|

Yeni banknot ve madeni paralarda 'engel' kalktı

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, yeni liraları hazırlarken engelli vatandaşları düşündüklerini belirterek, ”Bu paralar görme engelli vatandaşlarımızın işini kolaylaştıracak” dedi

Haber Merkezi
00:00 - 21/12/2008 Pazar
Güncelleme: 03:05 - 21/12/2008 Pazar
Yeni Şafak
Yeni banknot ve madeni paralarda 'engel' kalktı
Yeni banknot ve madeni paralarda 'engel' kalktı

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bugüne kadar ilk kez kullanılan ve el temasıyla da kolaylıkla hissedilebilen holografik şerit folyaların yer aldığı yeni liraları tanıttı.Yeni paralar tasarlanırken görme engelli vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerini dikkate aldıklarını ifade eden Yılmaz, “Yeni paramızı görme engelli vatandaşlarımızın kolayca tanımalarına yardımcı olacak şekilde tasarladık. Üzerlerindeki holografik şerit folya ve etkin kabartma özellikleriyle görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak. Bir de görme engelli vatandaşlarımız için her banknot farklı boyutta basıldı” dedi.

KABARTMA NOKTALARI VAR

Yeni liradalardaki bir diğer özelliğin ilk kez uygulanan ve küpür sırasını gösteren kabartma noktaları olduğunu belirten Yılmaz, “ Banknotlarda altı küpür bulunuyor. Paraların ön yüzlerindeki sol üzt kenarlarında küpür değerine göre küçükten büyüğe doğru 'Braille' alfabesiyle 1'den 6'ya kadar sayı ile küpür sırasını gösteren kabartma noktalar yer alıyor. En küçük küpür olan 5 TL uzunluğu 130 mm. En uzun 200 TL'sı onun uzunluğu da 160 mm'dir “ diye konuştu.


Görme engelliye 'para ölçer'

Yeniden 'Türk Lirası' ve 'kuruş' adını alacak, yılbaşından itibaren devreye girecek banknot ve madeni paraların görme engelliler tarafından da rahatlıkla kullanımını sağlamak üzere yeni bir projeyi daha hayata geçirdiklerini bildiren Yılmaz, 'Yeni liraların ayırt edebilmesine yardımcı olacak bir araç olarak 'para-ölçer'ler üretilmesi yönünde çalışmalara hız verdik' şeklinde konuştu.



16 yıl önce