|

Yeni Türkiye'nin zafer anıtı

Türkiye'nin büyük projelerinin engellenmeye çalışıldığını belirten Erdoğan, 'Bugün biz bir havalimanı değil, aslında bir zafer anıtı inşa ediyoruz. Milletin özgüvenini inşa ediyor, karamsarlığı bugün artık tamir ediyoruz. Bu bölgede bu dünyada artık biz de varız' dedi.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 8/06/2014 Pazar
Güncelleme: 22:59 - 7/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni Türkiye'nin zafer anıtı
Yeni Türkiye'nin zafer anıtı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden üçüncü havalimanının temelini törenle attı. İstanbul'un tarihi günlerinden birini yaşadığını belirten Erdoğan, 'Bugün sadece İstanbul değil Türkiye tarih bir anı yaşıyor. 6 kıtanın bütün dünyanın en büyük havalimanı işte bugün burada yükselmeye başlıyor. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu günden bugüne nice büyük projelere şahitlik etti ancak bugün temelini attığımız bu proje 91 yıllık süreç içinde çok ama çok farklı bir yerde duruyor. Büyüklüğüyle, kapasitesiyle, önemi ile cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerinden biri olma özelliğini taşıyor' dedi.

HAZMEDEMEDİLER

Başbakan, şöyle devam etti:

'Buraya bir havalimanı değil adeta bir şehir inşa ediyoruz. Burada 80 bin kişi istihdam edilecek. Dünyanın en modern havalimanını Türkiye'ye kazandırmış olacağız. 25 yıl buranın işletmesini, inşaatı yapan özel firmalar yapacak. Ve devlete kira verecek. Bu sayede kamuya kaynak kazandırmış olacağız. Gezi zekâlılar türedi. Gezi zekâlılar bu havalimanını hazmedemediler çünkü onların böyle bir havalimanının yapılmasını tahayyül etmeleri mümkün değildi. Çünkü onların hayalleri bizim fiillerimizin ulaştığı yere ulaşamaz.'

BU DÜNYADA ARTIK BİZ DE VARIZ

12 yıllık süreçte hayallerin gerçeğe dönüşmesinin mümkün olduğunu gösterdiklerini belirten Erdoğan, 'Bugün biz sadece bir havalimanı değil aslında zafer anıtı inşa ediyoruz. Milletin özgüvenini inşa ediyor, asırlar süren umutsuzlukları tamir ediyoruz. Düşmanlarımız da şu anda bizi seyrediyor. Bu büyük projeyi engelleyemedikleri için onlar da büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar. Şunu herkes bilsin; Türkiye artık eski Türkiye değil. Türkiye başarısızlığı kabullenmiş, talihine boyun eğmiş, kendisine çizilen role mahkum olmuş bir Türkiye asla değil. Türkiye engelleri aştı, kendisine biçilen elbiseyi yırtıp attı ve olması gereken yere ulaştı. Bu bölgede artık biz varız, bu dünyada artık biz de varız' dedi.

Açılış tarihi 29 Ekim 2017

Erdoğan, 'Bu anlamlı temeli atarken mimarından mühendisine ve işçisine herkese teşekkür ediyorum. Rabbim bu büyük hizmetin özellikle İstanbul'a tüm insanlığa hayırlar getirmesini nasip etsin. Bu proje Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile de raylı sistemle de bütünleşecek. Şehir merkezine buradan shuttle dediğimiz sistemler de çalışacak. İstanbul'a Türkiye'ye dünyaya hayırlı olsun' dedi. Konuşmasının ardından Erdoğan, projeyi üstlenen isimlerden işadamı Mehmet Cengiz'e ''İlk etabın açılışını ne zaman yapıyoruz?'' diye sordu. Tarihi öğrenen Erdoğan, 'Değerli kardeşlerim ilk etap 70-90 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Açılışını da sözünü aldık, gününü belirledik 29 Ekim 2017. Şu anda 2014'teyiz. 3,5 yıl bile yok. 29 Ekim'de o gün anlamlı bir gün, inşallah birinci etabın açılışını yapacağız' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, tören alanında Deniz Gökçe Bülbül adlı bir vatandaş ile bir süre sohbet etti. Erdoğan, Bülbül'ün isteğinin yerine getirilmesi talimatı verdi.

10 yıl önce