|

İngiltere ile yeni dönem

Başbakan Yıldırım, İngiltere ile ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini belirtti. İngiltere’deki Türklere seslenen Yıldırım, “İngiltere, Avrupa Birliği’nden bariz bir şekilde ayrışan, Türkiye ile ilişkiler geliştirme yönünde bir döneme girdi. Bu dönemi daha ileriye taşımak, şüphesiz sizlerle daha kolay olacak” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/05/2017 Cuma
Güncelleme: 04:42 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May ile biraraya geldi.
Başbakan Yıldırım, İngiltere Başbakanı Theresa May ile biraraya geldi.

Somali konferansı için Londra’da bulunan Başbakan Binali Yıldırım, ikili görüşmeler yaptı, İngiltere’deki Türk toplumunun önde gelen temsilcileriyle bir araya geldi.

Yıldırım, Four Seasons Park Lane Otel’de İngiltere’deki Türk toplumunun önde gelen temsilcilerine yaptığı konuşmada, İngiltere’nin, Türkiye ile ilişkilerini daha ileriye götürmek istediğine işaret etti. Yıldırım, burada ciddi bir samimi isteğin olduğunun altını çizdi. Yıldırım, İngiltere’nin AB’den çıkış kararından sonra, Türkiye’nin ikili ilişkileri geliştirmek için yeni mekanizmalara ihtiyacının bulunduğunu vurguladı.

ORTAK HAREKET KABİLİYETİ

Yıldırım, iki ülke arasında savunma sanayiyle ilgili iş birliğinin başladığını, en son nesil uçak yapımı konusunda, Türkiye’deki TAI firmasıyla bir anlaşma yapıldığını ve çalışmalara başlandığını anlattı. Ayrıca enerji, bilişim, sağlık ve turizm alanında iş birliklerinin geliştirilmesi potansiyelinin de olduğunu ifade eden Yıldırım, ikili ilişkiler geliştiğinde bu sefer bölgesel ve küresel konularda fikir benzerliğinin daha çok artacağını, ortak hareket etme kabiliyetinin daha fazla gelişeceğini dile getirdi.

SİZLERLE DAHA KOLAY OLACAK

Başbakan Yıldırım, “İngiltere, Avrupa Birliği'nden bariz bir şekilde ayrışan, Türkiye ile ilişkileri geliştirme yönünde bir döneme girdi. Bu dönemi, daha ileriye taşımak, başarılı şekilde sürdürebilmek şüphesiz sizlerle daha kolay olacak. Sizler, bu ülkeyle bağlarımızın gelişmesi için önemli bir görev ifa ediyorsunuz. O yüzden de bizim, sizin her türlü beklentinizi bilmek, ona göre politikalar geliştirmek mecburiyetindeyiz. Bunlar işin iyi tarafları” dedi.

CİDDİ SOĞUKLUK OLUŞTU

FETÖ’nün darbe girişimine karşı Avrupa’nın tutumunu da eleştiren Yıldırım, “Avrupa ile olan ilişkilerimiz, son yıllarda özellikle bu geçtiğimiz yıl içinde çok da aman aman, istediğimiz düzeyde değil. Özellikle 15 Temmuz alçak FETÖ darbe girişimiyle beraber burada, aramızda ciddi soğukluk oluştu. Böyle bir olayı yaşamamıza rağmen maalesef Avrupa ülkelerinin birçoğu suspus oldular, hiçbir açıklama yapmadılar. Birkaç gün ses seda yok” diye konuştu.


Görüşme trafiği

Başbakan Yıldırım, Londra’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Yıldırım, İngiltere Dışişleri Bakanlığının Lancaster House yerleşkesinde İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüştü. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'ın da bulunduğu görüşmede, Yıldırım, Brexit süreci ve sonrasında İngiltere ile ikili iş birliğine yönelik fırsatları en iyi şekilde değerlendirme arzusunu dile getirdi. İki ülkenin ortak gündeminde yer alan bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı görüşmede Başbakan Yıldırım, İngiltere’de yaklaşan seçimler dolayısıyla muhatabına başarı diledi. İngiltere Başbakanı May de dost ve müttefik Türkiye ile İngiltere arasında, ikili ve çok taraflı iş birliğinin artarak sürmesi yönündeki iradesini ifade etti. Ayrıca York Dükü Prens Andrew’i kabul eden Yıldırım, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’i de kabul eden Başbakan Yıldırım, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni ile bir araya geldi.


#Başbakan
#Binali Yıldırım
#İngiltere
#AB
7 yıl önce