|

Tarihi konuşma

Terörü destekleyen ülkeleri hedef alan Yargıtay Başkanı Cirit, “Teröre destek veren ülkeler, bu silahların kendilerine çevrileceğini bilmeli. Önlem almamak terörü desteklemekle eşdeğer” dedi. Cirit, FETÖ üyelerini himaye eden ülkelere ilişkin, “Bir yandan şüphelileri iade etmeyerek adil yargılamaya engel olurken, diğer yandan adalet ve hukuk nutukları atanların samimiyetleri son derece sorunlu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak
04:00 - 6/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:10 - 6/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
İsmail Rüştü Cirit
İsmail Rüştü Cirit

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, adli yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada, terörü destekleyen ülkelere sert mesajlar verdi. Devletlerin özellikle silah ve mühimmatın terör örgütlerinin eline geçmesini önleyici tedbirler almak zorunda olduğunu belirten Cirit, “Bu önlemleri almamak, teröre açıkça destek vermekle eşdeğerdir. Ancak teröre destek veren ülkeler, bu silahların bir gün kendilerine çevrileceğini bilmelidir” dedi. Cirit, FETÖ üyelerini himaye eden ülkelere ilişkin de “Bir yandan şüphelileri iade etmeyerek adil yargılamaya engel olurken, diğer yandan adalet ve hukuk nutukları atanların samimiyetleri son derece sorunlu görülmektedir” ifadelerini kullandı. 2017-2018 Adli Yıl Açılış töreni, Yargıtay Ana Bina Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

ÖNLEM ALMAMAK TERÖRE DESTEKTİR

Yargıtay kurumsal filmi izlenmesinin ardından konuşma yapan Cirit, “Ülkemizde ve dünyada süren terör olgusu, insan hakları ve demokrasiler için tehdit oluşturdurmaktadır. Terör örgütlerinin kullandıkları araç, gereç, silah ve mühimmatın devletlerin tekel ve denetiminde olduğu saklanamaz bir gerçektir. Terörle mücadelede bütün devletlere görev düşmekte olup, devletler özellikle silah ve mühimmatın terör örgütlerinin eline geçmesini önleyici tedbirler almak zorundadır. Bu önlemleri almamak, teröre açıkça destek vermekle eş değerdir. Ancak teröre destek veren ülkeler, bu silahların bir gün kendilerine çevrileceğini bilmelidir. Teröre doğrudan ve dolaylı destek veren ülkelerin, uluslararası sözleşmelere ve uluslararası hukuka uygun davranmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

KUKLA OLMALARI ORTAK ÖZELLİKLERİ

Türkiye’nin PKK, YPG, PYD, FETÖ, DHKP-C, DEAŞ terör örgütleriyle mücadele ettiğini kaydeden Cirit, söz konusu terör örgütlerinin en karakteristik özelliklerinin taşeron olarak aynı kuklacıların hizmetindeki kuklalar olduğunu işaret etti. Cirit, “Devletimiz, hukuk kurallarından vazgeçmeden terörle mücadeleyi sürdürmekte ve sürdürecektir” dedi. Kaçan FETÖ üyelerinin bulundukları ülkelerce himaye edilmesine değinen Cirit, şunları söyledi: “Söz konusu örgütün elebaşlarının yurt dışına kaçmaları ve bulundukları devletlerin, bu örgüt üyelerini, suçluların iadesine ilişkin kuralları hiçe sayarak iade etmemeleri, meselenin oldukça farklı ve derin boyutlarını da ortaya koymaktadır. Adil yargılanmadan söz eden uluslararası kuruluşların ve devletlerin öncelikle Türk adaletine yardımcı olmaları gerekir.”

GEREKLİ CEZALARA ÇARPTIRILACAKLAR

Yargıtay Başkanı Cirit, Türk yargısının 15 Temmuz darbe girişimine karşı en etkili ve cesur adımları attığını belirterek, “Emanete ihanet ederek, kamu görevini ve özellikle yargı yetkisini belli bir örgütün amaçları doğrultusunda kullananlara ise adaletten başka bir borcumuz bulunmamaktadır. Bizim görevimiz, duyguyla, coşkuyla, ön yargıyla davranmak değil, Türk hukuk sisteminin son yıllarda büyük bir başarı ile yükselttiği insan haklarına ilişkin standartlardan taviz vermeden objektif delillere göre karar vermektir” ifadelerini kullandı. 


Kılıçdaroğlu, kokteyle katılmadı

Geçtiğimiz yıl ilk kez Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tören, bu yıl Yargıtay’da yapıldı. Törene, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz ile yüksek yargı üyeleri katıldı. Yargıtay Başkanı Cirit’in konuşmasıyla tamamlanan törenin ardından basına kapalı kokteyl verildi. Kılıçdaroğlu, kokteyle katılmazken, Başbakan Yıldırım, Yargıtay Başkanı Cirit ve yargı mensuplarıyla Yargıtay merdivenlerinde fotoğraf çektirdi.

#Danıştay
#İsmail Rüştü Cirit
7 yıl önce