|

Umut verici

Dünyanın dikkatle takip ettiği Erdoğan-Trump zirvesine ilişkin hükümetin ilk değerlendirmesi ‘umut verici’ oldu. Basın toplantısını Meclis kulisinde takip eden Kurtulmuş, “Olumlu görüşme olduğu izlenimi edindik” sözleriyle yorumladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 08:10 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump görüşmesini, hükümet, iki ülke ilişkileri için umut verici olarak değerlendirdi.

TBMM’de Hakimler ve Savcılar Kurulu üyeliği seçimleri için gece mesaisi yapan milletvekilleri, görüşmeyi kulisten canlı yayınlar aracılığıyla takip etti. İki liderin ilk açıklamaları ardından değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Olumlu görüşme olduğu izlenimi edindik. Herhalde detaylı sonuçları heyetler arası görüşmeden sonra alacağız” dedi. Kurtulmuş, Trump ile görüşmede çok temel iki konunun PYD/YPG’ye verilen destek ve Rakka operasyonunun bu örgütle yapılması ısrarı ile FETÖ’nün iadesi meseleleri olduğunu vurguladı.

ABD BİR TERCİH YAPACAK

Kurtulmuş, “Tabii ki ABD şu tercihle karşı karşıya. Ya uzun dönemde ta 1952’den bu yana NATO kapsamında müttefiki olan ve son yıllarda stratejik müttefiki olan Türkiye ile işbirliği yapacak ya da başkalarıyla işbirliği yapacak. Ama basın toplantısında Sayın Trump’tan da elde ettiğimiz izlenim bu anlamda stratejik müttefik olarak Türkiye’nin endişelerini ciddiye alacakları, dikkate alacakları ve uzun dönemde Türkiye ile işbirliğinin Amerika’nın milli menfaatleri bakımından daha faydalı olacağını ümit ediyoruz. Bir basın toplantısı ile bunu anlamak son derece kısıtlı bir gözlemdir.

Ama ben ümitliyim inşallah sonuçları itibariyle de kısa süre içerisinde sonuçlar ortaya olumlu bir şekilde çıkar” diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak da Trump’ın “Türkiye’yi hiçbir şeye feda edemeyiz” söylemine işaret ederek, “Bunun çok olumlu bir başlangıç olduğunu düşünüyorum” dedi. Kaynak, görüşmenin ayrıca, enerji, ekonomi, ticaret, savunma sanayi gibi konularda iki ülke ilişkileri açısından çok kapsamlı ve çok faydalı bir görüşme olacağının işaretinin de açıklamalarda verildiğine işaret etti.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Donald Trump
7 yıl önce