|

Çanakkale Destanı Haliç'te can buldu

Eyüp'te 'Çanakkale Destanı Şehitleri' anma programı düzenleniyor. 18 Mart'a kadar sürecek etkinlikte cephede yaşananlar canlandırılıyor. Etkinliklerde ayrıca Mehter konseri, tiyatro gösterisi ve resim sergisi de var.

Aa
00:00 - 15/03/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:49 - 14/03/2014 Cuma
Yeni Şafak
Çanakkale Destanı Haliç'te can buldu
Çanakkale Destanı Haliç'te can buldu

Çanakkale Zaferi'nin 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Eyüp'te 'Çanakkale Destanı Şehitleri' anma programı düzenlendi. Eyüp

Belediyesi tarafından Haliç Etkinlik Alanında düzenlenen programda Beyaz Düşler Sahnesi oyuncuları cephede ve cephe gerisinde yaşananları canlandırdı. Seyit Onbaşı'nın 276 kilogramlık mermiyi kaldırdığı anın canlandırıldığı sahneyi izleyen vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

18 MART'A KADAR HER GÜN 4 SEANS

Eşini ve oğlunu cephede kaybeden yaşlı bir kadının, son oğlunu da cepheye gönderdiği sahne ile 'sıhhiye çadırı' sahnesinin canlandırılması sırasında da duygulu anlar yaşandı. Eyüp Belediyesi Mehter Takımı'nın, aralarında Çanakkale Zaferi ile ilgili marşların da yer aldığı eserleri seslendirmesi vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edildi. Özellikle öğrencilerin ilgiyle izledikleri tiyatro gösterisinde her gün 4 seans olarak 18 Mart'a kadar Çanakkale Zaferi'nden kesitler canlandırılacak.

TARİHİ ESERLER DE SERGİLENİYOR

Çanakkale Destanı Platosunda, Çanakkale Anıtı maketinin yanı sıra cephede kullanılan kazma, kürek, mermi, tabanca, top mermisi, askerlere ait üniforma, matara, ayakkabı ve cepheye ilişkin fotoğraflar sergileniyor. Bu arada programın açılışında konuşan Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, bu yıl ikincisini yaptıkları etkinliklerde tiyatro gösterisi ve platonun yer aldığını belirterek bu tür etkinliklere gelecekte de devam edilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Cephe yemeği tarhana çarbası

Çanakkale'nin yeni nesil tarafından daha iyi bilinmesinin önemini vurgulayan Başkan Kavuncu, bu tür etkinliklerle bunun oluşmasına katkı sağlanmış olacağını kaydetti. Mehter Takımı konseri, tiyatro gösterisinin ardından vatandaşlara Mehmetçiğin cephedeki yiyeceği olan tarhana çorbası ikram edildi.

400 fotoğrafla Gelibolu Çıkarması

Yazar ve koleksiyoner Hanri Benazus'un Çanakkale fotoğrafları arşivinden oluşan 'Gelibolu Çıkarması'nın Yüzüncü Yılı Fotoğraf Sergisi' İngiltere'nin başkenti Londra'da açıldı. Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen serginin açılışını Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, İngiliz Bakan Yardımcısı Andrew Murrison ve Hanri Benazus yaptı.


11 yıl önce