|

İhracın nedeni

Son KHK ile kamudan ihraç edilen 4 bin 464 kişinin 330’u akademisyen. Bunların 83’ü, PKK’ya yönelik operasyonların eleştirildiği bildiriye imza atmıştı. Tartışmalara yol açan ihraç listesinde, terör örgütleriyle ilgisi olmayan isimlerin de bulunduğu iddia ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/02/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:49 - 9/02/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Son KHK ile kamudan ihraç edilen 4 bin 464 kişinin 330’u akademisyen.
Son KHK ile kamudan ihraç edilen 4 bin 464 kişinin 330’u akademisyen.

OHAL kapsamında yayımlanan 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkarıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi. Resmi Gazete'de yayımlanan KHK'ya göre Emniyet Genel Müdürlüğü'nden, aralarında müdürlerin de bulunduğu 417 personel, Yüksek Seçim Kurulu'ndan 10, Yargıtay'dan 10, SPK'dan 1, TOKİ'den 2, TRT'den 80, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 2, Avrupa Birliği Bakanlığı'ndan 3, Dışişleri Bakanlığı'ndan 48, Ekonomi Bakanlığı'ndan 15, İçişleri'nden 49, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 16, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 2 bin 585 memur ile Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 893, Sahil Güvenlik Komutanlığından 3 asker meslekten çıkarıldı. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) bünyesindeki 330 akademik personel de ihraç edilenler arasında yeraldı.



PKK'YI DESTEKLEMİŞLERDİ


YÖK'te görevine son verilen 330 akademisyen arasındaki 83 ismin, PKK'ya destek niteliğindeki sözde 'barış bildirisi'ne imza atan kişiler olduğu anlaşıldı. Doğu ve Güneydoğu'da hendek kazıp barikat kuran teröristlere yönelik operasyonları eleştiren akademisyenler, kaleme aldıkları bildiride güvenlik güçlerinin 'suç işlediğini' iddia etmiş ve büyük tepki toplamıştı. Sözkonusu ihanet bildirisini 1128 yüksek öğrenim görevlisi imzalamıştı. İhanet bildisine imza atan isimler, yayınladıkları bildiride, “Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesi gerekiyor” gibi skandal ifadeler kullanmıştı.



TARTIŞMALARA YOL AÇTI


Bildiride imzası olan 83 kişiden 8'i profesör, 16'sı doçent, 18'i yardımcı doçent, 35'i araştırma görevlisi, 6'sı ise doktor unvanlı. Görevden alınanlar arasında BirGün gazetesi yazarı ve Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özden Kaboğlu da bulunuyor. Listede Kaboğlu dışında şu isimler de var: Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse, Prof. Dr. İlhan Uzgel, Prof. Dr. Mine Gencel Bek, Prof. Dr. Nejla Kural, Prof. Dr. Nur Betül Çelik, Prof. Dr. Ülkü Doğanay, Prof.Dr. Zeliha Ötüz (Ankara Üni.), Özgen Yalçın, Serhan Gül (Adnan Menderes Üni.), Abdullah Deveci (Anadolu Üni.).Öte yandan 330 akademisyenin ihracı tepkilere de neden oldu. Listede FETÖ ile ilgisi olmayan kişilerin de bulunduğu, bunların kripto FETÖ'cüler tarafından dilekçeyle ihbar edilerek iftiraya uğradıkları ileri sürüldü.



Tüm sıfatları silindi


Yeni KHK ile FETÖ üyeliği gerekçesiyle meslekten atılan emniyet mensubu 242 kişinin de rütbesi ve emeklilik hakları alındı. Bu listede kamuoyunun yakından tanıdığı ve şu an firari olan iki isim olan Önder Aytaç ile Emrullah (Emre) Uslu da bulunuyor.







Kararnameye göre, bu kişiler görev yaptıkları teşkilata ve kamu görevlerine yeniden kabul edilmeyecek, doğrudan veya dolaylı görevlendirilemeyecek. Ayrıca uhdelerinde taşımış oldukları mesleki unvanları ve sıfatlarını kullanamayacak ve bu unvan ve sıfatlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak.







Bu kişilerin uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak. Sözkonusu emniyet mensuplarının silah ruhsatları, emekli polis kimlikleri, gemi adamlığına ilişkin belgeleri, pilot lisansları ve ilgili pasaport birimlerince pasaportları iptal edilecek ve özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak.















#KHK
#PKK
#FETÖ
8 yıl önce