|

Kurtulmuş: Derik saldırısının ana failleri yakalandı

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, Derik Kaymakamı Safitürk'ün şehit edilmesiyle ilgili 62 kişinin gözaltına alındığını ve ana faillerin yakalandığını açıkladı. Başkanlık sistemine değinen Kurtulmuş, "Adı Başkanlık ya da Cumhurbaşkanlığı olabilir. Ama ismi önemli değil mahiyeti önemli" ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
12:39 - 14/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 14:12 - 14/11/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.



Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:



"Derik Kaymakamı Safitürk'ün şehit edilmesiyle ilgili 62 kişi gözaltına alındı. Ana failler yakalandı.



GAP için kalan adımlar görüşüldü. Türkiye'ye sağlayacağı katkı ve fayda da görüşüldü. İçme suyu temini ile barajlar ve göletler konusunda çalışmalar tamamlanacak.



AB'nin tehditlerini kabul etmiyoruz


AB'nin raporu, Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için yazılan bir rapordur. Terörle mücadele yalnız bırakmamalar Türkiye'yi. Bu yaklaşımları kabul etmek mümkün değil. Türk halkının 15 Temmuz'da verdiği mücadelede de AB'nin arkamızda durduğunu söylemek mümkün değil. Yapıcı olmanın ötesinde Türkiye'yi tehdit eden raporları anlamak mümkün değil.



Türkiye egemen bir ülkedir. Bunu Çanakkale'de de 15 Temmuz'da da gösterdik. Parmak sallayarak kimsenin Türkiye'yi izaha sokacağını zannetmemesi lazım."



Türkiye havadan destek veriyor


ÖSO mensupları Bab'a çok yaklaştı. Türkiye havadan destek veriyor. Terör örgütlerinden bölgenin temizlenmesi gerekiyor. DEAŞ'ın bütün alandan temizlenmesi ve halkın kendi bölgelerine dönmesi gerekiyor. Fırat Kalkanı Harekatı planlandığı şekilde devam ediyor.



Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesi geçici bir mücadele değildir.



CHP'ye kapımız açık


Kapsamlı bir anayasa değişikliği başka biz zamana bırakılacak. Başkanlık sistemi için anayasal değişiklik gündemde. MHP'yle görüşmelerimiz devam ediyor. CHP'yi de isteriz. CHP'nin 'kapımız açık' sözlerine karşılık bizim de kapılarımız açık. CHP'nin müzakereye açık olduğumuzu bilmesini isteriz. 367'yi bulursak güzel. Millete gideceğiz. En kısa zamanda adımların atılması en faydalı yoldur.



Adı 'Cumhurbaşkanlığı' olabilir


Yürütme'nin tek elde toplanması, Yasama'nın güçlendirilmesi ve Yargı bağımsızlığı için bir sistemi öngörüyoruz. Adı Başkanlık ya da Cumhurbaşkanlığı olabilir. Ama ismi önemli değil mahiyeti önemli.



Rektör seçimleri konusunda, her seçim sırasında anlaşmazlıklar olabiliyordu.



Doların yükselişi


Dolar sadece Türk parası karşısında değer kazanmıyor. Doların bu kadar değerlenmesi, ABD ekonomisi için de pozitif bir durum değildir. Bu süreçte Amerikan ekonomisinin de bir takım önlemler alacağını düşünüyoruz. Türk ekonomisinin zaafiyetinden dolayı ortaya çıkan bir durum değil bu. Bu konjönktüreldir, geçicidir. Telaşlanacak, korkacak, endişelenecek bir durum olmadığını söylemek isterim. Bu tablo kalıcı değil, yakında uluslararası piyasalardaki durum daha iyiye gittikçe, dolar normal seviyesine oturacaktır.





#Numan Kurtulmuş
8 yıl önce