|

Mayıs rüzgarı

Referandum sürecinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mayıs ayında başladığı ‘dünya turu’nun ilk durağı Hindistan oldu.

Yeni Şafak
04:00 - 1/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:12 - 1/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
TR-Can uçağıyla Yeni Delhi'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik ediyor.
TR-Can uçağıyla Yeni Delhi'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan da eşlik ediyor.

‘Partili Cumhurbaşkanı’ olarak yapacağı ziyaretlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dosyasında Yeni Türkiye’nin gündemi ve öncelikleri bulunacak. Hindistan ziyareti sonrası Erdoğan, 3 Mayıs’ta Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Erdoğan-Putin görüşmesinde S-400 uzun menzilli hava savunma sistemi alımı ve ortak üretim planlamaları önemli başlıklardan biri olacak.

AVRUPA DİKKATLE İZLİYOR

NATO üyesi Avrupa ülkeleri Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alıp almayacağı konusuna kilitlenmiş durumda. Erdoğan-Putin görüşmesinde ayrıca Suriye sorununun çözümü ve Esed’in geleceği konularında istişarelerde bulunulması, Türkiye’nin sınırlarında artan PKK/PYD tehdidine karşı mücadele kararlılığının iletilmesi bekleniyor. Erdoğan ve Putin, Soçi buluşmasından sonra ise 14-15 Mayıs’ta Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenecek ‘Kuşak ve Yol Forumu’na katılacak. Erdoğan’ın Çin temaslarında başta Suriye olmak üzere ABD-Kuzey Kore gerilimi de masaya yatırılacak.



Yollara gül döktüler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile beraberindeki heyet Yeni Delhi’de Hindistan Gençlik Bakanı Vijay Goel ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Buradan kalacağı otele geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a jest yapılarak otele girişinde yollara gül yaprağı döküldü. Erdoğan otelde bir süre dinlendikten sonra ülkenin önde gelen CEO’larıyla bir araya geldi. Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.
  • Sert temaslara gebe
  • Erdoğan ve Trump, ABD'deki görüşmenin ardından 25 Mayıs’ta Brüksel’de düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’ne katılacak. Trump’ın ilk kez katılacağı zirvede Suriye’nin geleceği ve önümüzdeki süreçte izlenecek DEAŞ ile mücadele yol haritasına ilişkin önemli kararlar alınması bekleniyor. NATO’nun geleceğinin tartışılmasına neden olan “NATO eskimiş” söylemiyle dikkat çeken Trump’ın, Avrupa ülkelerine yönelik “NATO savunma harcamalarınızı arttırın” çıkışını devam ettirmesi halinde sert rüzgârlar esmesi muhtemel. Erdoğan ise Brüksel’de 16 Nisan öncesi ‘hayır’ kampanyası namına çalışan, referandum sonrası ise Erdoğan’dan randevu kapma arayışına giren AB liderlerinin bir kısmıyla görüşecek.
TRUMP’LA İLK KEZ YÜZ YÜZE

Erdoğan’ın 16-17 Mayıs’taki ABD ziyareti ise Trump ile ilk yüz yüze görüşme anlamına gelmesi nedeniyle kritik önemde. Erdoğan-Trump görüşmesinde, Ortadoğu’daki son durumun ayrıntılı olarak değerlendirilmesi bekleniyor. Erdoğan, Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırında karşı karşıya kaldığı PKK/PYD tehdidine karşı mücadele kararlılığını Trump’a iletecek. Görüşmede FETÖ elebaşı Gülen’in iadesi de önemli bir başlık olacak. Trump, referandum sonrası açtığı tebrik telefonunda Erdoğan’a, “Dostluğumuzu önemsiyorum, beraber yapacağımız birçok önemli iş var” demişti.

#​Mayıs
#Recep Tayyip Erdoğan
#Referandum
#Hindistan
7 yıl önce