|

Hakimlerin emeklilik yaşı artıyor

Adalet Bakanlığı, hakim ve savcıların emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkarılması için hareketece geçiyor. Bu yıl sonuna kadar Meclis’ten geçirilmesi beklenen düzenleme, 40’a yakın Yargıtay ve Danıştay üyesini de kapsayacak. Üyelerin görev süresi iki yıl uzayacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/09/2017 Çarşamba
Güncelleme: 01:45 - 27/09/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Hakimlerin emeklilik yaşı artıyor
Hakimlerin emeklilik yaşı artıyor

Adalet Bakanlığı’nın, 2013’te TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda da gündeme gelen ancak hayata geçirilemeyen hakim ve savcıların emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ilgili çalışma yürüttüğü öğrenildi. Düzenlemeyle, emeklilik yaşının 65’ten 67’ye çıkarılacağı belirtiliyor. Yani hakim ve savcılar istemeleri durumunda 2 yıl daha mesleğe devam edebilecek. Söz konusu düzenleme, yüksek yargı üyelerini de kapsıyor. Ancak düzenlemenin sadece yüksek yargı düzeyinde de yasalaşabileceği ifade ediliyor. Bakanlığın yaptığı çalışmanın, mevcut Yargıtay ve Danıştay üyesi 40 ismi kapsadığı öğrenildi. Önümüzdeki üç yıl içinde yaş dolayısıyla emekli olması beklenen 40 üyenin de istemeleri durumunda görev süreleri 2 yıl uzayacak.

CİRİT VE GÜNGÖR’Ü DE KAPSIYOR

Bu isimlerin arasında Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de bulunuyor. Yaş haddinden 2020’nin Mart ayında emekli olacak Cirit ve Güngör, düzenlemenin yasalaşmasıyla 2 yıl daha görev yapabilecek. Bakanlıkça çalışmalarına devam edilen düzenlemenin, yıl sonuna kadar Meclis’ten geçirilmesinin planlandığı kaydediliyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ üyesi olduğu belirlenen 4 bin 600 civarında hakim ve savcı ihraç edildi. FETÖ’cülerden boşalan koltukları doldurmak için de 4 bin civarında hakim ve savcı alınarak yargıya taze kan getirildi.

TECRÜBELERİNDEN İSTİFADE EDİLECEK

Yıllardır yargı içerisinde çöreklenen FETÖ’nün tasfiyesiyle yargıda genç hakim ve savcıların sayısı artarken, bu durum tecrübeli isimlerin sayısının az olmasını da beraberinde getirdi. Adalet Bakanlığı söz konusu düzenlemeyle, yargıdaki tecrübeli hakim ve savcıları 2 yıl daha meslekte tutmayı ve bu isimlerin tecrübelerinden daha fazla istifade etmeyi hedefliyor. 

#Hakim
#Yargıtay
7 yıl önce