|

Tam gün seferberliği

2019’da okullarda tam gün eğitim için seferberlik başlatan hükümet, öncelikle derslik inşasına hız verecek. Eğitim müfredatı yeni yapıya uygun olarak güncellenecek. Ortaokul ve liselerde, bireysel yeteneklere göre öğrencileri yönlendirecek bir rehberlik sistemi oluşturulacak. Çocuklar daha gün ağarmadan kalkmak zorunda kalmayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 20:45 - 5/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Tam gün için adeta seferberlik başlatan hükümet, 2019 yılında yurt genelinde hayata geçmesi planlanan değişikle eğitimde dev reformlara imza atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda öncelike derslik sayısı artırılacak, müfredat güncellenecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tam gün eğitim için kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Uzun süredir projeyi hayata geçirmek için hazırlık yapan MEB, öğretmen sayısından derslik ihtiyacına, müfredattan öğrencilerin beslenmesine kadar eksiklikleri giderecek. Çalışmaya hayırseverlerin de katkıda bulunması bekleniyor.



DERSLİK SAYISI ARTACAK


Halen bir çok okulda uygulanmasına karşın, yurt genelinde 2019'da hayata geçecek tam gün öğretim için odaklanılan konuların başında derslik inşası geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre, 2003'ten bu yana yapılan derslik sayısı 250 bini geçti. Özellikle dershanelerin özel okula dönüştürülmesi veya bir kısmının kapatılmasıyla birlikte yeni derslikler eğitime kazandırıldı. 2019'a kadar, Bakanlığın ödeneği kademeli olarak artırılarak okulların derslik ihtiyaç giderilecek.



TOKİ DE DESTEK VERECEK


TOKİ de, okul yapımında görev üstlenecek. Halen 553 bin derslikte, 14.5 milyonu aşkın öğrenci eğitim görüyor. Eğitim Bir Sen'in hesaplamasına göre, okul öncesi de hesaba katıldığında, tam gün için 70 binin üzerinde dersliğe ihtiyaç duyuluyor. Bakanlığın planlaması, 50 binin üzerinde dersliğin bu süreçte hizmete sunulması.



REHBERLİK SİSTEMİ


Tam gün öğretim modeliyle, çocukların da günü daha iyi değerlendirmesi imkanı ortaya çıkacak. Sabahçı olan öğrenciler, gün ağarmadan uyandırılarak okula gönderiliyor. Öğlenciler ise akşam geç saatlerde okuldan çıkmak zorunda kalıyor. Tam gün öğretimle, ders süreleri daha iyi ayarlanmış olacak. Müfredat da, bu süreye uygun hale gelecek. Ortaokul ve liselerde, bireysel yeteneklere göre öğrencileri yönlendirecek bir rehberlik sistemi oluşturulacak.



5. SINIFTA YABANCI DİL


Bu süreçte, öğretmenlikle ilgili yeni yapılanmaya da geçilecek. 5'inci sınıfta zorunlu olacak “Yabancı Dil” eğitimi için yeni öğretmenler göreve başlayacak. Bakanlık Öğretmen Strateji Belgesi oluşturmak için çalışma yapmış, eğitim fakülteleriyle ilgili reform için hazırlık yürütmüştü. Halen 920 bin öğretmen görev yapıyor. FETÖ'yle mücadele kapsamında 28 bin öğretmen açığa alınmıştı. Şubat ayında 30 bin öğretmeni göreve başlatan Milli Eğitim Bakanlığı, 9 Ekim itibarıyla 20 bin öğretmeni daha bünyesine almış olacak.


#Ortaokul
#Liseler
8 yıl önce