|

Kredi maliyeti inecek

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin IMF'deki kotasının yüzde 23 oranında arttırılmasının Fon'dan kullanılan kaynağın maliyetinde de bir miktar tasarruf sağlanmasını mümkün kılacağını bildirdi

00:00 - 3/09/2006 Pazar
Güncelleme: 03:56 - 3/09/2006 Pazar
Yeni Şafak
Kredi maliyeti inecek
Kredi maliyeti inecek

Devlet Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin, Uluslararası Para Fonu'ndaki (IMF) sermaye payının arttırılmasının, bu kuruluştan kullanılan kredilerin maliyetinde de bir miktar tasarruf sağlayacağını bildirdi.

Babacan, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye'nin kotasının arttırılmasına yönelik girişimlerin olumlu sonuç verdiğini bildirdi.

IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye'nin kota payında yüzde 23,6'lık bir artış sağlanması için tavsiye kararı aldığını hatırlatan Babacan, bu tavsiye kararıyla Türkiye'nin, 964 milyon SDR tutarında olan kota payının 1 milyar 191,3 milyon SDR'ye çıkacağını vurguladı.

Babacan, 'Ülkemizin kotasında sağlanan bu artışla, IMF ve kendi ülke grubumuz içindeki oy gücümüzün yükselmesi ve IMF'den kullanılan kaynağın maliyetinde de bir miktar tasarruf sağlanması mümkün olacaktır' dedi.


EKONOMİLERİN SESİNE KULAK VERİLDİ

IMF'nin yönetişim reformlarına ilişkin olarak iki aşamalı bir hareket planı oluşturulduğunu kaydeden Babacan, bu plana göre belli başlı yükselen piyasa ekonomilerine yönelik kota artışına gidilmesi, ikinci aşamada ise kotaların belirlenmesine temel oluşturan kota formüllerinin de ele alınacağı kapsamlı bir reform çalışmasının başlatılmasının öngörüldüğünü açıkladı.

Babacan, şu anda 213 milyar 478,4 milyon SDR olan IMF'nin toplam kotasının, 3 milyar 808,9 milyon SDR daha arttırılacağını belirtti. Babacan, bu artışın, Türkiye'nin

yanı sıra Çin, Meksika ve Kore'nin kota paylarının arttırılmasına imkan sağlayacağını belirtti.


TÜRKİYE'YE DAHA ÇOK SÖZ HAKKI VERİLECEK

IMF'nin reform girişimleri ve kota artışına yönelik çalışmalarını hem teknik düzeyde hem de siyasi düzeyde son derece aktif bir şekilde yakından takip ettiklerini belirten Devlet Bakanı Ali Babacan, 'Ülkemizin IMF'deki kota payının artması Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisi içinde artan rolünün uluslararası karar mekanizmalarına daha iyi yansımasına fırsat verecek. Bu gelişme, uluslararası piyasalarda bize daha çok söz hakkı tanınmasına da imkan sağlayacak' dedi.

18 yıl önce