|

Pilotlardan komik savunma

15 Temmuz gecesi Orgeneral Akar ile diğer komutanları derdest edip Akıncı Üssü’ne götüren helikopterin pilotları kendilerini tuhaf şekilde savunmaya çalıştı. Pilotlardan eski Yarbay Halil Gül, “Genelkurmay Başkanı’nı bir şeylerden kurtardığımı zannediyordum” derken, diğer pilot eski Yarbay Ümran Taş da helikoptere yolcu olarak bindiğini öne sürdü

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 07:16 - 15/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Darbecilerin Org. Akar'ı desdest edip karargâhtan kaçırmaları böyle görüntülenmişti.
Darbecilerin Org. Akar'ı desdest edip karargâhtan kaçırmaları böyle görüntülenmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi gecesi Kara Havacılık Komutanlığındaki olaylara ilişkin 155 şüpheli hakkında hazırladığı iddianamede ifadelerine yer verilen, darbeci askerler tarafından derdest edilen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile diğer komutanları Akıncı Üssü’ne götüren helikopterin pilotlarından eski Yarbay Halil Gül, “Genelkurmay Başkanı’nı bir şeylerden kurtardığımı zannediyordum.” diyerek kendini savundu, diğer pilot eski Yarbay Ümran Taş da helikoptere yolcu olarak bindiğini, nereye gittiklerini ve ne yaptıklarını sormadığını öne sürdü.

AKINCI'YA DÖRT SEFER YAPTILAR

İddianamede, şüpheliler Gül ve Taş’ın, “13041” kuyruk numaralı Sikorsky S-70 tipi helikopterle Güvercinlik Meydanı’ndan kalkıp Genelkurmay Başkanlığına gittikleri, iki pilotun, rehin alınan müştekiler Hulusi Akar, Salih Zeki Çolak, Yaşar Güler, İhsan Uyar, Uğur Tarçın, Metin Gürak, Atilla Gökesaoğlu, Yunus Can, Ertuğrulgazi Özkürkçü, Göksel Sevindik ve Halil Göncü’yü 4 ayrı seferle Akıncı Hava Üssü’ne götürdükleri belirtildi.

ZORLA GETİRİLDİĞİNİ DÜŞÜNMEDİM

Gül, “Akar, yürüyerek, elleri ve gözleri açık, yanında birileri olduğu halde helikoptere geldi. Yanındaki şahıslara dikkat etmedim. Şahısların Genelkurmay Başkanı’na silah doğrulttuklarını görmedim. Eli, kolu bağlı değildi. Helikoptere Akar ve yanında 2-3 kişi daha bindi ancak yanındakilerin kim olduklarını ve rütbelerini bilmiyorum. Genelkurmay Başkanı’nı bir şeylerden kurtardığımı zannediyordum. Zorla getirildiğini hiç düşünmedim. Helikopter kalktıktan sonra telsiz frekansından ‘Genelkurmay Başkanı’nı kurtardım.’ diye anons geçtim.” ifadelerini kullandı.

ANLADIM AMA İKİLEM İÇİNDE KALDIM

Darbe girişiminden ne zaman haberdar olduğunun sorulması üzerine Gül, “Girişimi anladıktan sonra ikilemde kaldım. Darbe girişimi başarısız olsa yargılanacaktım. Darbe girişimine katılmayıp da girişim başarılı olsa yine yargılanacaktım. Böyle bir ikilem içinde faaliyetlerime devam etme kararı verdim yani olayı anladıktan sonra da kendi irademle bu girişimin içinde yer olmak zorunda kaldım.” beyanında bulundu.

Yolcu olarak bindim

Diğer pilot eski Yarbay Ümran Taş ise 2016’nın Haziran ayına kadar Kara Havacılık Komutanlığı 1. Alay Kara Havacılık Alay Komutanlığı UH-1 Tabur Komutanı olarak görev yaptığını, buradan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Temin Merkezi Komutanlığına şube müdürü olarak yarbay rütbesiyle atandığını söyledi.

HELİKOPTERİ MERAK ETTİM!

Taş, 15 Temmuz günü saat 16.00-17.00 sıralarında mesaiden çıktığını anlatarak, “Buraya gitmekteki amacım yeni gelen CH-47 helikopterleri görmekti. Bu helikopterleri çok merak ediyordum” dedi. Kara Havacılık Komutanlığında kurs tabur komutanı olan Yasin Candemir’in yanına gittiğini belirten Taş, Kara Kuvvetleri Komutanı’nın birliği ziyaret ettiğini, bu nedenle helikopteri göremediğini söyledi. Birlikte bulunduğu sırada alarm verildiğini savunan Ümran Taş, şöyle devam etti:

TELLERDEN ATLAYIP KAÇTIK

“Kışlaya terörist saldırı olacağı söylenildi. Helikopterler çalışmaya başladı. Ben de oradaki Sikorsky helikopterlerden birisine yolcu olarak bindim. Helikopter bir süre sonra bir yere iniş yaptı. Apronun yanında küçük bir bina vardı, oraya girdim. Sabaha kadar o alanda bekledim. Hiç kimse bana ‘Burada ne geziyorsun?’ diye sormadı. Bana herhangi bir emir, talimat veren de olmadı. Akıncı Üssü’nde bulunduğum gece boyunca herhangi bir eyleme karışmadım. Hava aydınlanmaya yakın Akıncı Üssü’nden Yasin Candemir ile tellerden atlayarak Akıncı’dan ayrıldık. Yakın bir yerleşim yerine giderken yolda jandarma gördük, onlara giderek teslim olduk.”

Öğleden sonra
siz izinlisiniz

İddianamede yer verilen tanık ifadeleri, örgütün kendilerinden olmayan bazı askerleri birliklerden nasıl uzak tutmaya çalıştığını ortaya koydu. Buna göre, tanık sıfatıyla ifade veren askerlerden Astsubay Erhan Tarhan, darbe girişiminden bir gün önce darbecilerden alay komutan yardımcısı Kara Pilot Yarbay Halil Gül, Kara Pilot Yarbay Özcan Karacan ile Kara Pilot Binbaş Sadullah Abra’nın kendisinden malzemelikleri açmasını istediğini ve kendisinin de emir üzerine 2 numaralı malzemeliği açtığını anlattıTabur Komutanı Karacan ve Binbaşı Abra’nın malzemeliğin anahtarını kendilerine bırakmasını istediklerini belirten Tarhan, komutanlarının daha sonra garnizon terk kağıdını imzaladıklarını ve “öğleden sonra izinlisiniz, mesaiyi terk edebilirsiniz” diyerek kendisini gönderdiklerini anlattı.


#​15 Temmuz
#Akıncı Üssü
7 yıl önce