|

Hepsi kıvırdı

Cuntanın “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davanın ilk 5 gününde yapılan duruşmalarda, 11 sanık mahkemede kıvırdı. İlk ifadeyi veren darbeci Akın Öztürk darbeden haberi olmadığını savundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 07:14 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Hepsi kıvırdı
​Hepsi kıvırdı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili, sözde “Yurtta Sulh Konseyi” üyelerinin de aralarında bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davada ilk 5 gün tamamlandı. Dava, Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları yerleşkesindeki duruşma salonunda görüldü. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oğuz Dik’in başkanlığında 22 Mayıs Pazartesi günü başlayan duruşmalarda, 11 sanığın savunması alındı. Sanıklar, haklarındaki suçlamaları reddetti.


Haberi yokmuş!

15 Temmuz’un en kritik davasında ilk savunmayı, darbecilerin askeri kanattaki bir numarası olduğu iddia edilen eski YAŞ üyesi Akın Öztürk yaptı. Hakkındaki suçlamaları reddeden, darbeden haberi olmadığını iddia eden Akın Öztürk, savunmasında şunları söyledi: “Yurtta Sulh Konseyi’ isimli oluşuma dahil olmadığım gibi bu oluşumun ismini ilk defa emniyet aşamasında polislerden duydum. Genelkurmay Başkanının darbenin başına geçirilmesi konusunda oluşturulan ekibe katılmadığım gibi komutanın ikna edilmesi için herhangi bir çabam olmamıştır. Huzurda bulunan sanıkların hiçbiri benim olaya karıştığımı, katkıda bulunduğumu, emir ve talimat verdiğimi söyleyemez.”

Beni tuzağa
düşürdüler!

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın müşteki olarak verdiği ifadesinde, alıkonulduğu sırada, “Kapıdan çıktığımda tam teçhizatlı, kafasında çelik miğfer ve silahlı bir şekilde, ürkütücü bir yüz ifadesiyle karşıma çıkan asker dikkatimi çekti.” dediği sanık eski Kurmay Albay Fırat Alakus¸ hakim karşısına çıktı. Alakuş, “Ben ve birliğim ÖKK tarafından tevdi edilen terör tehdidine karşı Genelkurmay Başkanlığının emniyeti için emir ve komuta içinde harekata iştirak etmiştir. Birliğimin ve benim tuzağa düşürüldüğüne inanıyorum. Ben ve birlik personelimin mağdur olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

İddianameden öğrendim

Darbe girişiminde vatandaşların şehit olmasına neden olan F-16’lara bombalama emrini veren darbeci eski Hava Kuvvetleri Genel Sekreteri Albay Ahmet Özçetin savunmasında, neden “Yurtta Sulh Konseyi” üyeliğiyle suçlandığı hakkında fikrinin bulunmadığını öne sürerken, FETÖ’nün TSK’daki hücre yapılanmasını da iddianameden öğrendiğini iddia etti. Cuntacı darbe gecesi telsiz kayıtlarının da kendisine ait olmadığını ileri sürdü.

Bu işlerle ilgim yok

Davanın ikinci gününde, sanıklardan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski Başyaveri Ali Yazıcı savunmasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast iddiasıyla Muğla’da görülen davanın da sanıklarından olan Yazıcı, “Benim bu işlerle ilgim olsaydı yaverliğe seçilmezdim. İlk defa Cumhurbaşkanımızdan ayrılıyorum ve Sayın Cumhurbaşkanı’na suikastle suçlanıyorum. Her zaman bu imkan ve yapma kabiliyetim varken yapmıyorum da yanından ayrıldığım ilk anda sözde suikast yapmakla suçlanıyorum, bu akla uygun gelmiyor. Darbeyi kimin yaptığını 10 aydır düşünüyorum, ben de işin içinden çıkamadım“ şeklinde savunma verdi.

Cunta diasporası

FETÖ yönetiminin ilişkiye girdiği küresel ağlarla aynı paralelde hareket etmesine hizmet eden keskin Türkiye karşıtı pozisyonun FETÖ’nün yurt dışındaki tabanı tarafından içselleştirilmesi ve bir kimliğe dönüştürmesi süreciyle karşı karşıyayız. Bu sürecin, Ermeni diasporasına benzer biçimde, kendilerini Türkiye nefretiyle tanımlayan bir ‘FETÖ diasporasının’ oluşmasına yol açması muhtemeldir. Bunun engellenmesi amacıyla örgütle yönetim düzeyinde doğrudan ilişkisi olanların dışındaki kitlenin FETÖ’nün etkisinden uzaklaştırılması konusu üzerinde şimdiden düşünülmesi önem taşımaktadır.

#FETÖ
#15 Temmuz
#Darbe girişimi
7 yıl önce