|

Güçlenen siyahi beyaza dönüşüyor

ABD’de zenciler için yapılan Southern Üniversitesi’nin Rektör Yardımcısı Barbara Carpenter, ‘’Zamanla gücü elde eden bazı siyahilerin, siyahi olduklarını unutarak beyaz gibi düşünmeleri bizleri üzüyor’’ dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/03/2015 Pazar
Güncelleme: 19:44 - 15/03/2015 Pazar
Yeni Şafak

Amerika Birleşik Devletleri’nde köleliğin hüküm sürdüğü yıllarda sadece zencilerin gitmesi için yapılan ilk “siyahi” üniversitelerden 115 yıllık Southern Üniversitesi’nin Rektör Yardımcısı Barbara Carpenter, çeşitli görüşmeler ve işbirliği çalışmaları için geldiği Türkiye’de Yeni Şafak’ı da ziyaret etti. Ziyarette sorularımızı cevaplandıran Carpenter, köleliğin sona ermesine rağmen ayrımcılığın sürdüğünü ve yaşanan olayların bunun en somut yansıması olduğunu ifade etti. Ayrımcılığın zihinlerde olduğunu belirten ve siyahilere yönelik hazımsızlığın devam ettiğini kaydeden Carpenter, "Zamanla gücü elde eden bazı siyahilerin dahi siyahi olduklarını unutarak beyaz gibi ayrımcı düşüncelere sahip olmaları bizleri üzüyor" dedi. 


BEYAZ GİBİ SİYAHLAR VAR

Amerika’da siyahilere yönelik ayrımcılığın devam ettiğini kaydeden Carpanter, kendilerinin siyahi gençlere  bu durumları kafalarına takmamalarını ve konumlarını yükseletmek için çalışmalarını tavsiye ettiklerini söyledi. Carpanter, "Zamanla gücü elde eden bazı siyahilerin, siyahi olduklarını unutarak beyaz gibi düşünmeleri bizleri üzmekte" diye konuştu. 


28 ŞUBAT'TA SIĞINAK OLDU

ABD Southern Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye Özel Temsilcisi olarak görev yapan Doç. Dr. Osman Kandara ise, kendisi gibi düşünen insanların 28 Şubat döneminde Türkiye’de zenci muamelesi gördüğü dönemde Southern’de bu sebeple özel bir ilgi gördüklerini söyledi. Doç. Dr. Kandara, 28 Şubat’ta doktora için gittiği ABD’den YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün talimatıyla bursun iptal edilmesi üzerine döndüklerini, ancak üniversitenin kendilerini geri çağırdığı ve tam burslu olarak doktora eğitimlerini tamamladıklarını anlattı.


Görevden alınma acımızı hafifletti

Southern Üniversitesi Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Barbara Carpenter Amerika’da siyahlar ile beyazlar arasında ilişkiler normal seyretmekle birlikte zaman zaman genellenemeyecek durumların ortaya çıktığını söyledi. İstenmeyen olaylar karşısında insanların seslerini yükselterek tepkilerini ortaya koyduklarını vurgulayan Barbara Carparter, ‘’Muzery eyaletinde siyahi bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesini sadece siyahiler değil, Amerika’daki her milletten insanlar kınadı. Cinayeti işleyen polis ve amirlerinin görevlerinden el çektirilmesi acımızı hafifleti” diye konuştu.

#Southern Üniversitesi
#Barbara Carpenter
#siyahiler
10 yıl önce