|

Terör koridoruna izin vermeyeceğiz

Dün akşam düzenlenen 6 saatlik kritik MGK toplantısında önemli kararlar alındı. Toplantıda Irak ve Suriye’de yuvalanan PKK ve PYD’nin bir terör koridoru oluşturmasına izin verilmeyeceği vurgulandı. PKK’nın yerleşmeye çalıştığı Irak’taki Sincar'a ise, gerektiğinde askeri müdahale yapılacağı sinyali verildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2016 Perşembe
Güncelleme: 02:51 - 1/12/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Suriye ve Irak'taki çatışmaların zirve yaptığı dönemde düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından, kritik kararlar çıktı. Türkiye'nin güneyinde bir terör koridoru oluşturulmasına kesinlikle izin verilmeyeceği vurgulanan toplantıda, Irak'ın Sincar bölgesindeki PKK yapılanmasının temizlenmesi için askeri müdahale dahil tüm seçeneklerin masada olduğu vurgulandı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen toplantı sonrası yazılı açıklamada, “PKK/PYD-YPG, FETÖ/PDY ve DEAŞ terör örgütleri ile topyekun mücadelenin kararlılıkla sürdürülerek, terörün ülke gündeminden çıkartılması konusundaki güçlü irade teyit edilmiştir” denildi.



BAZI ÜLKELER TERÖRÜ DESTEKLİYOR


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen MGK sonrası yapılan yazılı açıklamada, “Bazı ülkelerin, PKK/PYD-YPG ve FETÖ/PDY lehine çifte standart uyguladıkları, mensup ve destekçilerine kol kanat gerdikleri, bunları maksatlı olarak farklı şekilde tanımladıkları vurgulanarak, bu ülkeler tutumlarını değiştirmeye davet edilmiştir” ifadeleri vurgulandı. Açıklamada, Suriye'de gerçekleştirilen Fırat Kalkanı Harekatı'yla ilgili, Fırat Kalkanı Harekatı'nın temel hedefinin, hudut güvenliğimizin sağlanması, ülkemize yönelik saldırıların önlenmesi, DEAŞ ve diğer terör örgütlerinin bölgeden tamamen temizlenmesi olduğu bir kez daha belirtilmiştir. Suriye'nin toprak bütünlüğü esas olmak üzere kardeş Suriye halkının ve bölgedeki vatandaşlarımızın güvenliği için, PKK/PYD-YPG unsurlarının terör koridoru oluşturma hedeflerine izin verilmeyeceği vurgulanmıştır” ifadeleri yer aldı.



İNSANLIK SUÇU HALİNİ ALDI


Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “Halep'teki yaşanan çatışmalarla ilgili, Uluslararası topluma, Halep'te devam eden insanlık trajedisini sona erdirme konusunda her türlü girişimde bulunma çağrısı yapılmıştır. Rejimin, hastaneler dahil, sivil hedefleri bombalamak suretiyle, her yaştan pek çok masum insanın ölümüne sebep olduğu, bu durumun artık engellenmesi için, derhal devreye girilmesi gereken bir 'insanlık suçu' halini aldığı belirtilmiştir. Halep'teki çatışmaların durdurulması ve şehre insani yardım ulaştırılması hususunda, Türkiye'nin de içinde bulunduğu girişimlerle ilgili kurul'a bilgi sunulmuş, yaşanan insani dramın sona erdirilmesi için yürütülen her türlü çalışmanın desteklendiği kaydedilmiştir” ifadelerine yer verildi.



HER TÜRLÜ İMKANA BAŞVURULACAKTIR


Irak'ta zemin bulan PKK ve DEAŞ terör örgütüne karşı Türkiye'nin meşru müdafaa hakkının mahfuz olduğunun altı çizildiği açıklamada, “Irak Merkezi Hükümeti'nin ülkesinde bulunan terör örgütleriyle mücadelesine Türkiye'nin katkı sağlamaya devam edeceği ifade edilerek, ülkemizin her vesile ile Irak'ın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, istikrarını ve güvenliğini savunduğu vurgulanmıştır” denildi. Açıklamada, “PKK/PYD-YPG ve diğer terör örgütlerinin Suriye'nin kuzeyi ile Irak'ın Sincar bölgesindeki yapılanmalarına, gerektiğinde her türlü imkana başvurulmak suretiyle, kesinlikle müsaade edilmeyeceği kuvvetle vurgulanmıştır. Türkiye'nin bu konuda bölge ülkeleri ve bölgede etkinliği olan ülkelerle her türlü işbirliğine hazır olduğu kaydedilmiştir” ifadeleri kullanıldı.



HARİTALI DEĞERLENDİRME


Suriye ve Iraktaki gelişmeler MGK'da haritalar eşliğinde görüşüldü. El Bab'ı kuşatan Fırat Kalkanı Harekatı, terör örgütü PKK'nın uzantısı PYD-YPG'nin durumu, “güvenli bölge” oluşturulan yerlere yönelik insani çalışmalar tek tek ele alındı. Irak'ta da Musul'a yönelik harekat, Tel Afer'in durumu, teröristlerin Sincar'a yerleşmesine karşı alınacak tedbirler, muhtemel harekat senaryoları MGK üyelerinin gündeminde yer aldı. Toplantıda, 2016 yılı için genel güvenlik değerlendirmesinde bulunuldu ve 2017 yılına ilişkin hedefler ele alındı.



Putin ile bir haftada 3. görüşme


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin, dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider, görüşmede Halep'teki insani dram başta olmak üzere Suriye'deki son gelişmeleri ele aldılar. Erdoğan ve Putin, Halep'te çatışmaların durdurulması ve sivillere insani yardım ulaştırılması çabalarının hızlandırılması konularında mutabık kaldı. Geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günleri de telefon görüşmesi yapan iki lider, Suriye'deki son durumu görüşmüştü.



Mahmud Abbas'a tebrik telefonu


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Fetih'in 7. Kongresi'nde yeniden başkan seçilmesi dolayısıyla kutladı. Abbas ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan görüşmede, Filistinliler arasındaki uzlaşı ve birlik çalışmalarının önemini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'de ezanın hoparlörle okunmasının yasaklanmasını öngören yasa tasarısına ilişkin kaygılarını da dile getirdi. Filistin Devlet Başkanı Abbas ise duyarlılığı nedeniyle Erdoğan'a teşekkür etti. Görüşmede, ayrıca Batı Şeria'da 5 bin Filistinli'ye iş imkanı sağlayacak Cenin Sanayi Bölgesi Projesi'nin hızla ilerlemesinden duyulan memnuniyet ifade edildi.





#FETÖ
#PKK
#Terör koridoru
8 yıl önce