|

Pişkin kaçakçı

Uluslararası sigara kacakçılarına düzenlenen oprerasyonda European Tobacco firmasının yöneticisi Hulusi Kaymaz'ın da bulunduğu 50 kişi gözaltına alındı. Kaymaz'ın yaptığı bir ropörtajda kaçakcılığın yıllık 1,5 milyar dolar vergi kaybına yol açtığını söylediği ortaya çıktı.

YUSUF GÜLBAKAN / İSTANBUL
00:00 - 25/09/2011 Pazar
Güncelleme: 03:06 - 25/09/2011 Pazar
Yeni Şafak
Pişkin kaçakçı
Pişkin kaçakçı

Uluslararası sigara kaçakçılarına karşı 15 ilde yürütülen operasyonda, şebeke liderinin European Tobacco firmasının yöneticisi Hulusi Kaymaz'ın olduğu iddia edilen 50 kişi gözaltına alındı. Kaçakçılık ve Organize suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde kurulan Kaçakçılık ile Mücadele Şubesinin koordinesinde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Ağrı, Iğdır'ın da aralarında bulunduğı 15 ilde yapılan operasyonda 50 kişi gözaltına alındı.

Uluslararası sigara ve içki kaçakçılığı yaptığı belirlenen şebekeye yönelik olarak 14 ay süren çalışmaların ardından başlatılan operasyonda Türkiyede sigara üretiminde yüze 9'lık paya sahip olan European Tobaccofirmasının yöneticileri de bulunuyor. Kaymaz'ın şebeke lideri olduğu iddia ediliyor. European Tobacco firmasının yöneticilerinin Mersinde bulunan fabrikasında ürettiği sigaraları yurt dışına ihraç ediyormuş gibi göstererek vergi ödemediği bu sayede sigaraları çok ucuza satabildiği belirtiliyor. Firmanın bu yolla yaklaşık 10 milyon lira vergi kaybına neden olduğubelirtiliyor.

SAHTE İÇKİ SATMIŞLAR

Türkiye genelinde son iki yıl içersinde yakalanan kaçak sigara ve içkilerin yüzde 20'sinin Aynı zamanda içki kaçakçılığı da yapan şebekeye ait olduğu belirlendi. Bu operasyonlarda 3 bin paket sigara ve 45 şişe sahte içki ele geçirildi. Operasyonda gözaltı sayasının artabileceği belirtildi.


KAÇAK SiGARAYA BAYRAK AÇMIŞTI

Operasyonda gözaltına alınan Kaymaz'ın geçtiğimiz yılda kaçak sigaralarla ilgili yaptığı açıklamada 'Ülkemizin yıllık vergi kaybı yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında. Bu nedenle kaçak sigara hem ülke ekonomisini, hem de biz sigara imalatçılarını olumsuz etkiliyor. Acil önlemler alınarak, kaçak sigara ile mücadelede etkin bir yol izlenmeli” dediği ortaya çıktı.



13 yıl önce