|

Türkmenler kışı parkta karşılıyor

Türkiye''ye sığınan Halepli Türkmenler Şirinevler Ömer İnci Park''ında yaşam mücadelesi veriyor. Parkta 2 çocuğu ve kocası ile birlikte yaşayan Türkmen kadınlarından Mehri, ''10 gündür sokaktayız. Geceleri soğuk ama karnımız tok yatıyoruz'' dedi.

Hamdi Koçoğlu
00:00 - 27/09/2013 Cuma
Güncelleme: 22:40 - 26/09/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Türkmenler kışı parkta karşılıyor
Türkmenler kışı parkta karşılıyor

Suriye''deki iç savaştan kaçarak Türkiye''ye sığınan Halepli Türkmenler parklarda yaşam mücadelesi veriyor. Halep bölgesinden 60 kişi gelen Türkmenlerden 10 aile evlere yerleşirken, geriye kalan aileler ev arayışlarını sürdürüyor. Havaların soğumaya başlamasıyla ciddi hastalıklar korkusu Türkmenleri tedirgin ediyor. Şirinevler Ömer İnci Park''ında ağaçların altında yaşamaya çalışan Türkmen gençlerinden Zeynep, yemek sıkıntılarının fazla olmadığını, komşuların destek verdiğini fakat geceleri soğuktan uyuyamadıklarını söyledi. Zeynep sözlerine ''12 gündür sokaklardayız, memleketimizi bırakıp geldik. Burada en azından büyük açlık sıkıntısı çekmiyoruz. Şirinevler sakinleri yardımcı oluyor, onlara minnettarız'' şeklinde devam etti.

ÜLKEMİZE KAVUŞMAK İSTİYORUZ

Zeynep, Türkiye''nin kapıları açmasından, kendilerini kabul etmesinden mutluluk duyduğunu fakat ülkelerine bir an önce dönmek istediğini belirtti. Zeynep ''Burada rahat etsek bile, memleketimiz bizler için çok önemli. Oradaki sıkıntılar bir an önce bitsin ve ülkemize kavuşalım'' dedi.

TÜRKİYE''YE MİNNETTARIZ

Parkta 2 çocuğu ve kocası ile birlikte yaşayan Türkmen kadınlarından Mehri ''Komşular bize çok iyi davranıyor. Geceleri çok soğuk oluyor ama karnımız tok yatıyoruz. Bazı insanlar kötü gözle baksa da çoğunluk iyi davranıyor. Bizi kabul ettikleri için Türkiye''ye minnettarız'' dedi.

BİZ HER YERDE MAĞDURUZ

Suriye''nin Halep bölgesinde yaşayan Türkmenler, iç savaştan öncede büyük sıkıntıları olduğunu belirtti. 15 yaşında olan Türkmen çocuklarından Ali ''Suriye''de Arap çocukların hakları çok fazla. Bizim doğru düzgün eğitim hakkımız bile yok. Biz memleketimizde de mağdurduk, burada da mağduruz'' dedi.

İtalyan pandomimci Suriyelileri eğlendiriyor

Suriye''den gelen mültecilerin parklarda devam eden yaşam mücadelesi yeni misafirleriyle biraz olsun renklendi. Saraçhane Parkı''nda kalan Suriyeli çocuklar, İtalyan pandomim sanatçısı Marino Dimita''nın şovuyla eğlenceli dakikalar geçirdi. Çocukları eğlendirmek için renkli büyük gözlükler takıp, palyaço burnu takan Dimita parkta çocukları koşturarak kahkahalar attırdı. Turist olarak geldiği İstanbul''da iki gündür Saraçhane Parkı''nda kalan Marino Dimita eğlendirdiği çocukların Suriyeli olduğunu bilmiyor. Dimita ''Parkta gördüğüm çocukları eğlendirmek istedim. Aslında Suriye''de savaş olduğundan bile haberim yoktu'' diye belirtti.

AİLELER DE MEMNUN

Çocuklarıyla birlikte Marino Dimita''nın yaptıklarına çok güldüklerini belirten aileler ''Uzun süredir sıkıntılı günler geçiyoruz. Yaşadığımız zor günleri biraz olsun unuttuk'' dedi.


11 yıl önce