|

İşbirliği vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarı Fidan'la görüşen CIA Direktörü Pompeo, dün de Başbakan Yıldırım tarafından kabul edildi. Yıldırım, Pompeo’ya, Türkiye’nin terörle mücadeleye yönelik yaklaşımını ve ABD'den beklentilerini aktardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 02:25 - 11/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
CIA Direktörü Mike Pompeo
CIA Direktörü Mike Pompeo

Önceki gün öğle saatlerinde Türkiye'ye gelen CIA Direktörü Michael (Mike) Pompeo, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul edilmişti. Bu görüşme öncesi de MİT'e geçerek müsteşar Hakan Fidan'la bir araya gelmişti. Külliye'de gerçekleşen görüşmelerin başlıkları, dün de Çankaya Köşkü'nde ele alındı. Pompeo, Başbakan Binali Yıldırım'la bir araya gelirken, görüşmeye ilişkin, “ABD'de yeni yönetim döneminde işbirliğine verdiğimiz önem vurgulanmış, gerek ikili gerek bölgesel çerçevede, terör ve organize suç başta olmak üzere, istihbarat alanında yakın bir çalışma ilişkisi tesisi konusunda ortak yaklaşım paylaşılmıştır” değerlendirmesi yapıldı.



DESTEK BEKLENTİSİ YİNELENDİ


Görüşmede Obama döneminde ilişkilerde yaşanan bozulmanın gerekçelerine işaret eden Yıldırım'ın yeni yönetimle işbirliğinin daha sağlıklı ilerlemesi için beklentileri aktardığı belirtildi. Yıldırım'ın, bu süreçlerde, müttefik ABD'den de destek bekledikleri mesajını verdiği kaydedildi. ABD'nin, PKK'nın uzantısı olmasına karşın PYD-YPG'ye silah ve zırhlı araç vermesinden duyulan rahatsızlıkla birlikte, Fırat Kalkanı Harekatı harekatında istihbarat paylaşımı dahil beklenen desteğin gelmemesi Yıldırım tarafından Pompeo'ya iletildi.



GÜVENLİ BÖLGE MASADAYDI


Görüşmede, Suriye'de çözüm yönünde atılabilecek adımların değerlendirildiği, Rakka'ya operasyon ve güvenli bölge hususlarının da dillendirildiği öğrenildi. FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iade süreci dahil, bu örgütün ABD'deki yapılanması ile mücadele konusunda da ABD'nin tüm ilgili makamlarından işbirliği talebinin önemine işaret ettiği kaydedildi. Türkiye'nin hassasiyetlerini not alan Pompeo'nun “Türkiye ile işbirliği içesinde çalışmaya önem atfediyoruz” dediği öğrenildi.



#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#MİT
#CIA
8 yıl önce