|

Haracını ver ihaleyi kap

FETÖ’nün devleti hortumlama taktikleri bir bir açığa çıkıyor. Kendine yakın şirketleri kamu ihalelerine sokan FETÖ, bürokrasideki üyeleri eliyle 5 liralık malın 10 liraya ihale edilmesini sağladı. Böylece devletin özel şirkete fazladan verdiği 5 lira, doğrudan örgütün kasasına girdi

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 06:49 - 28/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
FETÖ lideri Gülen
FETÖ lideri Gülen

Onlarca yıl devletin bütün kaynaklarını hortumlayan FETÖ’nün bunu yaparken uyguladığı taktikler, Ankara ‘çatı iddianamesi’nin yanısıra Meclis Darbe Araştırma Komisyonu raporuna da girdi. Raporda örgütün en önemli gelir kalemlerinden birini kamu ihaleleri ve oradan sağladığı himmetlerin oluşturduğuna dikkat çekilirken, kamu ihalelerinin ‘örgüt gelirleri açısından vazgeçilmez’ olduğuna vurgu yapıldı. Bu kapsamda örgütün hemen her ihaleden himmet aldığı tespiti dile getirildi. Devletin parasını hortumlayan örgüt himmetçileri ise kamu kurumlarında değişik pozisyonlarda görevli FETÖ’cülerdi.

YÜKSEK FİYATA KAPATTILAR

FETÖ üyeleri, çok sayıda kamu kurumunun ihtiyaç duyduğu malları almak için düzenlediği ihaleleri sabote etti. FETÖ’cüler devletin istediği malı yüksek fiyatla almasını sağladı; ihaleyi fahiş fiyattan kapattı. Örgüt böylece ihaleye giren firmanın çok yüksek kâr elde etmesine imkan sağladı. Yüksek fiyatlı ihale sonucu elde edilen yüksek kârın önemli bir kısmı, FETÖ’ye ‘himmet’ veya ‘bağış’ şeklinde aktarıldı.

İHALEYE GİRENİ DİNLEDİLER

İhalelerde yüksek fiyat verilmesi için FETÖ, meşhur usûlsüz dinlemelerinden de faydalandı. Bu ihalelerdeki kârı kaçırmamak için işadamları veya çevresindeki kişileri usûlsüz şekilde dinlediler. Bu sayede hangi şirketin hangi ihaleye ne bedel teklif vereceği önceden bilinerek, istedikleri şirketlerin ihaleyi kazanması sağlandı. Zaman içinde FETÖ’ye haraç vermeyen hiçbir kişi ya da şirket, hiçbir kamu ihalesini kazanamaz hale geldi. Birçok bakanlık ve kamu kurumunda kritik pozisyonlarda FETÖ üyeleri bulunduğu için ihaleler de onların istediği şirketlere veya kişilere verildi.

Teşvikler de hortumlandı

FETÖ’nün devletten hortumladığı kaynaklardan birini ise kamu kurumlarının verdiği ‘teşvikler’ oluşturdu. Örgüt önce, kamuya sızdırdığı memurları vasıtasıyla, kamu teşviklerinin hangi şartlarda nasıl kullandırılacağı konusunda idarelere geniş bir takdir hakkı bırakacak şekilde düzenlemeler yapılmasını sağladı. Ardından kamu idareleri içindeki FETÖ mensupları vasıtasıyla teşviklerin bağlı oldukları FETÖ şirketleri veya örgüte yakın şahıslara verilmesi organize edildi. FETÖ’nün teşviklerdeki ‘ballı kazancı’ elde etmedeki fütursuzluğu bazı projelerin teşvikten birden fazla kez yararlandırılmasına kadar gitti. Bu çerçevede, bir kimsenin aynı proje nedeniyle birden çok teşvik alıp almadığının denetlenmediği de ortaya çıktı. Teşvik verilen proje oldukça basit ve teşviki hak etmediği halde ödeme yapılarak kamu idaresi zarara uğratıldı.


#Haraç
#İhale
#FETÖ
7 yıl önce