|

Yarın çok geç kalabilirsiniz

Başbakan Yıldırım, FETÖ’nün küresel bir terör örgütü olduğunu belirterek, Afrika ülkelerini uyardı. Yıldırım, “Bu örgütün faaliyetlerine ülkelerinizde gereken tedbiri almakta gecikirseniz, aynı tehditle siz de karşı karşıya kalabilirsiniz. Biz Afrika ülkeleriyle ilişkilerimizi zehirleyen hiçbir unsur aramızda kalma- sın istiyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/04/2017 Cuma
Güncelleme: 07:03 - 28/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
Forum kapsamında Yıldırım, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile görüştü. Yıldırım görüşmede, yeni Somali hükümetini kutlayarak, gelecek dönemde de Türkiye’nin hem ikili düzeyde hem de uluslararası platformlarda kardeş ülke Somali’ye yardım ve destek olacağını belirtti. Toplantı sonunda ise katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi.
Forum kapsamında Yıldırım, Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Fermacu ile görüştü. Yıldırım görüşmede, yeni Somali hükümetini kutlayarak, gelecek dönemde de Türkiye’nin hem ikili düzeyde hem de uluslararası platformlarda kardeş ülke Somali’ye yardım ve destek olacağını belirtti. Toplantı sonunda ise katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi.

Antalya’da düzenlenen Türkiye-Afrika Tarım Bakanları 1. Toplantısı ve Tarım İş Forumu’na katılan Başbakan Binali Yıldırım, insanlığın küresel sorunlara çözüm üretemediğini vurguladı. Yıldırım, özetle şunları söyledi:

Gerçeklerle yüzleşmenin zamanı gelip geçiyor. Maalesef dünya, gelişmiş dünya milletleri, insanlık küresel sorunlara çözüm üretemiyor. Ülkeler arasındaki rekabetler, insanlık değerlerini aşındırıyor. İnsanlık değerleri maalesef birer birer yok olup gidiyor. Daha son günlerde kimyasal gazla yok edilen Suriye’deki o bebeklerin resmini şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Orası insanlığın öldüğü yerdir, insanlığın bittiği yerdir.

İLİŞKİLER ADİL OLMALI

Dünya da gelecek de kardeşlik de barış da üretim de tarım da insan için. Onun için ülkeler, kıtalar, milletler olarak bir araya gelmemiz, sorunlarımızı daha samimi şekilde konuşmamız lazım. Kuvvetli olan ülkelerin, zayıf ülkelerin eksikliklerini gidermesi lazım. İlişkilerin, hükmetme, kontrol altına alma anlayışıyla değil adil, kazan kazan esasına göre geliştirilmesi gerekiyor.

KAZAN KAZAN ESASI

Türkiye, son 10 yılda Afrika ile ilişkilerde ‘kazan kazan’ esasını benimsiyor. Afrika’ya sadece Afrika’nın kaynaklarını keşfedip onları almak değil, Afrika’yı Afrika’yla birlikte kalkındırmak için projelerle gittik. Türkiye, Afrika’da son 10 yıl içinde büyükelçilik sayısını 40’a çıkardı. Benzer şekilde Afrika ülkelerinin Türkiye’de 33 büyükelçilik açması, ilişkilerin tek taraflı değil karşılıklı olduğunu ortaya koydu.

KÜRESEL TERÖR ÖRGÜTÜ

15 Temmuz darbe girişimi karşısında Afrika ülkelerinin büyük bir ekseriyeti, Türkiye’nin yanında yer aldılar. Onunla da kalmadılar, birçok Afrika ülkesi, bu alçak FETÖ terör örgütünün uzantıları olan okulları, kurumları birer birer kapatıyorlar. Bu konuda da kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Bu, küresel bir terör örgütüdür, 160’dan fazla ülkede faaliyet gösteren. Bunların emperyal uluslararası örgütlerle işbirliği halinde olduğu bugün bir sır değildir.

ARAMIZA KİMSE GİRMESİN

Dolayısıyla, bu örgütün faaliyetlerine ülkelerinizde gereken tedbiri almakta gecikirseniz, aynı tehditle siz de karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tecrübeyi yaşamış bir ülkenin başbakanı olarak bunu söylüyorum. O bakımdan bu konuda hızlı hareket eden ülkeler oldu. Şu anda birtakım şeyler yapan ülkeler var. Biz istiyoruz ki ilişkilerimizi zehirleyen hiçbir unsur, Afrika ülkeleriyle aramızda kalmasın.

Afrika’nın sorunlarına çözümü yine Afrikalıların kendisi bulacak. Afrika’nın yol göstericiye değil, yol arkadaşına ihtiyacı var. Türkiye bu süreçte Afrika’nın yanında olmaya devam edecek.

#​Başbakan
#Binali Yıldırım
#FETÖ
#Afrika
7 yıl önce