|

Reklamcı RTÜK'e zeytin dalı uzattı

RTÜK'ün yeni reyting ölçüm sistemi kurma girişiminin kaynak kaybı ve kargaşa oluşturabileceğini vurgulayan RVD Başkanı Gören, varolan sistemi birlikte daha etkin çalıştırma önerisi getirdi

Şükrullah Dolu
00:00 - 26/01/2009 Pazartesi
Güncelleme: 02:40 - 26/01/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Reklamcı RTÜK'e zeytin dalı uzattı
Reklamcı RTÜK'e zeytin dalı uzattı

Reklamverenler Derneği (RVD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gören, reyting ölçümü ve denetemini Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile birlikte yapabileceklerini söyledi. Şu anda reyting ölçümlerinin yayıncılar, reklam hazırlayıcıları ve reklam verenler tarafından kurulmuş olan Türkiye İzleyici Araştırmaları Kurumu (TİAK) tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Gören, “RTÜK'ün de TİAK yönetimine girmesi göndeme gelmişti, ancak o zaman bazı üyelerin karşı çıkmasıyla bu mümkün olmamıştı. Fakat şu anda şartlar uygun” mesajı verdi.

UZAN DENEDİ OLMADI

RTÜK'ün girişimiyle başlatılan reyting ölçüm ve denetimine yönelik yeni bir altyapı kurma girişiminin hem kaynak israfı hem de kargaşa oluşturabileceği uyarısında bulunan Gören, Cem Uzan'ın da alternatif bir sistem kurduğunu ancak milyonlarca doların boşa gittiğini kaydetti.

Gören, yeni çalışmalarıyla ilgili olarak şöyle devam etti: “RVD, önce televizyon (TİAK), daha sonra basın (BİAK) ve radyo ölçümlerini (RİAK) yapacak izleme araştırma kurullarının kurulmasına öncülük yaptı. Tüm sektörün tek kabul gören verisi, (currency) reklamveren, medya ve ajans temsilcilerinden oluşan kurullar üretmektedir. Bu yıl internet ve açıkhavanın ölçümlenme çalışmalarını başlatıyoruz. İnternet ve açık hava bu sene yatırım içindeki paylarını artırması beklenen mecralar olduğu için ölçümlenmeleri büyük önem taşımaktadır.”


Reklamların yüzde 60'ı RVD'nin

1992 yılında 7 şirket tarafından kurulan RVD'nin bugün 75 şirketten 97 üyesi var. 2008 itibarıyla 17 bin reklamverenin olduğu Türkiye'de reklam yatırımlarının yüzde 60'ını RVD temsil ediyor. 2007'yi 3.3 milyar TL'lik bir büyüklükle kapadı. 2008'in ilk 6 ayında sektör yüzde 20 büyürken 2. altı aydaki krizin etkisiyle toplamda yüzde 2'lik bir küçülme tahmin ediliyor.



16 yıl önce