|

İstanbul’da seyyar tehlike

Megakent İstanbul’da, özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde otobanları işgal eden seyyar satıcılar büyük tehlike saçıyor. Şebeke halinde çalışan bu kişiler, terör örgütlerinin hedefindeki İstanbul’da büyük güvenlik zafiyetine yol açıyor. Uzmanlar bu tür işleri meslek haline getirenler için caydırıcı cezaların şart olduğu konusunda birleşiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/01/2017 Pazar
Güncelleme: 01:36 - 1/01/2017 Pazar
Yeni Şafak

İstanbul'daki otobanlarda peydahlanan seyyar satıcılar büyük tehlike arz ediyor. Belediyelerin zabıta ve Emniyet'in mobil huzur ekiplerinin takibiyle gözaltına alınan bu kişiler, Kabahatler Kanunu kapsamında 50 lira idari para cezasıyla kurtuluyor. Özellikle öğle saatlerinden sonra otobanlarda yiyecek, su, elektronik eşya, çiçek ve kuruyemiş satan seyyar satıcılar, trafik yoğunluğuna neden oluyor. Şebeke halinde çalışan bu kişiler, megakentte büyük güvenlik zafiyetine de neden oluyor.



EMNİYET TEYAKKUZDA


FETÖ, DEAŞ, PKK ve türevleri terör örgütlerinin ortak hedefinde olan stanbul'da son zamanlarda yaşanan kanlı saldırıların ardından gözler otobanda seyyar satıcılık yapan şahıslara çevrildi. Özellikle İstanbul'da güvenlik üst düzeye çıkarıldı. Yapılan seri operasyonlarda çok sayıda terörist ve patlayıcı ele geçirildi. Farklı yöntemler deneyerek eylem yapan terör örgütlerinin, seyyar satıcıların arasına karışma ihtimaline karşı, emniyet ve zabıta ekipleri teyakkuza geçti. Son 6 ay içerisinde Şişli-Mecidiyeköy bölgesinde yaklaşık 300 seyyar satıcıya idari para cezası kesildi.



CEZALAR YETERLİ DEĞİL


Otoyollarda seyyar satıcılık yaparak güvenlik zafiyetine yol açan seyyar satıcılara yönelik caydırıcı bir ceza bulunmuyor. Bu kişilere, Kabahatler Kanunu'nun 37'nci maddesine uyarınca 50 lira idari para cezası tatbik ediliyor. Kesilen bu cezayı dahi ödemekten kaçınan seyyar satıcılar, serbest kalır kalmaz yine soluğu otobanlarda alıyor. Uzmanlar, bu kişilerin otobanlarda sadece satış yapmadığını, sürücüleri de rahatsız ettiğini, zorla para istediğini de öne sürerek, caydırıcı cezaların şart olduğunu ifade ediyor. Emniyet yetkilileri de cezaların caydırıcı olmadığını belirterek, otobanlarda seyyar satıcılığın Kabahatler Kanunu kapsamından çıkarılıp, etkin ceza yasaları kapsamında değerlendirilmesi gerektğini kaydettiler.



Zabıtadan kaçarken ölmüştü


İstanbul-Kağıthane'de D-100 Karayolu üzerinde Nisan 2016'da, zabıta ekipleri ile seyyar satıcı arasında kovalamaca acı son bulmuştu. Zabıtadan kaçan seyyar satıcı Hasan Kaya, metrobüsün altında kalarak hayatını kaybetmişti. Yaşanan bu trajediye rağmen bölge yine seyyar satıcı kaynıyor.



#Zabıta
#Seyyar satıcılar
8 yıl önce