|

Rektörlük seçimleri kaldırıldı

Dün yayımlanarak yürürlüğe giren yeni OHAL kararnameleri ile rektörlük seçimleri kaldırıldı, terör suçlarında avukat görüşmesine sınır getirildi. Terör bağlantılı 15 yayın organı kapatılırken, bin 82 emniyetçinin rütbesi söküldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/10/2016 Pazar
Güncelleme: 00:06 - 30/10/2016 Pazar
Yeni Şafak

Resmi Gazete'de yayımlanan iki yeni kanun hükmünde kararname (KHK) ile rektörlük seçimlerinden CMK'ya, yurtdışındaki FETÖ'cü öğrencilerden bölücü yayın organlarına kadar bir çok konuda düzenlemelere gidildi. 675 ve 676 sayılı kararnameler ile, rektörlük seçimleri kaldırıldı, bazı ağır suçlarda şüphelilerin avukat görüşmeleri kısıtlandı. Düzenlemelere, yurt dışında öğrenim gören 68 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi, aralarında Dicle Haber Ajansı'nın da bulunduğu toplam 15 ajans, gazete ve dergi kapatıldı. KHK ile bazı bakınlıklar ve bağlı kuruluşlar ile bazı kamu kurumlarından toplam 9 bin 630 kişi kamu görevinden çıkarıldı.



REKTÖRLERİ DOĞRUDAN YÖK ÖNERECEK


Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile devlet üniversitelerine rektör atamalarına ilişkin yapılan yeni düzenlemeye göre rektör, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Bir aylık sürede önerilenlerden birisinin atanmaması ve YÖK tarafından, iki hafta içinde yeni adaylar gösterilmemesi halinde Cumhurbaşkanınca doğrudan atama yapılacak. Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecekler. Ancak aynı devlet üniversitesinde iki dönemden fazla rektörlük yapılamayacak.



AVUKATA SINIRLAMA


Yeni düzenlemeler ile bazı suçlardan gözaltına alınanların avukatlarıyla görüşmeleri, hakim kararıyla kısıtlanabilecek ve bu sürede ifade alınamayacak. Bu çerçevede Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 154'üncü maddesinde değişiklik yapılacak. İlgili maddeye, “Türk Ceza Kanunu'nun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti suçları bakımından gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı, cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla 24 saat süreyle kısıtlanabilir, bu zaman zarfında ifade alınamaz.” şeklinde fıkra eklenecek. Avukatın mazeretsiz olarak duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilecek. Kararnamede milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan bin 82 emniyet teşkilatı mensubunun rütbesinin alındığı belirtildi. Düzelmede köy kurucularının adı da değiştirildi. "Geçici köy korucuları" artık "güvenlik korucusu" olarak tanımlanacak. Kararnamede ayrıca 2'si general, 9'u pilot toplam 39 asker daha ihraç listesinden çıkarıldı.



15 yayın organı kapatıldı


Dicle Haber Ajansının aralarında bulunduğu toplam 15 ajans, gazete ve dergi yeni düzenlemelerle kapatıldı. Buna göre, terör örgütlerine veya MGK'da devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan Dicle Haber Ajansı, Jin Haber Ajansı ve Özgür Gündem, Azadiya Welat, Yüksekova Haber, Batman Çağdaş, Cizre Postası, İdil Haber, Güney Expres, Prestij Haber, Urfanatik, Kızıltepe'nin Sesi gazeteleri ile Tiroj, Evrensel Kültür, Özgürlük Dünyası dergileri kapatıldı.


#OHAL kararnameleri
#Rektörlük seçimleri
8 yıl önce