|

İçtüzüğe engel için birleştiler

Meclis Başkanı Kahraman’ın öncülüğünü yaptığı içtüzük komisyonu kurulamadı. 18 maddelik anayasa değişikliğinin uygulanması için yapılacak içtüzük değişikliği için oluşturulması planlanan komisyonu CHP ve HDP boykot etti. Toplantıda HDP’li Kerestecioğlu, Kahraman’ın cevapları karşısında zor anlar yaşadı

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/06/2017 Cuma
Güncelleme: 07:53 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
​İçtüzüğe engel için birleştiler
​İçtüzüğe engel için birleştiler

16Nisan halk oylamasında “hayır” bloğunda birleşen CHP ve HDP, milletin “evet” kararını halen kabullenemedi. CHP ve HDP, 18 maddelik anayasa değişikliğinin uygulanması için yapılacak iç tüzük değişikliği için oluşturulması planlanan komisyonu boykot etti. CHP-HDP ortaklığı ile iç tüzük komisyonu kurulmadı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 16 Nisan’da kabul edilen anayasa değişikliği kapsamında, altı ay içerisinde değişmesi zorunlu olan TBMM İçtüzüğü ile ilgili olarak siyasi partilerin Meclis Grup Başkanlarına davet mektubu gönderdi. Kahraman, bu düzeyde katılımın sağlanamaması üzerine dün partilerin grup başkanvekilleri ile bir araya geldi.

HDP’Lİ VEKİLİN ZOR ANLARI

Kahraman başkanlığında yapılan toplantıya AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel katıldı. Basına açık toplantıda konuşan HDP’li Kerestecioğlu, tutuklu eşbaşkanları ve milletvekillerini hatırlattı. Kendisinin de bir hukukçu olduğunu hatırlatan Kahraman, “Biz yasamayız, yargıya karışmayız. Bir kişinin mahkumiyeti doğrudan doğruya yargının hadisesidir. Müdahale etmek uygun değildir. Bu mevzu ayrı bir mevzudur. Buna girmiyorum” dedi. Kahraman’ın cevabı HDP’li vekile zor anlar yaşattı.


KALDIRILSIN DİYEN SİZİN PARTİNİZDİ

Tutuklu vekillerle ilgili Kerestecioğlu’nun ısrarlı sitemlerine karşılık Meclis Başkanı İsmail Kahraman, HDP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması için bir önceki dönem ilk teklif veren parti olduğunu söyledi. Kahraman, “Bir önceki dönemde kimsenin dokunulmazlığımı kaldırın demediği dönemde sizin partiniz dokunulmazlıkların kaldırılması teklifinde bulundu” diye konuştu.

CHP’NİN BAHANESİ İSE OHAL OLDU

CHP Grup Başkanveki Levent Gök’ün bahanesi ise 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin ardından başlatılan OHAL oldu. CHP, içtüzük değişikliğinden önce önemli işlerin olduğunu savunarak, OHAL’in kaldırılması gerektiğini söyledi.

Her parti
teklifini
getirecek

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, toplantının ardından yaptığı açıklamada, her partinin kendi çalışmasını Meclis’e getireceğini belirtti. Elitaş, “CHP hala halk oylamasını yok sayıyor. Oy pusulalarına Kılıçdaroğlu’nun talimatı doğrultusunda itiraz edilmemiştir. Kılıçdaroğlu, mühürsüz oy pusulası garabeti içine düşmüştür. 3 Kasım 2019 tarihine kadar ana muhalefet partisi genel başkanının şuurunu toplayarak milleti için çalışma verme gayreti içinde olmalıdır. Meclis başkanımız ile yaptığımız görüşmelerde hem CHP hem de HDP komisyonda olmayacaklarını söylediler. Bu bir centilmenlik komisyonudur. Anlaşılan o ki, bütün siyasi partiler içtüzükle ilgili değişiklik tekliflerini kendileri getirecek 3 Kasım 2019 tarihinden sonra uygulanacak yeni sistem için her parti kendi teklifini getirecek” dedi.

#TBMM
#İsmail Kahraman
#OHAL
7 yıl önce