|

Kıyağa engel

27 Mayıs 1960 darbesinden sonra, 'TSK mensuplarına sosyal yardımlar sağlamak' amacıyla kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK), 15 Temmuz darbe girişimine katılan cuntacılara ikramiye dağıtmaya hazırlandığına dair haber, 1 Ekim'de Yeni Şafak'ta yayınlandıktan sonra hükümet harekete geçti.

Yeni Şafak
04:00 - 2/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 14:28 - 2/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Hükümetin yayımladığı son kanun hükmünde kararnameyle (KHK) birlikte 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantısı nedeniyle ordudan atılan subayların, OYAK'ta biriken emekli tazminatları da askıya alındı.



KHK İLE DÜZENLENDİ


Hükümet, şehit ailelerinin, darbeci generallerin emeklilik işlemi sonucunda OYAK'ta biriken tazminatlarının ödendiği yönündeki şikâyetler üzerine 676 sayılı KHK'yla düzenleme yaptı. Son toplantıda görüşülen konu sonrası Terörle Mücadele Kanunu'nun 20'nci maddesine atıf yapılan KHK'ya göre, tutuklu bulunan ve ordudan ihraç edilen subayların OYAK hesapları, savcıların talebi ve hâkim kararıyla dondurulabilecek. TSK içerisinde çalışanların bir nevi emeklilik fonu olarak görülen OYAK'ta her çalışanın farklı miktarlarda tazminatı birikiyor.



ORGENERALE 1 MİLYON


Buna göre bir tuğgeneral 250-300 bin TL arasında değişen tazminat alırken, korgeneral ve orgenerallerin tazminatları 1 milyon TL'ye kadar ulaşabiliyor. Öte yandan Maliye Bakanlığı, tüm kurumlardan darbe gecesinin zararını çıkarmasını istedi. Kurumlardan gelecek bildirimlere göre Maliye Bakanlığı toplam zarar miktarını hesaplayacak. Davalar sonucunda suçlu bulunanlardan bu zararın mahsup edileceği öğrenildi.


#TSK
#Ordu Yardımlaşma Kurumu
8 yıl önce