında stratejik öneme sahip Okçular Tepesi'ne de çıkıyor.

Fazlı Şahan ve
04:00 - 23/06/2024 Pazar
Güncelleme: 05:22 - 23/06/2024 Pazar
Yeni Şafak
İki kıbleli mescit anlamına gelen Kıbleteyn Mescidi de hacıların uğrak yerleri arasında.
İki kıbleli mescit anlamına gelen Kıbleteyn Mescidi de hacıların uğrak yerleri arasında.

Hac görevini yerine getirerek Mekke'deki ziyaretlerini tamamlayan Müslümanlar, "hicretin kutlu durağı" Medine'ye geldi. Hazreti Muhammed'e (sav) hicretinde kucak açan şehir olarak Müslümanlar için önemli yere sahip olan ve "Allah'ın Resulü'nün nuruyla aydınlanmış şehir" anlamına gelen "Medine-i Münevvere", hicretten sonra İslamiyet'in önemli eserlerine de ev sahipliği yapan kutlu bir belde olma özelliği taşıyor.


İLK DURAK MESCİD-İ NEBEVİ

Medine'ye kafileler halinde otobüslerle gelip konaklayacakları otellere yerleşen hacılar, ilk olarak Hazreti Peygamber'i selamlamak için Peygamber'in Mescidi anlamına gelen Mescid-i Nebevi'ye gidiyor. Hicretin ardından Hazreti Muhammed'in inşaatında bizzat çalıştığı Mescid-i Nebevi'de Müslümanlar, önce Hazreti Peygamber ile Hazreti Ebubekir ve Hazreti Ömer'in kabirlerinin yer aldığı Hücre-i Saadet'i selamlıyor, ardından mescitte namaz kılıyor. Hacılar, son Peygamber'in "Evimle minberimin arası cennet bahçelerinden bir bahçedir" hadisiyle ifade ettiği kabri ile minberi arasındaki Ravza-ı Mutahhara'da namaz kılmak için ise adeta birbirleriyle yarışıyor.


RANDEVU İLE GİRİLİYOR

Suudi Arabistan’ın “kural dışı” hac ibadetini önlemek için bu sene hayata geçirdiği “Nusuk” uygulamasından randevu alınarak girilebilen alanda görevliler, ibadetini yapacaklara 15’er dakikalık süre veriyor. Bir defa ziyaret edenlere ikinci randevu hakkı ise bir sene sonraya veriliyor.


CENNET-ÜL BAKİ’DE DUA

Kutsal şehri ziyarete gelenler daha sonra Mescid-i Nebevi'nin yanında, 10 bin civarında sahabe mezarının bulunduğu Cennet-ül Baki'ye geçerek Hz. Peygamber'in kızları, eşleri, oğlu İbrahim, torunu Hazreti Hasan ile amcası Hz. Abbas'ın kabrinin de yer aldığı mezarlıkta dua ediyor.


İKİ BÜYÜK SAVAŞIN KALBİ

Hacılar, şehrin çeşitli yerlerindeki kutsal mekân ve alanlara da kafile başkanlarının öncülüğünde ziyarette bulunuyor. Bu mekânların başında da Kuba ve Kıbleteyn mescitleri, Uhud ve Hendek savaşlarının yapıldığı yerler ile Hz. Hamza'nın kabrinin bulunduğu Uhud Şehitliği geliyor.


İLK MESCİDE ZİYARET

Hazreti Peygamber'in Medine'ye hicretinden sonra 14 günlük sürede inşa ettirdiği, kendisinin de bizzat inşasında çalıştığı Kuba Mescidi, "İslam'ın ilk mescidi" olarak anılıyor. Hazreti Muhammed'in özellikle cumartesi günleri ziyaret etmeye önem verdiği mescitte kılınan iki rekât namazın umre sevabına eş değer olduğu belirtiliyor. Hacılar bu nedenle ziyaretleri sırasında burada namaz kılmayı ihmal etmiyor. İki kıbleli mescit anlamına gelen Kıbleteyn Mescidi de hacıların uğrak yerleri arasında.


SON DURAK OKÇULAR TEPESİ

Hendek Savaşı'nın yaşandığı ve savaş sırasında Hz. Peygamber ile sahabenin namaz kıldıkları ve dua ettikleri, sonraki dönemlerde de yedi küçük mescidin yapıldığı Mesacid-i Seb'a bölgesi de hacılar tarafından ziyaret ediliyor. Medine'ye 5 kilometre uzaklıktaki Uhud Dağı ise güneşin etkisini kısmen daha az gösterdiği sabah ya da ikindi sonrası vakitlerde geziliyor. Burada Hazreti Muhammed'in amcası Hazreti Hamza'nın da aralarında bulunduğu Uhud şehidi 70 sahabenin kabrinde dua eden hacılar, Uhud Savaşı sırasında stratejik önemi sahip Okçular Tepesi'ne çıkıyor.


#Hac
#Mescid-i Nebevi
#Medine
#Uhud Dağı
#Mescid-i Kıbleteyn
5 gün önce