|

Hayır işi kılıfıyla karar

FETÖ'den tutuklanan eski Danıştay Üyesi Hamza Eyidemir, kurum içindeki yapılanmayı deşifre etti. İki dairenin birleştirilerek grup oluşturulduğunu, bu grupların üzerinde de bir üst kurulun olduğunu belirten Eyidemir, başkana FETÖ'yle ilgili takip edilecek dosyaların 'hayır işi' koduyla gittiğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2016 Pazar
Güncelleme: 01:41 - 18/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ'nün yargı ayağına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında itirafçı olan eski Danıştay Üyesi Hamza Eyidemir'in ifadesine ulaşıldı. FETÖ'nün Danıştay yapılanmasını deşifre eden Eyidemir, dershane yönetmeliği, Gülen'in pasaport davası, yurt yangını gibi dosyalarda FETÖ lehine kararlar çıktığını anlattı. 2010 HSYK seçiminden sonra Danıştay'a seçilen 54 kişilik grubun tamamının Pensilvanya'dan icazet alınarak seçildiğini belirten Eyidemir, örgütün Danıştay'daki yapılanmasını şöyle anlattı:



2 DAİRE 1 GRUP OLUYORDU


"Danıştay'da örgütün yapılanması 2 dairenin birleştirilerek, grup oluşturulması şeklindeydi. Benim grubum çalıştığım 13. Daire ile 8. Daire'nin birleştirilmesiyle oluşturulmuştu. Bu gruplarda yapının Danıştay'daki 1 numarası olduğunu bildiğim Galip Tuncay Tutar'dan gelen talimatlar aktarılıyordu ve bu doğrultuda işlem yapılıyordu. Grupların üzerinde bir üst kurul vardı. Üst kurulda Tutar ile Ahmet Hamsici (Eski HSYK Başkan vekili) bulunmaktaydı. Yargıtay'dan da üyeler vardı. Danıştay imamının Tutar olduğunu biliyorum. Onun yardımcısının ise Vahit Bektaş'tı. Sivil imamlardan ise gördüğüm tek şahıs Faik isimli ve öğretmen olduğunu söyleyen 50'li yaşlarda birisiydi. Faik ile sadece bir kez Tutar'ın evinde görüştük."



TALİMATLAR MESULLERDEN


"Talimatlar üst kuruldan gelen mesulleri aracılığıyla aktarılmaktaydı. Gruptaki talepler ise aynı usul takip edilerek, grup sorumluları tarafından üst kurula iletilmekteydi. Ahmet Eğirci üst kuruldan aldığı dosya takibine ilişkin bilgileri, oda komşusu olan Edat Yücel Seyhan ile paylaşırdı. İkisi başkana, takip edilecek dosyalarının 'hayır işi' amacıyla olduğunu söylerdi, başkan da bu nedenle onlarla hareket ederdi. 17-25 Aralık sürecinden önce dosyalar bu şekilde çıkarıldı. Bu süreçten sonra yapı ile arama mesafe koyduğum için bana herhangi bir talep gelmedi."



YÖNETMELİK BÖYLE İPTAL EDİLDİ


"Yapıya ait özel dershanelerin kapatılmasına dair yönetmelik 8. Daire'de cemaat üyelerinin etkisiyle iptal edilmiştir. Daha sonraki bu konuda ikinci bir yönetmelik düzenlemesi cemaatin etkisine rağmen oy çokluğu ile reddedilmiştir. Fetullah Gülen ile ilgili pasaport davası 10. Daire'de cemaat üyelerinin gayretiyle lehe karar verilmiştir. İpek Holdinge satılan Bergama Altın Madeni dosyasında cemaatin mahkemeye etki etmek ve baskı yapmak için müfettiş M.Ç.'yi görevlendirdiğini, M.Ç.'nin keşfe giden üyelere baskı yaptığını ondan öğrendim."



GÜLEN'DEN ONAY ALINDI


"Danıştay Başkanlığı seçiminde o dönem bir daire başkanının aday olması için yoğun temas halinde bulunuldu. Bu kişinin fotoğrafı Pensilvanya'ya gönderilerek onaylattırıldı. Ancak bir süre sonra yapıdan olmayan üyelerin önerileri ile aday olmaktan vazgeçti. Yapı daha çok kendisi açısından önemli olan Anayasa Mahkemesi üyeliği, HSYK üyeliğine asılıyordu. Buralar için aday potansiyeli yüksek olan kişilerin önünü kesiyordu."


#FETÖ
#Hamza Eyidemir
#HSYK
8 yıl önce