|

İdamı getirmek mümkün

Darbe girişiminin ardından gündeme gelen idam cezasına ilişkin hukukçular, Yeni Şafak’a değerlendirmelerde bulundu. Ceza Hukukçusu Prof. Ersan Şen, “Ülkemizde idam cezasını iki şekilde uygulamak mümkündür. Anayasa'da yapılacak değişikliklerle ya da referandum aracılığıyla ülkemizde uygulanabilir” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:54 - 2/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

FETÖ'nün 15 Temmuz'da darbeye kalkışmasından sonra idam cezası tartışmaları yeniden gündeme geldi. İdam cezasının uygulanabilmesi için anayasada ne gibi değişikliklerin yapılması gerektiğini, cezanın beraberinde neler getireceğini ve AB'nin yaşanabilecek süreç sonrası Türkiye'ye yönelik ne gibi tutum izleyeceğini Ceza Hukukçusu Prof. Ersan Şen ve Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Mehmet Sarı Yeni Şafak'a değerlendirdi.



İDAM CEZASI UYGULANABİLİR


Türkiye'de teorik olarak idam cezasını geri getirmenin mümkün olacağını söyleyen Ceza Hukukçusu Prof. Ersan Şen, “Ben idam cezasının gelmesi taraftarıyım. İdam cezasının getirilmesi için iki yol mevcuttur. İlki Anayasa'nın 90'ıncı maddesinin 5'inci fıkrasını değiştireceksin ve 17'nci maddesine de idam cezasını sınırlı olarak alacaksın. Sınırlı ibaresinden kastımız, yakın savaş tehlikesi, terör suçları ve ya cinayettir. Ancak bu uygulama geriye dönük uygulanamaz böyle bir imkan yok. Bunun aksini elbette yaparsınız. Olağanüstü haldeyim dersin, kanun hükmünde kararnameyi de değiştirerek anayasa mahkemesine gidilemez dersiniz ve bu şekilde geriye dönük idam yapabilirsiniz. Ancak ileride hukuk tarihine kara leke olarak geçer” dedi. Şen yasal olarak bu işlemin yapılabilmesi için TBMM'de yapılacak oylamada 367 milletvekillerinin olur oyu vermesi ya da en az 330 milletvekilinin referanduma gidilmesini kabul etmesi gerektiğini belirtti.



ANAYASA'DA DÜZENLEME YAPILABİLİR


İdamın Anayasamızdan kaldırılması bir süreç dahilin de olduğunu söyleyen Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Mehmet Sarı, “1999 yılında PKK Terör Örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın ülkemize getirildiği dönemde anayasada yapılan değişikliklerin ardından idam cezası kaldırıldı. Anayasadan 'da çıkarılan idam cezası geriye dönük olarak getirilmemesi üzerine çalışma yapıldı. Yanı ortada anayasal düzenin tekrardan yapılanmasının gerekiyor. Buda milletvekillerinin çoğunluğu ya da referandumdan geçiyor” diye konuştu.






#İdam cezası
#Ersan Şen
#Anayasa değişikliği
8 yıl önce