|

Raporcu ve firari subaylara ihraç

22 Kasım'da yayımlanan OHAL kararnamesiyle rapor alıp yurt dışından geri dönmeyen firari subayların tamamının ihraç edildiği öğrenildi. İhraç edilen firari subaylar arasında Londra, Viyana, Sofya askeri ataşeleri de bulunuyor. Londra ve Viyana ateşeleri son olarak 30 Ağustos’ta resepsiyon vermişlerdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/11/2016 Salı
Güncelleme: 00:33 - 29/11/2016 Salı
Yeni Şafak

FETÖ'nün firari subay ve astsubaylarında 154'ünün yakalanması için başlatılan çalışmalar devam ediyor. Son olarak, Türkiye'ye çağrılan ancak geri dönmeyen, 'FETÖ' üyesi olduğu ileri sürülen 30 askeri ataşenin geri dönmediği, bunlardan 18'inin de soğuk algınlığı, depresyon ve bel ağrısı gibi hastalık gerekçeleriyle sahte 'uçağa binemez' raporu aldığı iddia edildi.



GERİ DÖNMEDİLER


Son olarak Ramstein NATO Üssü'nde görevli Türk askerlerinin Almanya'ya iltica başvurusunda bulunduğu bilgisi gelirken, firari ve raporcu askerlerin çoğunun NATO üstlerinde görevli askeri personelin oluşturduğu ortaya çıktı. Almanya'da bugüne kadar diplomatik pasaport sahibi yaklaşık 60 Türk vatandaşının görevlerinin sona ermesi, geri çağrılmaları ve pasaportlarının iptal edilmesine rağmen ülkeden ayrılmadığı tespit edildi.



TAMAMI ATILDI


Rapor alan ve firari durumda bulunan askeri personelin tamamı, 22 Kasım'da yayımlanan 677 sayılı OHAL kararnamesiyle ordudan ihraç edildi. İhraç edilenler arasında, Ekim ayında tutuklanan askeri ataşeler


Hava Kurmay Albay Muzaffer Hakan Yıldırım, Piyade Kurmay Kıdemli Albay Cevdet Yaşar, Kurmay Albay Emin Ali Ulaş, Kurmay Albay Ferhat Koçoğlu, Kurmay Albay Burhan Turhan, Kurmay Albay Ertan İnal da var. Yine bu ataşelerle birlikte tutuklanan Sofya Askeri Ataşe Yardımcısı Binbaşı Bülent Toksöz de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ihraç edildi.



RESEPSİYON VERDİLER


İhraç edilen firari subaylar arasında, Sofya Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Cihan Eren, Brüksel'de görevli AB Askeri Temsilci Yardımcısı Kurmay Kıdemli Albay Ahmet Akyol, Viyana Askeri Ataşesi Hava Savunma Kurmay Albay Turgay Akçay da bulunuyor. Yine Londra Deniz Ataşesi Deniz Kurmay Albay Nurettin Sevi de ordudan ihraç edilen isimler arasındaki yerini aldı. Albay Sevi ve Albay Akçay son olarak Londra ve Viyana büyükelçiliklerinde 30 Ağustos resepsiyonu vermişlerdi.



NATO ALBAYI DA KOVULDU


Ordudan ihraç edilen subaylar arasında ünlü West Point'te okuyanlardan Hava Savunma Kurmay Albay Sedat Çevikparmak da bulunuyor. 15 Temmuz ertesi darbe girişiminin başarısız olması üzerine Sahil Güvenlik Botu ile Gölcük'ten kaçan isimler arasında bulunan Kurmay Albay Murat Erdem de ihraç edildi.



İHRAÇLAR SÜRECEK


Öte yandan, kamudaki FETÖ ihraçları on binleri bulmasına karşın halen cemaat yapılanmasının tamamen temizlenmediği belirtiliyor. Orduda, OHAL dönemi sonrasında da ihraç mekanizmasının süreceği öğrenildi. TSK'da OHAL dönemi sonrası ihraçlar ise Yüksek Askeri Şura kararlarıyla yapılacak. Böylelikle YAŞ'ta uzunca bir süredir uygulanmayan ihraç mekanizması yeniden devreye girecek.


#OHAL
#NATO
#Cihan Eren
#FETÖ
8 yıl önce