|

Kıbrıs-ABD jurnal hattı

İnternette abonelerine isim tescil ve sunucu hizmeti veren KKTC merkezli FETÖ'cü firma, sızdığı her kurumdan bilgi çalarak bunları ABD'ye aktardı. Örgütün şantajda kullandığı dev jurnal hattının ayrıntıları, FETÖ üyesi Abdullah Büyük'e ilişkin fezlekede gözler önüne serildi.

Yeni Şafak
04:00 - 18/05/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:24 - 18/05/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Kıbrıs-ABD jurnal hattı
​Kıbrıs-ABD jurnal hattı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün finans yapılanmasına yönelik Kaynak Holding bünyesinde bulunan ‘İsimTescil İnternet Teknolojileri’ isimli şirketle ilgili fezleke hazırladı. 32 şüpheli hakkında hazırlanan fezlekedeki baş şüpheli, Bulgaristan tarafından Türkiye’ye iade edilen İsimTescil firmasının sahibi ‘FETÖ imamı’ Abdullah Büyük oldu. Örgüt içinde ‘Ferhat Tunalı’ kod ismini kullanan Büyük, ‘Ferhat Bilgisayar Sistemleri’ (FBS) olarak da kayıtlara geçen şirketiyle 2016 yılında ‘internet sitesi alan adı’ işinde Türkiye’de ilk 5’e girdi. İsimTescil firmasının 2016 itibariyle internette kayıt ettirdiği adres sayısı, (kamu kurumları ve özel kişiler de dahil) 600 bini buldu.

ÖZEL BİLGİLER
FETÖ’YE GİTTİ

Büyük’ün sahibi olduğu firma, 600 bin web sitesinin sahibi ve yöneticilerine ait kimlik, banka hesap bilgileri gibi özel bilgilere sahip hale geldi. FETÖ’ye bağlı şirket, fezlekedeki verilere göre, hizmet verdiği tüm abonelerin özel bilgilerini kullanarak arşiv oluşturdu. Başta kamu kurumları ve belediyelerin mail akışını da izleyerek arşivledi ve bu bilgiler Kıbrıs’taki paravan şirketler aracılığıyla örgütün merkezi ABD-Pensilvanya’ya aktarıldı. Oluşan devasa veri havuzu, FETÖ’nün tehdit ve şantaj işlerinde kullanıldı.

FUAT AVNİ’YE
İSTİHBARAT AKTI

“Örgütün ilgisini çeken durum zaten verilerin depolanmasıdır. Çünkü depolanan veriler örgütün amaçları ve hedefleri doğrultusunda kullanılmaktadır” denilen fezlekede, örgütün bu şirketi kullanarak emniyet teşkilatı başta olmak üzere, devletin kurumlarında yapılacak operasyonlardan nasıl haberdar olduğu şöyle anlatıldı: “Emniyete hosting hizmeti verdiğinde emniyet içerisinde yapılacak operasyon e-mail yoluyla ilgililere bildirildiğinde firmanın, firma çalışanlarının ve daha önemlisi de firmada çalışır gibi gösterilen örgütün sözde imamlarının haberi olmaktadır. Bu bilgi ve veriler kamuoyunda Fuat Avni olarak bilinen kişi ya da birime ulaştırılarak algı operasyonlarında çok rahat kullanılabilmektedir. Bu olay diğer kamu kurum ve kuruluşları için de geçerlidir.”

‘3 MAYMUN’
ONLAR İÇİN GÖREV

İsimTescil firmasının özel sektörü şantajla köşeye sıkıştırmak için kullanıldığına dikkat çekilen fezlekede, şirket sahibi Abdullah Büyük’ün başkanlığında, her hafta salı ve çarşamba günleri toplanan mütevelli heyetinin örgüte finansal kaynak sağlamak için himmet toplantısı yaptığı, Büyük’ün de 1 Eylül 2015’te suçüstü yakalandığı vurgulandı. Şüphelilerin toplantı öncesinde bütün cep telefonlarını da tedbir amacıyla toplantı salonunun dışına bıraktıkları belirlendi. Fezlekede bu kısım, “Şüpheliler toplantının ticari bir toplantı olduğunu iddia ettiler, ancak üç maymunu oynamak bu örgütün üyelerine teröristbaşının talimatı olduğundan buna riayet etmek görev kabul edilmektedir” denildi.

Yazışmaları
okudular

Soruşturma kapsamında firma çalışanı ‘Ertuğrul’ kod adlı gizli tanığın ifadesi alındı. Ertuğrul ifadesinde, Abdullah Büyük’ün ‘Ferhat Tunalı’ ve bazen ‘Zeki Yıldız’, kod ismini kullandığını, şirketin yıllık cirosunun 15-20 milyon TL arasında değiştiğini söyledi. Şirketin KKTC üzerinden devleti her yıl ortalama 4 milyon TL zarara soktuğunu söyleyen gizli tanık, “Bu miktar KKTC üzerinden örgütün Fetullah Gülen’e ya da onun finansını yürüten kişilere aktarılıyodu” dedi. Firmada bir dönem çalışan gizli tanık ‘Mushap’ ise ifadesinde, “Herhangi bir Kaymakamlık mailleri, mail ortamında yapılan tüm yazışmalar bu firmanın sunucuları vasıtasıyla yapıldığından istenilen mailler okunabiliyor ve bir örneği halen paralel yapı mensuplarınca saklanmaktadır. Gerekli olduğunda da örgüt tarafından istihbari amaçlı kullanıldığına eminim. Araştırılırsa bilişim hizmeti alan şirketlerin mali olarak himmet parası adı altında bir ödemeleri var ise kesinlikle özel maillerden elde ettikleri bilgiler şantaj yapılarak elde edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Suçüstü yakalandı

İsimTescil firmasıyla 600 bin özel/tüzel şahsın bilgilerini Pensilvanya’ya akıtan Abdullah Büyük, İstanbul Libadiye’deki ‘himmet’ toplantısına yapılan baskınla yakalanmış, daha sonra adli kontrolle serbest bırakılmış ve yurtdışına kaçmıştı. Büyük, hakkında yeniden çıkarılan yakalama kararı sonrası Bulgaristan’dan Türkiye’ye iade edilmişti. Baskın yapılan toplantıda Ertuğrul Akbaş isimli eski TÜBİTAK çalışanı ve FETÖ imamlarından Salih Kıvrak’ın da bulunduğu çok sayıda kişi vardı. Toplantıya katılan Emre Dağlı isimli şüphelinin ise Abdullah Büyük tarafından ‘muhasebeden sorumlu imam’ olarak görevlendirildiği öğrenildi. İsimTescil şirketinin Türkiye’de elde ettiği geliri KKTC ve ABD’deki paravan şirketlere gönderdiği ve bu paraların örgüte aktarıldığı MASAK tarafından tespit edildi.


#İsimtescil
#FETÖ
#ABD
#KKTC
7 yıl önce