|

'Tarihe hesap verirler'

Başbakan Erdoğan, meslek liseleriyle ilgili heyecanının, Türkiye'yi bilgisayar teknolojisinde bir numaraya çıkarmak olduğunu belirterek, bunu zorla başka yerlere kanalize edenlerin tarihe hesap vereceğini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 13/04/2004 Salı
Güncelleme: 15:05 - 9/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Başbakan Tayyip Erdoğan, meslek liseleriyle ilgili derdinin, aşkının, heyecanının Türkiye'yi bilgisayar teknolojisinde bir numaraya çıkarmak olduğunu ifade ederek, bunu zorla başka yerlere kanalize edenlerin tarihe hesap vereceğini söyledi.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da kaldığı New Otani Oteli'nde Türk işadamlarıyla kahvaltıda bir araya gelen Erdoğan, Japonya'nın 4 trilyon dolarlık geliriyle, dünya sıralamasında 3. sırada yer aldığına işaret ederek, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın toplam gelirinin üstünde bir gelire sahip olan Japonya ile ticareti geliştirmek istediklerini söyledi.

Artık meyvelerini toplayalım

"Siyaset ekonomiyi yönlendirmiyor, ekonomi artık siyaseti yönlendiriyor" diyen Erdoğan, iki ülke arasındaki eş kuruluşların yapacağı ortak çalışmalar ile münasebetlerin daha da gelişebileceğini; hükümetin de işadamlarına destek vererek bu gelişmeyi hızlandıracağını kaydetti. 2003 yılının Japonya'da "Türk Yılı" ilan edildiğini hatırlatan Erdoğan, "Bunlar güzel, ama hep orta sahada top çeviriyoruz. Ama gol yok. Artık bu sıcak ilişkinin somut meyvelerini toplamamız lazım" dedi.

Genç nüfusumuz çok değerli

Konuşmasında ara eleman ihtiyacına değinen Erdoğan, Avrupa'da meslek liselerinin yüzde 60'lar civarında olduğunu hatırlatarak, "Meslek liseleri ile ilgili derdim, aşkım, heyecanım, bilgisayar teknolojisinde Türkiye'yi bir numaraya çıkarmaktır. Bunu zorla başka yere kanalize edenler tarihe hesap vereceklerdir" diye konuştu. 4-5 yaşındaki yeğenlerini bilgisayarla uğraşırken gördüğünde çok mutlu olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin genç nüfus potansiyelinin önemine işaret etti.

Başbakan'la futbol sohbeti

Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi'yi ziyaret eden Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Japonya'ya geldiğini anlatırken, Koizumi de, "Dünya Kupası sırasında Kore'de size hep yenildik" dedi.

Erdoğan, Koizumi'yi Türkiye'ye davet ederken, Irak'ta rehin alınan 3 Japon vatandaşı konusunda da Türkiye'nin elinden geleni yapmaya hazır olduğunu söyledi. Erdoğan, "İstihbari noktada yardımcı oluruz" dedi.

Bu sırada Koizumi de, 1985'te İran'da kaçırılan Japonlar'ın kurtarılarak THY ile Japonya'ya getirilmesi konusunu hatırlatarak, Türkiye'yi övdü. Bu konuyu belgesel film haline getirdiklerini anlatan Koizumi, filmi TRT'de yayınlanması dileği ile Başbakan Erdoğan'a iletti.

PRENS'İN TIRNAKLARINDA TÜRK BAYRAĞI

Başbakan Erdoğan, Shoden imparatorluk Sarayı'nda Japonya İmparatoru Akihito Mikasa tarafından kabul edildi. Kabulde, İmparatorun eşi Michiko Mikasa ile Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da hazır bulundu. Erdoğan daha sonra Akasa Sarayı'nda Japonya Prensi Tomohito Mikasa ile görüştü. Prens Mikasa'nın Türkiye'ye farklı bir sevgi beslediğini belirten Erdoğan, prensin bu sevgiyi tırnaklarına Türk bayrağı yaptırarak ifade ettiğini gördüğünü söyledi.

'Söylenmesi gereken herşeyi söyledim'

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın "Başbakan, Kıbrıs meselesinde kandırılmıştır" sözlerini hatırlatmaları üzerine de sadece, "Hayırlı olsun. Ben söylenmesi gerekenleri söyledim" demekle yetindi. Kıbrıs ile ilgili soruları yanıtlamak istemeyen Erdoğan, "Kıbrıs'ı buradan konuşmam. Kollektif akıl önemli. Şu anda Abdullah Bey orkestrayı orada yönetiyor" diye konuştu.

DEVLERİ YATIRIMA DAVET ETTİ
Erdoğan, kaldığı New Otani Otel'de, önce Mitsubishi Başkanı Kojima ve şirketin 5 yetkilisini, sonra da İtochu Şirketi CEO'su Uichiro Niwa ve Ishikawajima Harima Ağır Sanayi Şirketi Başkanı Mototsugu Ito'yu kabul ederek bir süre görüştü. Erdoğan, tüpgeçit, köprü, gıda, gemi inşaatı gibi konularda neler yapılabileceğini ele aldıklarını; ayrıca tüm yatırımlarda Türkiye'nin gösterdiği kolaylıkları anlattığını belirtti.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
20 yıl önce