|

Yahya Çavuş’lu ders

Genelkurmay çatı davasında darbecilere karşı olduğu yönünde savunma yapan Tümgeneral Baki Kavun’a duruşma savcısı 3 bin İngiliz askerini 67 askeriyle durduran Çanakkale kahramanı Yahya Çavuş’u örnek gösterdi. Savcı, “Yahya Çavuş’un ne yaptığını biliyorsunuz. Hiç çabanız yok. Bir şey yapmamışsınız, ne yaptınız, gerçekten merak ediyorum?” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:12 - 14/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Baki Kavun
Baki Kavun

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı’nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davanın 17’nci duruşması tamamlandı. Duruşma, eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı Tümgeneral Baki Kavun’un çapraz sorgusu yapıldı. Genelkurmay Karargahı’nda, darbeci askerlerle görüşmeler yaptığı, darbecileri engellemeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmadığı, karargahta rahatlıkla dolaştığı ve derdest edildiğini öne sürdüğü saatlerde telefonunu kullandığı belirlenen Kavun, hakim karşısında, FETÖ’cü olmadığını, hain darbe girişimine karşı durduğunu iddia etti.

AVUKATI TERBİYESİZLEŞTİ

Daha sonra savunma yapan Kavun’un avukatı Tolga Cangüloğlu, iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmeyerek, suçlamaların bilinçli yapıldığını öne sürdü. Cangüloğlu’nun, savunması sırasında iddianameyi hazırlayan savcı için “Ben isterim ki hukuk fakültesini tekrardan okusunlar ama bunun mümkün olmadığını gayet iyi biliyorum” demesine karşılık salonda tepkiler oluşunca, Mahkeme Başkanı Oğuz Dik de “Avukat Bey, bu size Savcı Beye hakaret etme görevi vermez.” diye konuştu.

Daha sonra söz alan duruşma savcısı Aytekin Cenikli, savcıya hakaret eden cümleler söylenerek sınırın aşıldığını söyledi. Cenikli, sanık avukatı hakkında suç duyurusunda bulunarak gereğinin yapılmasını istedi.

KAHRAMANI
ÖRNEK GÖSTERDİ

Duruşmada, Savcı Cenikli de sanık Baki Kavun’a sorular yöneltti. Çanakkale Savaşı kahramanı, 25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası’nda Ertuğrul Koyu’na çıkarma yapan 3 bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle durduran Yahya Çavuş örneğini veren Savcı Cenikli, “Yahya Çavuş’un ne yaptığını biliyorsunuz. Siz sivil yetkilileri arayabilirdiniz, bu yönde hiç çabanız yok. Bir şey yapmamışsınız, ne yaptınız, gerçekten merak ediyorum? Zekai Paşa ile konuştunuz, ‘darbe yapılıyor’ dedi, sonra ne yaptınız herhangi bir subay değilsiniz?” diye sordu.

ODASINDA BEKLEMİŞ

Kavun’un, “Oradan çıktım odama gittim. Karargaha müdahale edileceğini düşünerek bekledim” demesi üzerine Savcı Cenikli, “Komutanların disiplinsizliği görünce tutuklama yetkisi var. Disiplinle ilgili yetkileriniz var, emir veriyorsunuz astınız uymuyor, harekat merkezine sizi almıyor, tamam adamlar silahlı ama bu durumu ortadan kaldırmaya ilişkin neler yaptınız?” dedi. Kavun da sonradan bu iki askeri gözaltına kendisinin aldırdığını söyledi. Savcı Cenikli’nin “Sivil birimleri neden aramayı düşünmediniz? Darbe hükümete karşı yapılıyor, önce onları arayacaksınız. Hükümet darbeye uğrayan taraf, neden kimseyi aramadınız?” sorusuna karşılık da Kavun, ilk anda kimin darbeci kimin darbeci olmadığını anlamadığını söyledi.

Eski İçişleri
çalışanlarına
operasyon

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ soruşturmaları kapsamında örgütün kriptolu programı ByLock kullandıkları tespit edilen İçişleri Bakanlığı eski çalışanı 42 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Başsavcılığın talimatı ile Ankara merkezli 9 ilde Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele (KOM) ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 12 şüpheli gözaltına alındı. Bir kısmı açığı alınan bir kısmı ise KHK’lar ile ihraç edilen eski kamu çalışanı şüphelilerin tamamının ByLock kullandıkları belirlendi. Gözaltına alınan şüpheliler, sorgulanmak üzere emniyet birimlerine götürülürken, diğerlerinin yakalanması için operasyonlar devam ediyor.


#Genelkurmay
#FETÖ
#15 Temmuz
7 yıl önce