|

Dünyaya bir de buradan bak

İstanbul Film Festivali, bu yıl 37. kez sinemaseverleri sinemanın büyülü dünyasına davet ediyor. Bu sene 6-17 Nisan'da düzenlenecek festivalin programını alt üst edip sizler için bir seçki hazırladık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/03/2018 Pazar
Güncelleme: 00:02 - 25/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
İstanbul Film 
Festivali, bu yıl 37. 
kez düzenleniyor
İstanbul Film Festivali, bu yıl 37. kez düzenleniyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 37. kez sinemaseverleri sinemanın büyülü dünyasına davet ediyor. Bu sene 6-17 Nisan'da düzenlenecek festivalin programını alt üst edip sizler için bir seçki hazırlamaya çalıştık. Detaylı programa İKSV'nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s, Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu ve Kadıköy’de Rexx Sineması ve Kadıköy Sineması olmak üzere 9 salonda yapılacak.


JÜRİNİN İŞİ ZOR

İlk öncelikle festivalin ulusal yarışma bölümündeki filmlere bakıyoruz. Oldukça iddialı yapımlar var. Jürinin işi zor. Ümit Ünal'ın son filmi Sofra Sırları, Semih Kaplanoğlu'nun Buğday, Tolga Karaçelik'in Kelebekler, Onur Ünlü'nün Put Şeylere, Tayfun Pirselimoğlu'nun Yol Kenarı ulusal yarışmanın dikkat çeken yapımlarından. Yarışmanın diğer filmleri ise şöyle: Tuzdan Kaide (Burak Çevik), Halef (Murat Düzgünoğlu), Kaçış (Kenan Kavut) Renksiz Rüya (Mehmet Ali Konar), Aydede (Abdurrahman Öner), Borç (Vuslat Saraçoğlu), Güvercin Banu (Sıvacı) ve Körfez (Emre Yeksan).

KEŞİFÇİLER MAYINLI BÖLGE'DE

Elbette Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film yarışmaları da bu sene yapılacak. Uluslararası Yarışma bölümünde 11 ülkeden 11 film yer alıyor. Bir Mahalle Hikayesi, Ev, The Rider, Bir Zamanlar Kasım'da, Köpek, Görgü Kuralları, Cocote, Katil Marlina, Western bu bölümde yarışacak filmler. Burak Çevik'in Tuzdan Kaide'si Uluslararası Yarışma bölümünde de şansını deneyecek. Yarışmalarla pek alakadar olmayan keşifçi sinefiller tarzı, yaklaşımı, tekniği ya da anlatımı farklı, alışılmadık, öncü, bazen zorlayıcı, sivri, bazen deneysel filmlerden oluşan Mayınlı Bölge'de buluşuyor.


BELGESELCİLER BURAYA

İstanbul Film Festivali kapsamında dünyanın en önemli Sümerologlarından 104 yaşındaki Muazzez İlmiye Çığ, yönetmen, sanat yönetmeni, senarist ve eğitimci Duygu Sağıroğlu ve dünyaca ünlü yazar Yaşar Kemal’in dopdolu hayatlarını anlatan belgeseller izleyicilerle buluşacak. Festivalin bu yılki yeni bölümlerinden biri de Çiçek İstemez. Kahramanı güçlü kadınlar olan filmlerin bir araya geliyor.

GÖMÜLÜ HAZİNELER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Varlığı az bilinen, kaybolmuş, yıllar boyu izleyici karşısına çıkmamış veya başka yapımların gölgesinde kalmış filmler Alkan Avcıoğlu’nun küratörlüğünde hazırlanan Gömülü Hazineler seçkisinde gün yüzüne çıkıyor. Buradaki filmler ise şöyle: Özel Mülk / Private Property - Leslie Stevens, İki Kaçak / Figures In A Landscape - Joseph Losey, Safha 4 / Phase IV - Saul Bass, Liquid Sky - Slava Tsukerman, Nil’in Kızı / Ni Luo He Nu Er / Daughter Of The Nile - Hou Hsiao-Hsien.


Musikişinaslar için Ümmü Gülsüm

İstanbul Film Festivali, müzikseverleri de düşünüyor. Musikişinas bölümünde müzikseverleri tatmin edecek filmler var. Onlardan biri de İran asıllı ünlü sanatçı Shirin Neshat'ın yönettiği Ümmü Gülsüm'ün Peşinde filmi. Neshat, yönettiği yeni filminde Arap dünyasının efsanevi şarkıcısı Ümmü Gülsüm’ün hayatını film içinde film olarak tasarlanmış bir yapıyla anlatıyor. Mısırlı divayı kendine örnek olarak alan genç Mitra, onun hayat hikayesini filme almak istemektedir. Ancak çekim sürecine girer girmez, her dönemeçte kadına karşı kemikleşmiş önyargılar önüne çıkar. Neshat bu yıl, festivalin Sinemada İnsan Hakları yarışmasının jürisinde yer alıyor.

#Belgesel
#Sinema
6 yıl önce