|

Putin teyit etti

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, El Bab’ta Türk askerine yapılan saldırının failinin kayıtların incelenerek tespit edileceğini söyledi. Kurtulmuş, saldırı düzenleyen uçakların Rusya’ya ait olmadığının bizzat Putin tarafından teyit edildiğini açıkladı

Yeni Şafak
04:00 - 29/11/2016 Salı
Güncelleme: 08:31 - 29/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda, AP kararı, Kıbrıs'ta son durum, anayasa değişikliği, Suriye ve Irak'taki gelişmeler ile ekonomi görüşüldü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, toplantıda alınan kararları açıkladı. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) tavsiye kararının, Avrupa'da son yıllarda yükselen aşırı sağın siyasi etkisini göstermesi bakımından önemli olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Türkiye karşıtı, İslam karşıtı, göçmen karşıtı politikaların AP'yi etkilediği aşikardır. Bu karar, öncelikle Avrupalı siyasetçiler bakımından mahiyeti iyi anlaşılması gereken, alarm verici nitelikte bir karardır" dedi.



AB ZARARLI ÇIKAR


Aralık ayı ortasında yapılacak AB Liderler Zirvesi'ni hatırlatan Kurtulmuş, “Biz ilişkilerin olumsuz bir yöne kaymasını istemeyiz ama ilişkilerin olumsuz bir yöne kaymasından, Türkiye'den daha fazla AB'nin zararlı çıkacağını, AB'nin bu çerçevede Türkiye'den daha çok etkileneceğini de ifade etmek isterim" diye konuştu.



GEREKEN YAPILACAK


Kurtulmuş, Geri Kabul Anlaşması ile vizesiz geçiş konusunda AB'nin de üzerine düşeni yapmasını istedi.


Suriye'deki Fırat Kalkanı Harekatı'nda El Bab'ta Türk askerine yönelik hava saldırısıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, uçuşlarla ilgili tüm kayıtların olduğunu belirterek, şunları söyledi:



“Rusya, açıkça bu saldırıda bulunan hava araçlarının Rusya'ya ait olmadığını bizzat Sayın Putin vasıtasıyla teyit etmiştir. Bu saldıran hava aracının, uçak ya da İHA, bunların tespiti ve o bölgedeki bütün hareketliliklerin hepsinin kayıtları var. Bunlarla ilgili teyit yapıldıktan sonra gerekli girişimlerde bulunulacaktır."



330'U AŞACAK NOKTAYA GELİYORUZ


Anayasa değişikliği konusunda MHP'nin en kısa zamanda resmi cevabını AK Parti'ye bildireceğini söyleyen Kurtulmuş, “En kısa zamanda sonuca ulaşacağımızı ümit ediyoruz" dedi. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in, MHP lideri Devlet Bahçeli'ye yönelik, “Siyasi tuzak kurabileceği" yönündeki açıklamasına ilişkin ise Kurtulmuş, “Biz kimsenin niyetiyle, nasıl hareket edeceğiyle ilgilenmeyiz. Siyaset somut bir şeydir. Mecliste 330'u bulunca millete gidilir. Gelinen nokta onu gösteriyor, parlamentoda 330'u aşacak bir noktaya geliyoruz" dedi.



Dolar düşecek


Kurtulmuş, Türkiye'nin ticaretinin TL üzerinden yapılmasını sağlayacak adımlar atıldığını söyledi. Hiç kimsenin, doların nereye kadar çıkacağı veya ineceğiyle ilgili bir şey deme gücü olmadığını belirten Kurtulmuş, sıkıntının Türkiye ekonomisindeki iç sorunlardan değil, ABD'deki gelişmelerden kaynaklandığına dikkati çekti. Kurtulmuş, “Biz oldukça iyimseriz. Belli bir süre sonra dolar belli seviyeye düşecektir ama 'şu gün düşer, şu seviyeye düşer' gibi kehanette bulunmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Türkiye ekonomisi endişe edilecek noktada değil, kimse endişe etmesin" diye konuştu.



OHAL gerektiği kadar uzatılır


Kurtulmuş, büyük bir mücadele sürdürüldüğü için OHAL'in gerektiği kadar ilan edileceğini söyledi. Kurtulmuş, “Ümit ederiz en kısa süre içerisinde OHAL'i bitirip Türkiye ciddi bir şekilde normalleşme sürecine başlar. Sadece FETÖ mensupları, devlete karşı terörist faaliyet içinde olan odaklar devletten temizleniyor. Ümit ederiz, referanduma gidilmeden evvel olağanüstü hal sonuçlanmış olur, işlerimizi bitirmiş oluruz" dedi.





#El Bab
#Rusya
#Binali Yıldırım
#Numan Kurtulmuş
#OHAL
8 yıl önce