|

TÜBİTAK Ar-Ge patronu oluyor

TÜBİTAK’ın, yapısında değişikliğe gidilerek Ar-Ge’nin öncüsü olması sağlanacak. Özel sektör ve üniversitelerle yapılan çalışmayla, yüksek teknolojili ürünler üretilmesinin önü açılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/02/2017 Çarşamba
Güncelleme: 06:12 - 8/02/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
TÜBİTAK’ın, yapısında değişikliğe gidilerek Ar-Ge’nin öncüsü olması sağlanacak.
TÜBİTAK’ın, yapısında değişikliğe gidilerek Ar-Ge’nin öncüsü olması sağlanacak.

Dünya ile rekabet edebilecek bir ekonomi için ileri teknoloji üretime odaklanan Türkiye, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) ile TÜBİTAK'ın yapısında değişikliğe gidiyor. Bu kapsamda TÜBİTAK, Ar-Ge yaptıran kuruluşa dönüşecek. Özel sektör ve üniversitelerle yapılan çalışmayla, yüksek teknolojili ürünler üretilmesinin önü açılacak. Yürütülen çalışmalar, önceki gün Bakanlar Kurulu'nda masaya yatırıldı. Türkiye'nin “yatırım, üretim, istihdam ve ihracat” temelli büyümesini sağlamak amacıyla, özel sektör ve üniversitelerin daha fazla Ar-Ge çalışması yapması kararlaştırıldı.



DAHA AKTİF HALE GELECEK


Çalışmalar kapsamında, bugüne kadar Başbakan başkanlığında, bakanlıklardan TSK'ya, YÖK'ten TÜBİTAK'a, TOBB'dan KOSGEB'e kadar kurum ve kuruluşların katılımıyla toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun yapısının değiştirilmesi kararlaştırıldı. Bilim ve teknoloji politikalarının şekillendiği kurul, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji İcra Kurulu (BSTİK)” adıyla yapılandırılacak. İlgili kuruluşlar yine kurulda yer almakla birlikte, yeni yapının çok daha aktif ve yönlendirici olması amaçlanıyor. Yeni Kurulun yapısıyla ilgili son değerlendirmeler yapılarak mevzuat değişikliğine gidilecek.



ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ


Geçmişte FETÖ'nün adeta üs olarak kullandığı kurumlardan biri olan TÜBİTAK'ın yapısı ve işleyişi de değişiyor. TÜBİTAK, enstitüleriyle AR-GE yapan değil, AR-GE yaptıran kuruluş olacak. TÜBİTAK'ın sağlayacağı desteklerle, üniversiteler ve sanayi kuruluşları, bilim üretilen ve yapılan yerler haline dönüşecek. Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Teknokentler, bilim ve teknoloji merkezleri olacak.



Ar-Ge payı artırılacak


Katma değeri yüksek teknolojik ürünleri üreterek pazarlamanın ana hedef olduğu çalışma kapsamında, TÜBİTAK'ın bazı enstitüleri birleştirilecek. Bu çalışmalarla, karar mekanizmalarının hızlandırılması, süreçlerin kısaltılması hedefleniyor. AR-GE destekleme sistemi de değişmiş olacak.



Çizilen yol haritası kapsamında, halen yüzde 1.06 düzeyinde bulunan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki AR-GE payının, 2023'e kadar yüzde 3'e çıkarılması hedefleniyor. GSYİH içinde yüzde 3.4 olan yüksek katma değerli ürünlerin payı da hızla artacak.





#TÜBİTAK
#KOSGEB
#FETÖ
8 yıl önce