|

Oğuzhan’ın sessiz çığlığı

TSK içindeki FETÖ’cü subayların sicili olumsuz etkilenmesin diye, birliklerde ölen askerlerin dosyası ‘intihar’ denilerek kapatıldı. Ağrı’da ‘ağzına dayalı tüfeğin ateşlenmesiyle’ ölen er Oğuzhan Şen de bunlardan biri. Acılı aile, gerçeğin ortaya çıkması için 5 yıldır mücadele veriyor

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:19 - 14/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Oğuzhan’ın sessiz çığlığı
Oğuzhan’ın sessiz çığlığı

Er Oğuzhan Şen, 2012 yılında Ağrı’da vatani görevini yaparken hayatını kaybetti. İddiaya göre Şen, nöbet tuttuğu sırada intihar etmişti. İntiharın ardından askeri savcılıkça başlatılan soruşturmada Şen’in ağzına dayanan silahın ateş alması sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyordu. Aile, ölümü şüpheli buldu ve hukuk mücadelesine başladı. Ancak bugüne kadar hiçbir sonuç alamadı. Bu süre zarfında askerin annesi Gülşen Şen kanser hastalığına yakalandı ve kemoterapi tedavisi olmaya başladı.

BUNUN İÇİN SEBEP YOK

Aileye göre Oğuzhan’ın intihar etmesi için hiçbir sebep yok. Hatta Oğuzhan, ölmeden bir gün önce arayıp harçlık dahi istedi. Ancak Ağrı Askeri Savcılığı olayı ‘intihar’ olarak kabul ettiği için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) aileye tazminat ödemeyi reddetti. Şen’in ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten askeri savcıların 15 Temmuz’un ardından tutuklanmasının ardından aile tekrar harekete geçerek AYİM’e tazminat davası açtı. Çünkü iddiaya göre askeri kışlalarda bu tür ölüm olayları, FETÖ’yle iltisaklı sınıf subayları ve generallerin terfilerine engel olmaması için sürekli ‘intihar’ olarak yansıtıldı ve bu durum binlerce örnekle kendini gösterdi.


RAPORU BİLE
OKUMADILAR

Doğrudan AYİM’e açılan dava reddedilince aileye temyiz yolu da kapandı. Bu kez aile, red kararı veren AYİM 2. Daire Üyeleri hakkında şikayet dilekçesi verdi. Ancak bu şikayet, askeri mahkemelerin kaldırılmasını öngören Anayasa Değişikliği Referandumu’ndan sadece 4 gün önce AYİM Başkanlar Kurulu tarafından, AYİM Başkanının odasında görüşüldü ve reddedildi. Yüksek Askeri Mahkemeler, Oğuzhan Şen’in ağzına dayalı tüfeğin ateşlenmesiyle öldüğüne yönelik raporları dahi okumayarak karara “Çenesine dayalı silahın ateşlenmesiyle” öldüğünü dahi yazdı.

SON ÇARE SİVİL SAVCI

Askeri mahkemelerden bir sonuç alamayan aile, çareyi sivil yargıya başvurmukta buldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na konuyla ilgili şikayet dilekçesi verilerek, AYİM Başkanlar Kurulu şikayet edildi. Dilekçesinde acılı aile, “AYİM Başkanlar Kurulu tarafından, yasaya aykırı şekilde AYİM kaldırılmadan 4 gün önce karar verilmiştir. Bunun nedenini anlamak mümkün olmamıştır. Oysa ki Danıştay Genel Kurulu’nca da değerlendirilebilecek bu şikayet konusu hakkında neden Başkanlar Kurulu toplanarak karar verilmiştir?” diye sordu.

İntihar mı cinayet mi

Bir dönem askeriye içinde yaygın olarak görülen intiharların kaynağı çözülemedi. Hatta açıklanan istatistiklere göre bu intihar sayıları bir dönem terörle mücadelede şehit olan asker sayısını da geçti. Ancak birçok ölüm olayının FETÖ’cü subayların terfilerini engellememek için ‘intihar’ denilerek kapatıldığına yönelik kuşkular büyük.

AYDINLANMAYI
BEKLİYOR

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde konuşlu Gökay Karakolu’nda 5 aylık asker olan er Oğuzhan Şen, Türkiye-İran sınır bölgesindeki birliğinde nöbet tutuyordu. Akşam 21.00 sıralarında henüz nöbetteyken Şen, üzerindeki esrar perdesi hâlâ aralanamayan bir olay sonucu hayatını kaybetti. Şen’in ölümüne ilişkin dosya ‘intihar’ denilerek kapatılmak istendi.


#TSK
#FETÖ
7 yıl önce