|

Kontrollü rapor

CHP, 15 Temmuz Darbe Araştırma Komisyonu raporu için hazırladığı muhalefet şerhini açıkladı. Raporda, hain kalkışmaya imza atan FETÖ’yü adeta koruyan CHP, 15 Temmuz’u FETÖ yaptı diyemedi. Darbeci teröristlerin tüm tezlerinin yansıtıldığı raporda, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘kontrollü darbe’ sözleri tekrarlandı

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/06/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 07:08 - 13/06/2017 الثلاثاء
Yeni Şafak
​Kontrollü rapor
​Kontrollü rapor

CHP, TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun raporuna ilişkin hazırladığı muhalefet şerhini kamuoyuna sundu.

Şerhi, CHP’li komisyon üyesi Aykut Erdoğdu açıkladı. Erdoğdu, “15 Temmuz darbe girişimi öngörülen, önlenemeyen ve sonuçları kullanılan kontrollü darbe olarak tarihe geçmiştir. Bu muhalefet şerhi darbe girişiminde şehit olan yurttaşlarımızın aziz hatıralarına ve gazilerimize adanmıştır” ifadelerini kullandı. 300 sayfalık raporda, darbe girişimini FETÖ’nün gerçekleştirdiğine dair hiçbir ibarenin yer almaması da dikkati çekti.

AK PARTİ’Yİ SUÇLADILAR

CHP’nin komisyon üyeleri Zeynel Emre, Aykut Erdoğdu, Sezgin Tanrıkulu ve Aytun Çıray tarafından hazırlanan raporda, 15 Temmuz’da millete silah çekerek yönetime el koymaya çalışan FETÖ’den çok, AK Parti iktidarı suçlandı.

“BİLEN VE BEKLEYEN VAR”

Raporda, 15 Temmuz’un ardından oluşan Yenikapı ruhunu bozan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kontrollü darbe iddiaları da geniş yer bulurken, “15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen kanlı ve hain kalkışma bu memleketin masum yurttaşları için beklenmeyen, şok edici ve dehşet verici bir gelişme olmuştur. Ancak bu hain darbe girişiminin olacağını bilen ve bekleyenler de vardır” ifadeleri yer aldı.

“DARBEYİ MİT
BİLİYORDU” İDDİASI

15 Temmuz darbe girişiminden aylar önce yazılan köşe yazılardan darbe girişiminin bilindiğinin hatta bu girişimin hazırlık sürecinin takip edildiğinin iddia edildiği raporda şu ifadeler kullanıldı:

“Fuat Uğur ve benzeri yazarların darbeden aylar öncesi paylaştığı bu yazılar MİT için açık istihbarat kaynağı olup, Fuat Uğur’un bildiklerini MİT’in bilmiyor olması düşünülemez. MİT Müsteşarlığı TBMM Araştırma Komisyonu’na yönelik yazdığı 22.05.2017 tarihli yazısında 'MİT’in daha önce dış makamlarla paylaşılan notlarda cemaatin darbe girişiminde bulunabileceğini bildirdiğini ancak TSK bünyesinde istihbarat toplayamadığından darbe girişiminin tarihi konusunda net bir istihbarata önceden ulaşılamadığı' bilgisiyle darbenin bilindiğini ve beklendiğini şüpheye yer bırakmayacak şekilde ikrar etmiştir.

SKANDAL İFADELER RAPORDA

Bu durum 15 Temmuz hain darbe girişiminin öngörülen bir darbe girişimi olduğunu tarihi bir gerçeklik olarak önümüze çıkmaktadır. Bütün bu açıklamalardan anlaşılacağı üzere 15 Temmuz hain darbe girişimini sonuçları kullanılmış ve karşı darbe gerçekleştirilmiştir. Bu sebeplerle 15 Temmuz darbe girişimi karşı darbe yapmak amacıyla sonuçları kullanılan bir darbe girişimidir. Muhalefet şerhimizde detaylarıyla anlatıldığı üzere 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi Öngörülen, Önlenmeyen ve Sonuçları Kullanılan bir Kontrollü Darbe olarak tarihe geçmiştir.”

O gece karanlık

MHP’nin 30 sayfadan oluşan muhalefet şerhini ise komisyon üyesi Mehmet Erdoğan açıkladı. Raporda örgütün siyasi ayağının ortaya çıkarılmadığına dikkat çekildi. Raporda, “MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulisi Akar’ın bütün ısrarlarımıza rağmen komisyona çağırılmaması sebebiyle darbe girişiminin yaşandığı gün veya öncesinde devletin herhangi bir birimine veya üst düzey yöneticisine bir ihbarın gelip gelmediğine bile netlik kazandırılamamıştır. O gece karanlıkta kalmıştır” ifadeleri kullanıldı. Erdoğan, “kontrollü darbe” iddialarına ilişkin ise “Buna ‘kontrollü darbe’ diyerek bu işin içinden çıkamayız. FETÖ’nün yaptığı çalışmalara baktığımızda devleti ele geçirmek bunlar için bir hedeftir. Bunlar küresel dünyayı yönetme iddiasına sahip insanlar. Bunu küçük görüp sulandırmamak gerekir. Ciddiyetle mücadele edilmeli. Bu işin siyasi ayağı ortaya çıkartılıp onlar cezalandırılmadan bu mücadele sonuçlandırılamaz. Yoksa uyuyan hücreler ileriki süreçte yeniden harekete geçebilir” dedi.


#CHP
#15 Temmuz
#FETÖ
#Darbe raporu
٪d سنوات قبل