|

Türk halkı özgürlük istedi

Din ve vicdan özgürlüğü ile düşünceye özgürlük sağlayacağı inancıyla Türk halkının yüzde 74'ü AB'ye girmeyi destekliyor.

Yeni Şafak
00:00 - 6/05/2002 Pazartesi
Güncelleme: 12:55 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından yapılan bir araştırma, Türk halkının yüzde 74'ünün, din ve vicdan özgürlüğü ile düşünce özgürlüğü getireceği beklentisi ile Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini ortaya koydu.

Türkiye'nin AB'ye girişi için, en başta dini ve vicdani özgürlüklerle ilgili şartların iyileştirilmesini isteyenlerin oranı yüzde 8,3 olurken, düşünce özgürlüğü isteyenlerin oranı yüzde 8,2, Kıbrıs konusunda bir anlaşmanın sağlanmasını isteyenlerin oranı yüzde 8,1, Yunanistan'la ilgili tartışmalarda bir anlaşmanın sağlanmasını isteyenlerin oranı da yüzde 8 olarak belirlendi. Prof. Dr. Jean Monnet'in verdiği bilgiye göre, "Kıbrıs ve Türk Kamuoyu" konulu araştırma, Frekans Araştırma Firması tarafından 8-30 Kasım 2001 tarihleri arasında yönetildi ve proje Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından finanse edildi.

AB'ye destek

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye'nin AB'ye girişi ile ilgili referandum yapılsa, lehte oy kullanacakların oranı yüzde 74 gibi ezici bir üstünlüğe sahip. Araştırmaya katılanların yüzde 8,3'ü, Türkiye'nin AB'ye girişi için, en başta dini ve vicdani özgürlüklerle ilgili şartların iyileştirilmesini istiyor. Bunu sırasıyla, yüzde 8,2'yle, düşünce özgürlüğü ile ilgili şartların iyileştirilmesi, yüzde 8,1 ile Kıbrıs konusunda bir anlaşmanın sağlanması, yüzde 8'le Yunanistanla ilgili tartışmalarda anlaşmanın sağlanması talepleri takip ediyor.

Milli Güvenlik Kurulu'nun ülke politikalarında olan etkisinin azaltılmasını isteyenlerin oranı yüzde 6,3, azınlıkların kendi dilinde yapacakları TV ve radyo yayınlarıyla ilgili kısıtlamaların kaldırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 6,1 ve ölüm cezasının kaldırılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 5,8 oldu.

Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs

Araştırmaya katılanların yüzde 53'ü, Türkiye ile Yunanistan arasındaki en önemli sorunun Kıbrıs olduğunu savunuyor. Bunu Ege Denizi'yle ilgili konular (yüzde 23), iki ülke arasındaki güven eksikliği (yüzde 14), iki ülke arasındaki sosyal ve ekonomik bağ eksikliği (yüzde 5), iki ülkedeki azınlıklar sorunu (yüzde 3) ve Türkiye'nin AB üyesi olma sürecini yaşaması sorunu (yüzde 3) takip etti.

Katılanların yüzde 8,3'ü, 'Türkiye eğer Kıbrıs'a girmeseydi, Kıbrıs Türklerinin nüfusu ortadan kalkabilirdi' derken, yüzde 7,9'u 'Adadaki iki ülkeyi de memnun edecek bir anlaşmanın yapılma zamanı geldi' görüşünü savundu..

'Türklerle Rumlar arasındaki ilişkileri geliştirmenin en iyi yolu hangisidir?' sorusuna, yüzde 22, kapsamlı ilişkiler ve iki ülkenin tam entegrasyonu, yüzde 28 Türk ve Yunanlılar aynı bağları taşıyorlar, yüzde 49 iki ülke tam bir ayrılık içinde yaşıyorlar cevabını verdi. Yorum yok diyenlerin oranı ise sadece yüzde 1.

'İki toplum arasındaki güveni arttırmanın en etkili yollarının neler olabileceği' sorusuna ise, hükümetler arası diplomasi diyenlerin oranı yüzde 49, askeri tehditleri yok etmek yüzde 9, ekonomik ilişkileri geliştirmek yüzde 17, hükümetler dışındaki organizasyonlarla sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmek yüzde 15, AB gibi uluslararası organizasyonlara üye olarak ilişkileri geliştirmek yüzde 6 olarak şekillendi.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce