|

Meriç cinayetine 'üst' müdahale

Gazeteci Haydar Meriç cinayetinde delillerin FETÖ tarafından yok edilmesi ile o dönem Kırklareli Emniyeti’nde yaşanan üst düzey değişim dikkat çekiyor. Cinayet araştırılırken Emniyet Müdürü Mehmet Behzat Canbazoğlu, dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in talimatıyla 2012'de merkeze alındı. Yerine atanan Hüseyin Aktaş ise 17 Aralık’tan sonra merkeze çekilen isimler arasında.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/09/2016 Pazar
Güncelleme: 00:54 - 25/09/2016 Pazar
Yeni Şafak

Gazeteci Haydar Meriç cinayetinin 5 yıl boyunca nasıl sümenaltı edildiği ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıkıyor. O dönem Kırklareli Emniyeti'nde yaşanan üst düzey depremin incelemeye alındığı öğrenilirken, görev değişimlerinin FETÖ bağlantılı cinayet ile bağlantısı olup olmadığı da araştırılıyor. Haydar Meriç'in, FETÖ üyesi istihbaratçılar tarafından 31 Mayıs 2011 yılında kaçırıldıktan sonra 18 Haziran 2011'de Akçakoca'da cesedi bulunuyor.



17 ARALIK SONRASI GÖREVDEN ALINDI


Kaçırılma olayının ve cinayetinin delillerinin FETÖ'cü istihbaratçılar tarafından yok edilmesinin yanında, o yıllarda emniyette yaşanan üst düzey değişimlerin de incelemeye alındığı belirtildi.Meriç cinayetinin ardından, 2012 yılında dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in talimatıyla 4,5 yıldır Kırklareli Emniyet Müdürü olan Mehmet Behzat Canbazoğlu merkeze çekiliyor. 2007 Eylül ayında Kırklareli'nde göreve başlayan Canbazoğlu, 2012 Eylül'ün de görevden alınıyor.







AKTAŞ GETİRİLDİ


Canbazoğlu'nun yerine ise daha önce İstanbul Trafik Şube Müdürlüğü, Gaziosmanpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü görevini yürüten ve 2011 yılında Polis Başmüfettişi olan Hüseyin Aktaş 2012'de göreve getiriliyor. 2 yıl görev yapan Aktaş, 17 Aralık darbe girişimi sonrası emniyet teşkilatında başlayan değişim kapsamında Şubat 2014'te merkeze çekildi. Haydar Meriç'in FETÖ elebaşı Gülen'in özel hayatı ile ilgili sözleri üzerine İstanbul'dan yola çıkan istihbaratçıların 15 gün boyunca Kırklareli Emniyeti İstihbarat Şube içerisinde kendilerine hazırlanan bölmelerde kaldıkları ortaya çıkmıştı. Görev onayı olmadan illegal olarak Kırklareli'ne giden ekibin ayrıca, emniyet binasındaki tüm kameraları da günlerce kapattırdığı tespit edilmişti.



SORULAR CEVAP BEKLİYOR


Soruşturma kapsamında onlarca istihbaratçının gece-gündüz emniyette kalmasının nasıl kayda alındığının ve dönemin müdürlerinin bunu rapora döküp dökmediklerinin araştırılacağı ifade edildi. Ayrıca cinayeti incelemeye başlayan Kırklareli Asayiş Şube Müdürlüğü'nden olayın nasıl alındığı ve hangi şubeye verildiği de hala gizliliğini koruyor.



9 şüpheli tutuklu


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, Meriç'in düzmece bir raporla sol terör örgütü mensubu olarak dinlenilmesi, kaçırılıp öldürülmesi ve sonrasında delillerin karartılması iddiasına ilişkin soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma çerçevesinde, Meriç'in cinayeti ve Kırklareli'nde üst düzey bürokrat, siyasetçi, STK temsilcilerinin usulsüz dinlenmesine yönelik İstanbul merkezli 22 ilde FETÖ/PDY'ye yönelik haziranda düzenlenen operasyon düzenlenmiş, gözaltına alınan 30 kişiden 9'u tutuklanmıştı.


#FETÖ
#Haydar Meriç
8 yıl önce