|

'Almanya'nın Türkiye tutumu paranoyaya dönüştü'

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Avrupa Araştırmaları Direktörlüğünden Kemal İnat, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik son dönemde sergilediği tutumun "paranoyaya" dönüştüğünü ifade etti. Kemal İnat, "Berlin'in, siyasi gerekçelerle ortaya atılmış birtakım soykırım iddialarını Ankara'ya karşı bir koz olarak kullanma gibi alışkanlıklarını, FETÖ ve PKK gibi örgütlere verdiği doğrudan ya da dolaylı desteği, gizli servisine Türkiye'yi dinletmeyi ve 15 Temmuz'daki tutumuna rağmen Türkiye'ye demokrasi dersi vermeyi bir kenara bırakması gerekir" yorumunu yaptı.

Yeni Şafak
10:42 - 8/03/2017 Çarşamba
AA
SETA Avrupa Araştırmaları Direktörlüğünden Kemal İnat, Almanya-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.
SETA Avrupa Araştırmaları Direktörlüğünden Kemal İnat, Almanya-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

SETA Avrupa Araştırmaları Direktörlüğünden Kemal İnat, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik son dönemde sergilediği tutum paranoyaya dönüştüğünü belirtti.



SETA bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin mart sayısında, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln'de düzenlenen mitinge telefonla bağlanarak konuşma yapmasına engel olan Almanya'nın, son olarak Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın ülkedeki Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmesine izin vermemesiyle gerilen iki ülke ilişkileri ele alandı.



Kemal İnat, dergideki yazısında, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda Berlin'in olumsuz tavrının iki ülke ilişkilerinin bozulmasının temel nedeni olduğunu vurguladı.



"Almanya, bu tutumlarına rağmen Türkiye'ye demokrasi dersi vermeyi bırakmalı"


Almanya'daki Türkiye kökenli ve Türkiye karşıtı lobinin özellikle medya ve siyaset dünyasındaki etkili faaliyetlerinin de Türk-Alman ilişkilerini ipotek altına aldığını vurgulayan İnat, Almanya'nın Türkiye ile eşit ortaklığa dayalı dengeli bir ilişki kurmadığını bildirdi. İnat, Almanya'nın Türkiye'yi "gerektiğinde iç siyasetine yapılacak ince müdahalelerle yönlendirilebilecek bir ülke" olarak değerlendirdiğini savunarak, son yıllarda ekonomik, askeri ve diplomatik kapasitesinde yaşanan dönüşümle Türkiye'nin Almanya'ya geçmiş dönemlere göre daha sert tepkiler verebildiğini dile getirdi.



Almanya'nın Türkiye ile karşılıklı egemenliğe saygılı bir ilişki geliştirme zamanının geldiğini henüz fark edemediğini aktaran İnat, bu ülkenin Türkiye'ye yönelik son dönemde sergilediği tutumun "paranoyaya" dönüştüğünü ifade etti. Kemal İnat, "Berlin'in, siyasi gerekçelerle ortaya atılmış birtakım soykırım iddialarını Ankara'ya karşı bir koz olarak kullanma gibi alışkanlıklarını, FETÖ ve PKK gibi örgütlere verdiği doğrudan ya da dolaylı desteği, gizli servisine Türkiye'yi dinletmeyi ve 15 Temmuz'daki tutumuna rağmen Türkiye'ye demokrasi dersi vermeyi bir kenara bırakması gerekir" yorumunu yaptı.





#SETA
#Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı
#Kemal İnat
8 yıl önce